Artikel top billede

Microsoft vil have supercomputere i Formel 1-klassen

Microsoft satser stort på deres supercomputere i disse år. Lave omkostninger, hurtig opbygning og turbo på beregningskapacitet skal lokke kunderne væk fra Linux.

Computerworld News Service: Microsoft har meddelt, at den seneste version af produktserien Windows HPC til supercomputere er blevet sendt til produktion, idet softwaregiganten fortsætter udviklingen på en bred front i den meget høje ende af beregningskapacitet.

Microsoft har været involveret i high performance computing (HPC) i nogle år nu, og udgivelsen Windows HPC Server 2008 kommer, netop som virksomheden er begyndt at opbygge en betydelig kundebase.

Selvom Microsoft ikke ønsker at bekræfte det eksakte kundeantal eller dens omsætning på området, så udtaler virksomheden dog at have 'hundredvis' af kunder nu.

Blandt de store navne kan nævnes formel 1-væddeløbsholdet Ferrari F1, Lloyds TSB, Boing og Procter & Gamble udover adskillige store akademiske kunder. Lige så vigtigt er det, at Microsoft synes at samle støtte fra uafhængige softwareleverandører fra det sparsomme HPC-udviklermiljø, inklusiv Mathematica, Schlumberger og ESI.

Opsætter cluster på en halv dag

Hele vejen gennem forløbet har Microsoft fortalt den karakteristiske historie om lave omkostninger, standardiseret udvikling og forenkling for at lokke HPC-community'et væk fra Linux.

"Vi sigter efter at accelerere produktivitet, innovation og at opnå bedre indsigter i data," udtaler Kyril Faenov, som er Microsofts direktør for HPC.

"Vi ønsker at reducere kompleksiteten for slutbrugere og administratorer, og vi hører konsekvent, at hardwaren godt kan levere ydelsen, men at evnen til at udnytte hardwaren sakker bagud."

Lloyds TSB's finansmarkedsteam opsatte en cluster på 100 enheder på en halv dag, fortæller Kyril Faenov og tilføjer, at det tidligere ville have taget uger eller måneder.

I en anden karakteristisk manøvre fremhæver Microsoft også fordelene ved at udbrede teknologien og at gøre supercomputere tilgængelige for alle, som har brug for dem, fra finansanalyse til designarbejde for ingeniører.

Markedet stadig nyt

Kyril Faenov medgav, at han gerne vil se at flere uafhængige softwareleverandører udvikle til biovidenskaberne, hvor "mange små softwareapplikationer" gør det svært at dække alle områder, men tilføjer, at det er lige så vigtigt at få fodfæste hos in-house-udviklere gennem HPC-understøttelse i Visual Studio og .Net-værktøjerne.

Derudover, påpeger Kyril Faenov, at cloud-baseret HPC-kapacitet kunne appellere til virksomheder, der en gang i mellem har brug for adgang til ekstra supercomputer-ressourcer.

"En lille privat investeringsfond har måske en lille supercomputer-cluster men kunne flytte opgaver til cloud'en, når de havde brug for mere avancerede analyser," argumenterede han, imens han dog erkendte, at pris, sikkerhed og andre problemer bliver nødt til at blive glattet ud, og at markedet på nuværende tidspunkt er "i sin vorden".

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere