235 skoler over hele landet har i de seneste dage afprøvet Undervisningsministeriets nye landsdækkende it-baserede tests.
- Testene er forløbet efter planen. Vi var dog nede i to timer den første dag, hvor vi skulle afprøve systemet, siger kontorchef Tine Bak fra Undervisningsministeriet.
Den første af tre 45 minutters tests vil blive lanceret i foråret, hvor eleverne i landets 6.-8. klasse skal testes i fysik/kemi, matematik samt deres læsefærdigheder.
De nationale it-baserede tests er opbygget som adaptive tests.
Det betyder, at hvis eleven svarer forkert på et spørgsmål, så vil det næste blive nemmere.
Og omvendt vil det næste spørgsmål blive sværere, hvis eleven svarede rigtigt på foregående spørgsmål.
I afprøvningen har denne praksis dog ikke været benyttet.
- Vi skal først finde sværhedsgraden i spørgsmålene, hvilket, udover at teste systemerne, også har været formålet med at afprøvningerne, siger Tine Bak.
71 procent af eleverne foretrækker computer-test
Efter endt test er mere end 11.000 elever på landets skoler blevet adspurgt om de foretrak it-baserede test frem for traditionelle form med papir og blyant.
71 procent foretrak at besvare opgaverne på computer, og kun ti procent foretrak den gammeldags metode.
- Heldigvis forholder det sig sådan. For de it-baserede tests gør det hurtigere for læreren at rette og finde niveauet hos den enkelte elev, da der bliver udskrevet en rapport efter testen. Desuden kan læreren følge med undervejs, og eventuelt tildele eleven mere tid, hvis der var problemer i starten af testen, siger Tine Bak
Hensigten med testen er, at undervisningsmiljøet får et bedre evalueringsværktøj, hvilket Folketinget vedtog i foråret 2006.