Artikel top billede

(Foto: Christian Lue via Unsplash)

Efter massiv kritik og splittelse: EU-afstemning om kontroversielt chat-kontrol-forslag er udskudt

Et kontroversielt EU-forslag om chat-kontrol er blevet udskudt. Ifølge kritikerne af forslaget ville det føre til massiv og systematisk overvågning af helt almindelige mennesker.

EU’s yderst kontroversielle afstemning om et såkaldt chatkontrol-lovforslag er nu blevet udskudt for anden gang.

Det skriver det tyske medie Netzpolitik.

Det var meningen, at forslaget skulle have været til afstemning på et rådsmøde torsdag, men ifølge Netzpolitik må afstemningen udskydes midlertidigt, fordi medlemslandene er splittede om spørgsmålet, hvor af flere har afvist at støtte forslaget.

Advarer mod massiv overvågning

Bliver forslaget på senere tidspunkt vedtaget i sin nuværende form vil konsekvensen være at digitale tjenester bliver tvunget at overvåge kommunikationen på deres platforme.

Formålet er at forhindre spredning af materiale med seksuelle overgreb af børn, men ifølge kritikerne af forslaget vil det føre til en massiv og systematisk overvågning af helt almindelige borgere, der anvender forskellige chatplatforme.

Ifølge Netzpolitik kommer modstanden mod forslaget fra blandt andet Tyskland, Polen og Estland, mens den danske justitsminister Peter Hummelgaard (S) i et interview med Berlingske for nylig omtalte forslaget som “fornuftigt.”

“Samlet set er der med det nuværende kompromisforslag skabt en fornuftig og afbalanceret ramme, som gør det muligt at holde udbyderne ansvarlige for, at deres tjenester ikke bliver brugt til seksuelt misbrug af børn, og på samme tid uden at gå på kompromis med grundlæggende rettigheder, som retten til privatliv,” sagde justitsministeren til avisen tidligere på måneden.

Modstand fra danske organisationer

Adskillige danske erhvervsorganisationer og fagforeninger har dog advaret mod lovgivningen i et åbent brev.

Blandt underskriver af brevet er Dansk Industri, Dansk Erhverv, de danske it-professionelles fagforbund Prosa og ingeniørernes fagforbund IDA.

“Det vil sige, at helt almindelige mennesker, der bruger de specifikke tjenester til at udveksle personlige beskeder, billeder og samtaler, bliver omfattet af påbuddet om scanning af indhold uden, at der behøver at være konkret mistanke mod den enkelte borger,' skriver folkene bag brevet ifølge techmediet Radar.

I et interview med Computerworld har den danske ekspert i kryptering og professor i datalogi ved Aarhus Universitet Ivan Bjerre Damgaard tidligere på året betegnet forslaget som “fuldstændig vanvittigt.”

“Den slags tiltag er virkelig naive, fordi de (politikerne, red.) forestiller sig, at hvis man nu forbyder kryptering, så vil folk holde op med at bruge kryptering. Men det er jo noget vrøvl. For det er jo kendt, hvordan man krypterer, og hvordan man gør det godt," sagde han.