Kabel-klipning er lovlig i visse tilfælde

TDC må i visse tilfælde godt klippe kablerne til de konkurrerende selskaber på grund af en strid om intern kabling. I første omgang er der dog lagt op til nye forhandlinger mellem parterne.

TDC har lov til at klippe kablerne til konkurrerende selskaber, hvis visse betingelser er til stede.

Sådan lyder det i en frisk afgørelse fra IT- og Telestyrelsen, efter en hed sommerstrid mellem TDC og flere af de mindre teleselskaber om såkaldt intern kabling.

Ifølge afgørelsen har TDC i visse tilfælde ret til at klippe de kabler, der forbinder udstyr fra flere af de konkurrerende teleudbydere, blandt andet Tele2 og Telia.

Er berettiget til at afbryde

- TDC er berettiget til at afbryde den del af den igangværende samtrafik, der foregår via intern kabling, og som ikke er genereret som led i den pågældende udbyders egen samtrafikaftale med TDC, skriver IT- og Telestyrelsen i afgørelsen.

Den interne kabling opstår, når de konkurrerende selskaber udveksler trafik med hinanden i stedet for med TDC via TDC's centraler.

Blandt andet har Tele2 en kabelforbindelse til Telia, og det har fået TDC til at true med at afbryde kablerne, fordi selskabet mere, at det er i strid med den aftale, man har indgået.

Åben afgørelse

Afgørelsen fra IT- og Telestyrelsen giver dog i første omgang blot anledning til yderligere diskussion i den årelange strid.

Afgørelse siger nemlig, at TDC godt kan kappe forbindelsen i visse tilfælde – men at selskabet samtidig er forpligtiget til at opretholde forbindelsen på den del af trafikken, hvor de konkurrerende selskaber ikke bryder samtrafikaftalen.

Dermed er der lagt op til nye forhandlinger mellem parterne, der nu skal klarlægge, hvilken del af trafikken, der hører til hvilken kategori.

Anker til Teleklagenævnet

Administrerende direktør i Tele2, Thomas Nistrup, mener ikke, at afgørelsen kan bruges til meget, fordi den siger ”både og”.

- Vi forstår den sådan, at vi godt må gøre, hvad vi gør – men det må Telia ikke. Det giver ikke mening, for vi gør det jo sammen, siger Thomas Nistrup og henviser til, at Tele2 i dag leder en del af trafikken videre via Telia i stedet for via TDC, fordi det er den billigste løsning.

Derfor anker Tele2 nu afgørelsen til Teleklagenævnet, der også tidligere har set nærmere på striden.

- Det her er en gang rod, som selskaberne nu har brugt fire år på, og indtil videre er juristerne de eneste, der har tjent penge på det, siger Thomas Nistrup fra Tele2.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra TDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere