Artikel top billede

Forbrugerpolitisk chef fra Dansk Erhverv, Lone Rasmussen ønsker ikke et privat it-klagenævn.

It-klagenævn kan være realitet om få måneder

Mens ministeriet for familie- og forbrugeranliggender evaluerer loven om forbrugerklager, krydser Forbrugersklagenævnet fingre for, der bliver oprettet et privat it-klagenævn. Dansk Erhverv mener derimod, at et særskilt it-klagenævn er en meget dyr og dårlig plan.

Der har i flere år været diskussioner om, hvorvidt der skal stables et privat it-klagenævn på benene.

Og nu ser det ud til, at it-nævnets fremtid kan blive afgjort i de næste par måneder, når ministeriet for familie- og forbrugeranliggender evaluerer på loven om forbrugerklager, der blev vedtaget for tre år siden.

I den gamle politiske aftale var et af de klare formål blandt andet at få oprettet flere private og specialiserede klagenævn for diverse brancher.

Branchen skal tage medansvar

Alle partier på Christiansborg er med i de nuværende forhandlinger om evalueringen, hvor it-klagenævnet ikke ligefrem står øverst på dagsordenen.

Samtidigt ønsker ministeriet dog, at hver branche tager medansvar for de klager, der falder inden for de specifikke brancher.

Den politiske aftale kan ifølge ministeriet falde på plads allerede i løbet af sommeren.

Sidst diskussionen om et privat it-klagenævn var oppe og vende var i 2005, hvor der ikke kom skred i de politiske processer for at oprette et specifikt it-klagenævn.

Opbakning fra Forbrugerklagenævnet

Oprettelsen af et privat it-klagenævn får opbakning fra Forbrugerklagenævnet, som håber, at aftalen om flere private klagenævn kommer på plads allerede inden sommeren.

Chef for forbrugerrettigheder Charlotte Lemche-Romvig fra Forbrugerklagenævnet, påpeger flere konkrete fordele ved at oprette et privat klagenævn for it-branchen.

"Fordelen ved at have private klagenævn er jo, at sagerne kommer tættere på branchen og dermed tættere på ekspertisen. Derudover viser erfaringerne, at antallet af klager falder drastisk," siger hun.

Private klagenævn sænker antallet af klager

Hun peger på telebranchen, hvor antallet af sager er reduceret markant efter telesager blev overdraget fra Forbrugerstyrelsen til Teleankenævnet.

I 2004, hvor ankenævnet blev stiftet, var der 1234 klager. Det tal var sidste år reduceret med over halvdelen til 523.

"Det virker som om, private ankenævn tager mere ansvar for klagerne," erkender Charlotte Lemche-Romvig.

Der er på nuværende tidspunkt 17 private klagenævn, hvor der alene i byggebranchen er tre.

Dansk Erhverv er imod it-klagenævn

Dansk Erhverv modsætter sig dog et it-klagenævn.

Erhvervsorganisationen finder det 'meget problematisk', at it-området uden en samlet branche bag sig overhovedet kan komme på tale med et selvstændigt klagenævn.

"Alt fra supermarkeder som Aldi og Kvickly til enkeltmandsfirmaer har jo computere til salg. Det bliver meget svært at overskue, hvem der er inde, og hvem der er ude med hensyn til salg af it-udstyr," forklarer forbrugerpolitisk chef fra Dansk Erhverv, Lone Rasmussen.

To problemstillinger ved private klagenævn

Hun påpeger derudover to hovedårsager for, at talen om et privat it-klagenævn vil være helt ude i hampen.

Det ene problem bunder i antallet klager, som i 2006 lå på 461 indkomne klager, men hvor det berettigede antal klager typisk ligger under det halve.

"De klagere, der taber en sag, skal finansiere driften af klagenævnet. Og det vil i praksis betyde, at en erhvervsdrivende, der har solgt en forbruger en defekt printer til 900 kroner, kan ende med at skulle betale 25.000 kroner i sagsomkostninger for at tabe en sag," siger Lone Rasmussen.

Hun peger på, at omkostningerne ved et selvstændigt klagenævn vil ligge i omegnen af tre til tre en halv million kroner, der går til alt fra dommere, juridiske medarbejdere, omstilling, betaling til Forbrugerrådet og helt ned til brevpapiret.

Derfor forslår hun, at at Forbrugerklagenævnet i sin nuværende form kan fordele disse udgifter på alle klagere og dermed holde omkostningerne nede.

Den anden problemstilling hidrører den første, da Lone Rasmussen frygter, at de høje gebyrer vil gå ud over retssikkerheden.

"De høje gebyrer kan jo skræmme erhvervsdrivende væk ved risikoen for at tabe de mange penge. Og det er retssikkerhedsmæssigt dybt betænkeligt," forklarer hun.

Forbrugerstyrelsen skal rubbe neglene

Lone Rasmussen opfordrer derfor Forbrugerklagenævnet til at effektivisere sagsbehandlingen af it-klager.

"Man kunne jo næsten forledes til at tro de gjorde sig langsomme med vilje, så der kom politisk vilje til at oprette et specifikt it-klagenævn," udtaler hun.

Den beskyldning afviser Charlotte Lemche-Romvig dog på det kraftigste.

"Vi er en politisk uafhængig organisation, så det hverken kan, må eller vil vi gøre," afslutter hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere