Artikel top billede

Standard-eksperterne: Afløseren med 25 års erfaring

Jens Hørlück er med 25 års erfaring i dokumentudveksling en rutineret afløser for Bo Vesterdorf i ODF og OOXML ekspert-panelet. Han forsker i open source og er en ivrig Microsoft-bruger.

Efter tidligere EF-dommer Bo Vesterdorfs nej tak til at deltage i det ekspert-panel, der skal undersøge ODF- og OOXML-standardernes implementering i den offentlige sektor, slog lektor Jens Hørlück fra Århus Universitet gladeligt til.

"Det er en ære at afløse en højt respekteret person som Bo Vesterdorf, og jeg mener selv at kunne bidrage væsentligt til panelet med mine 25 erfarings med dokumentudveksling," siger Jens Hørlück, som til daglig befinder sig på universitetets institut for økonomi, hvor han forsker i it-økonomi, open source og projektledelse.

Selv om Jens Hørlück tidligere har kritiseret Microsoft for selskabets prisstruktur, så forholder han sig nøgternt til, hvad udvalgets primære opgave bliver.

"Vi skal sikre den bedste funktionalitet til den laveste pris for den offentlige forvaltning. Om vi så ender med at anbefale den ene eller den anden standard, det vil vores undersøgelser jo vise," lyder det fra Jens Hørlück, som selv er en ivrig Windows og Office-bruger.

Kun Firefox-browseren er sluppet igennem nåleøjet hos lektoren i Århus.

Én standard er nok

Den offentlige sektor bør som udgangspunkt kun implementere én standard ifølge Jens Hørlück.

Det skyldes, at utallige tidligere eksempler lige fra mobilsendenet mellem Europa og USA til forskellige medieformater kun har givet slutbrugerne bøvl.

"Jeg vil ikke pege på en af de to standarder som favoritter, fordi de er meget forskellige og kan vidt forskellige ting. Med tiden kan man dog håbe på, at de vil smelte sammen, men det tager nok rigtig mange år," siger Jens Hørlück.

Han pointerer dog, at ekspert-panelets undersøgelser kan vise, at den offentlige forvaltning er bedst tjent med to standarder.

Er OOXML virkelig åben?

Et af de væsentligste kriterier for Jens Hørlück i arbejdet med de åbne standarder bliver at undersøge, hvorvidt OOXML er uafhængigt af Microsofts styresystem Windows og selskabets Office-pakke.

"Microsoft tjener styrtende med penge på to områder, hvor selskabet har de facto monopol. Hvis OOXML er en åben standard, skal den kunne løsrive sig fra Microsoft, så selskabet ikke dirigerer udviklingen," siger han.

Det helt springende punkt i denne sammenhæng er, at Microsofts konkurrenter også kan komme ind og præge ændringerne på OOXML i ISO-regi.

Den diskussion skal Jens Hørlück tage med de andre eksperter i panelet, som er Mads Bryde Andersen, Jørgen Kristensen, Mogen Kühn Pedersen og Kim Viborg Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere