Klagenævn suspenderer kablings-afgørelse

Teleklagenævnet suspenderer en afgørelse fra IT- og Telestyrelsen, der gav TDC ret til at klippe konkurrenternes kabler. Striden er nu kørt så meget i hårdknude, at selskaberne har opgivet enhver forhandling.

Dramaet om den interne kabling på TDCs centraler bliver nu tilføjet et ekstra hedt kapitel, fordi Teleklagenævnet netop har suspenderet den afgørelse, som IT- og Telestyrelsen afsagde tidligere på måneden.

Afgørelsen gav TDC ret til i visse tilfælde at klippe de kabler, der genererer trafik mellem flere af de konkurrerende teleudbydere, blandt andet Tele2 og Telia.

Men den ret er nu altså midlertidigt suspenderet af Teleklagenævnet, efter at en række mindre selskaber havde anket afgørelsen fra IT- og Telestyrelsen tidligere på måneden.

Tillægger klager opsættende virkning

Klagerne over IT- og Telstyrelsens afgørelse kom både fra Telia og Samarbejdsgruppen af Alternative Teleoperatører (SAT), der repræsenterer Tele2, Colt Telecom, butlerNetworks og Updata Danmark.

- Vi er selvfølgelig glade for at Teleklagenævnet har truffet den her afgørelse. Konsekvenserne ville også have været uoverskuelige, hvis man bare gik ud og begyndte at klippe kablerne, lyder reaktionen fra Christian Holm Christensen, der er sekretariatschef i SAT-Gruppen.

Teleklagenævnets formand har besluttet at tillægge klagerne opsættende virkning, hvilket betyder, at TDC bliver nødt til at vente med en eventuel kabel-klipning indtil videre.

I et brev til de stridende parter skriver Teleklagenævnets formand , at han har besluttet at suspendere virkningen af IT- og Telestyrelsens afgørelse 4. august, indtil der bliver truffet en endelig afgørelse i klagesagerne.

For uenige til at forhandle

Den interne kabling opstår, når de konkurrerende selskaber udveksler trafik med hinanden i stedet for med TDC via TDC's centraler.

Blandt andet har Tele2 en kabelforbindelse til Telia, og det har fået TDC til at true med at afbryde kablerne, fordi selskabet mener, at det er i strid med den samtrafikaftale, man har indgået.

Det er Tele2’s opfattelse, at kabelklipningen vil ramme mere end 400.000 kunder, der repræsenterer en årlig omsætning på mellem 1,1 og 1,3 milliarder kroner.

TDC er ikke enig i den opgørelse, men uanset hvem der har ret, er der store penge på spil.

Da IT- og Telestyrelsen kom med sin afgørelse i starten af måneden, oplyste parterne til Computerworld, at de nu ville sætte sig til forhandlingsbordet for at finde en fredelig løsning.

Men det har i mellemtiden vist sig, at man er så uenige om sagen, at der ikke er noget at forhandle om.

- Jeg ved godt, at TDC kalder det en forhandling, men du forhandler ikke med et monopol. Jeg har endnu ikke oplevet, at TDC ikke bare giver os dekreter, og det er derfor, vi er kommet så langt ud, som vi er, siger Christian Holm Christensen fra SAT-Gruppen.

Kim Frimer, administrerende direktør for TDC Totalløsninger, mener dog fortsat, at der godt kan forhandles i sagen. Samtidig afventer TDC nu den endelige afgørelse fra Teleklagenævnet.

- Der behov for at få en afslutning på forløbet, derfor ser vi frem til, at Teleklagenævnet så hurtigt som muligt kommer frem til en endelig afgørelse, så vi kan komme videre, siger Kim Frimer.

TDC i tænkeboksen

TDC tager indtil videre Teleklagenævnets afgørelse til efterretning, men hvis den endelige afgørelse skulle falde ud til TDC's fordel, får konkurrenterne travlt.

- Vi har meddelt vores konkurrenter, at såfremt nævnets endelige afgørelse igen giver TDC medhold, skal de ulovlige kabler være fjernet seneste tre dage senere.

- Vi opfordrer derfor vores konkurrenter til allerede nu at forberede sig på at etablere en alternativ og lovlig løsning, så deres kunder ikke risikerer at blive afbrudt, lyder det fra Kim Frimer.

Der er dermed ikke meget, der tyder på, at teleselskaberne kan nå til enighed i striden om den interne kabling.

Tværtimod er parterne nu så rygende uenige, at de omstridte kabler risikerer at brænde over – hvis altså ikke de bliver klippet inden da.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere