Microsofts udviklerkonference Build løber af stablen i disse dage.
Techgigantens topchef gennem mere end 10 år, Satya Nadella, stod traditionen tro for den store åbnings-keynote.
Han kom med klare budskaber om Microsofts satsningsområder og selskabets ambitioner for udviklere.
Hovedbudskaberne var, at softwareudvikling skal være mere simpelt, og at de mange individuelle værktøjer i højere grad skal samles i én platform. Alt dette skal ske med AI-agenter i centrum.
”Vi rykker fra nogle få apps til en mere samlet platform, som muliggør den åbne skalerbare agentbaserede web,” siger han om retningen for Microsoft.
Målet er at udviklere skal have flere muligheder lige ved hånden et samlet sted.
”Det handler om at udvide mulighederne for udviklere i alle lag,” lyder det.
De lag topchefen nævner er de fire lag i Microsofts softwareudvikling. Der er tale om: Apps og agenter, AI platform, data samt infrastruktur.
Det er en vigtig del af Microsofts ambitioner, at arbejdet kan fungere gnidningsfrit på tværs af disse lag uden at chikanere udvikleren.
”Softwareudvikling har altid handlet om at have de rigtige værktøjer til at bringe dine idéer til live og tæmme kompleksiteten,” siger Satya Nadella.
De fem vigtigste annonceringer
Efter åbningstalen med en række nyheder har Satya Nadella påpeget de fem vigtigste annonceringer fra eventet.
1. Ny kodningsagent
Det første er GitHub Copilots nye kodningsagent. Den nye Copilot Coding Agent kan automatisk løse udviklingsopgaver ved at arbejde direkte med GitHub Issues og Pull Requests.
Når et problem bliver tildelt agenten via GitHub, VS Code eller CLI, opretter agenten et sikkert udviklingsmiljø via GitHub Actions og begynder arbejdet. Den laver ændringer som commits til en draft pull request, som du kan følge i realtid via logfiler.
Agenten er bedst egnet til lav- og middelkomplekse opgaver i stabile kodebaser. Det kan være feature-tilføjelser, bugfixes, testforbedringer og dokumentation.
Den kræver menneskelig godkendelse, før ændringen bliver implementeret i resten af koden.
"Vi tager GitHub Copilot fra at være en medprogrammør til at være en ligestillet programmør," lyder det fra Satya Nadella.
Tjenesten er nu tilgængelig for Copilot Enterprise og Copilot Pro+ kunder.
Fra 4. juni 2025 tæller agent-forespørgsler som premium-forespørgsler.
2. Copilot tuning
Den anden vigtige annoncering er Copilot Tuning, som nok bedst kan oversættes til Copilot-tilpasning.
Copilot Tuning er en funktion, hvor Microsoft 365 Copilot kan bruge Microsoft-kundernes virksomhedsdata, arbejdsgange og processer til at lære virksomhedens unikke tone og sprog.
Kunderne kan bruge disse data og arbejdsgange til at træne AI-agenter og -modeller ved hjælp af low code-værktøjer, der udfører domænespecifikke opgaver i en passende tone.
Disse agenter udfører meget præcise, domænespecifikke opgaver inden for Microsoft 365’s servicegrænse.
"For eksempel kan et advokatfirma oprette en agent, der genererer dokumenter i overensstemmelse med firmaets ekspertise og stil," lyder det i beskrivelsen fra Microsoft.
Copilot Tuning vil blive rullet ud i juni som en del af Copilot Tuning Programmet for kunder med 5.000 eller flere Microsoft 365 Copilot-licenser.
3. AI Foundry
Microsofts AI Foundry til Azrue og Windows’ udviklerværktøjer skal fungere som en "agent-fabrik", som Satya Nadella beskriver det.
"Foundry er den komplette platform til at bygge apps og agenter," lyder det fra topchefen.
Windows AI Foundry og Azure AI Foundry er samlede platforme for udviklere, der vil designe tilpasse og administrere AI-applikationer og -agenter.
Noget af det nye fra Microsofts side er, at der er blevet tilføjet nye sprogmodeller til Foundry. Heriblandt Grok 3 og Grok 3 mini-modeller, som er skabt af Elon Musks xAI. Udover Grok har Microsoft også tilføjet Hugging Face, Meta, Mistral og flere.
Derudover har Microsoft introduceret agentisk søgning i Azure AI Search, Foundry Agent Service, integration med Copilot Studio.
4. Det nye NLWeb
Det fjerde, der bliver påpeget, er NLWeb.
NLWeb står for Natural Language Web og er udviklet af Microsoft som en åben standard, der skal gøre det let at tilføje en naturlig sproggrænseflade til enhver hjemmeside.
Formålet er, at brugere skal kunne søge eller interagere med et website via almindeligt sprog.
Microsofts kommunikationsdirektør Frank Shaw skriver i et blogindlæg, at NLWeb forventes at kunne spille en lignende rolle som HTML hidtil har gjort, men blot for det agentiske web.
Målet er altså at gøre det lige så let at gøre sit site AI-venligt, som det i sin tid blev at lave hjemmesider med HTML.
Ethvert NLWeb-system er også en Model Context Protocol (MCP)-server, hvilket betyder, at dit website kan blive tilgængeligt for andre AI-agenter og systemer, hvis det ønskes.
NLWeb bruger semi-strukturerede data, som websites allerede stiller til rådighed. Det kan for eksempel være Schema.org, RSS eller JSON.
5. Microsoft Discovery
Microsoft introducerer den agentbaseret enterprise-platform Microsoft Discovery, som skal forbedre forskning og udvikling (R&D) ved hjælp af AI.
Platformen skal bruge AI til at fremskynde research og udvikling.
"Vi samler hele den teknologiske stak for at hjælpe med at accelerere selve videnskaben. Discovery bruger agenter til at generere idéer, simulere resultater og lære. Et godt eksempel er dette lovende kølemiddel, der ikke benytter evighedskemikalier," lyder det fra Satya Nadella.
Blandt andet giver Discovery adgang til en stribe specialiserede AI-agenter samt en række andre værktøjer, som skaber vidensgrafer, der kobler viden sammen på tværs af artikler, data og domæner.
Målgruppen er tunge vidensfag og afdelinger, der arbejder med eksempelvis forskning, energi, medicin, halvlederdesign og produktion.
Se en video af Microsoft Discovery nedenfor: