Artikel top billede

(Foto: Microsoft/PR)

OpenAI i kæmpe kovending: Non-profit skal alligevel bevare kontrollen

Efter massiv kritik og juridisk pres dropper OpenAI planerne om at blive en kommerciel virksomhed.

OpenAI, der står bag verdens vel mest kendte chatbot, ChatGPT, har ændret kurs.

Selskabet har nu valgt, at det fortsat skal være en non-profitorganisation, der har den overordnede kontrol over verdens mest magtfulde AI-selskab.

Det oplyste OpenAI mandag, hvor selskabet annoncerede, at det omstrukturerer sig selv som et såkaldt public benefit corporation, som er en selskabsform, der skal balancere kommercielle mål med samfundsnytte, skriver New York Times.

Beslutningen er en kæmpe kovending og ses som en indrømmelse til de kritikere – heriblandt Elon Musk – som i månedsvis har advaret om, at OpenAI var ved at forlade sit oprindelige ideal om at udvikle AI med sikkerhed og ansvarlighed i centrum.

"Jeg er meget glad for, at vi traf beslutningen om at lade non-profitorganisationen bevare kontrollen," sagde Sam Altman, der er CEO i OpenAI, på et pressemøde.

Samtidig lød det, at den nye struktur giver OpenAI "en mere forståelig form, der gør det muligt at udføre det arbejde, vi skal som virksomhed."

Kritik fra Musk og myndigheder

Omdrejningspunktet i kritikken har været, at OpenAI, der i tidernes morgen blev grundlagt som non-profit, i stigende grad har handlet som et rendyrket forretningsdrevet selskab, hvis primære fokus var profit.

Det fik Elon Musk til at sagsøge OpenAI, Sam Altman og medstifter Greg Brockman sidste år.

Verdens rigeste mand anklager dem for at have forrådt det oprindelige formål og sat kommercielle interesser over det almene bedste.

Elon Musk er dog ikke alene.

Også delstaternes justitsmyndigheder i både Californien og Delaware har fulgt sagen tæt, og flere prominente AI-forskere har offentligt udtrykt bekymring for OpenAI’s udvikling.

Ifølge OpenAI’s bestyrelsesformand Bret Taylor er beslutningen truffet efter "konstruktiv dialog med justitsministerierne i både Delaware og Californien samt input fra civilsamfundet."

Non-profit skal fortsat eje mest, selvom investorerne presser på

OpenAI oplyser, at non-profitorganisationen fortsat vil udpege bestyrelsesmedlemmerne i den nye selskabsstruktur og blive den største aktionær i det nye public benefit corporation.

De præcise ejerforhold forhandles dog stadig.

Men ikke alle køber forklaringen.

Elon Musks advokat kalder beslutningen en "transparent afværgemanøvre".

Ifølge ham løser kovendingen fra OpenAI ikke det fundamentale problem, som ifølge ham er, at "velgørende aktiver nu risikerer at blive brugt til at berige investorer og Sam Altman selv".

Og der er da også mange milliarder, man kan berige sig selv med, når man taler om OpenAI.

Ifølge kilder tæt på forhandlingerne har det japanske konglomerat SoftBank for nylig skudt en investering på 40 milliarder dollar i OpenAI, hvilket værdisætter selskabet til 300 milliarder dollar.

Men hvis restruktureringen ikke er gennemført inden årets udgang, har SoftBank mulighed for at halvere sin investering.

Sam Altman har dog gjort klart, at han ikke tror, at det ikke kommer til at ske.