Artikel top billede

Danske teleselskaber scorer kassen på sms

Teleselskabernes omkostninger ved at sende en sms er næsten lig nul, og derfor skovler selskaberne sms-kroner i kassen. Pengene går til infrastruktur-investeringer, hedder det.

Danske teleselskaberne skovler penge ind på et kraftigt stigende sms-forbrug.

Det skyldes, at teleselskabernes omkostninger ved at sende en enkelt sms nærmest er lig nu, mens der sidste år i Danmark blev sendt knap 12 milliarder sms-beskeder. Det tal lå i 2005 på 8,5 milliarder sms'er.

"Prisen for teleselskaberne ligger mellem nul kroner og stort set ingenting. Det koster lidt strøm, og man optager lidt kapacitet, men det har næsten ingen betydning for den enkelte sms," fortæller professor Knud Erik Skoubye fra Aalborg Universitets Center for Kommunikation, Medier og IT.

Han understreger dog, at teleselskabernes forudsætning for at sende sms'er er et produktionsapparat, der koster investeringskroner.

"Jeg vil tro, at marginalomkostningerne for en sms ligger på omkring fem øre," siger han.

To milliarder sms-kroner

Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult vurderer, at den danske mobilbranche omsætter sms'er for omkring 10 til 15 procent af den samlede omsætning på 12 milliarder kroner - hvilket vil sige lige knap to milliarder kroner.

Han pointerer samtidigt, at det er naivt at tro, at teleselskaberne kan sætte prisen drastisk ned, selv om den enkelte sms stort set ikke koster noget at sende.

"Man kan ikke sende sms'er uden et mobilnet, og det kræver mange milliarder kroner at investere i sådan et og finansiere driften. Derfor er det naivt at tro, at man kan gøre sms'er gratis," forklarer John Strand til Computerworld.

Han fortæller, at man på Filippinerne har erfaring med at sætte prisen ned til næsten nul kroner, hvilket resulterede i en dobbeltregning til teleselskaberne: Dels sendte folk mange flere sms'er, dels talte indbyggerne meget mindre end normalt, hvilket gik udover teleselskabernes tale-indtjening.

"Hvis man sætter prisen på sms ned til nul kroner, så vil man kannibalisere på andre tjenester, hvilket igen betyder højere priser på andre områder. Hvad man sætter til på gyngerne, må man jo tjene på karrusellen," lyder det fra John Strand.

Engang var det gratis

I midten af 1990'erne var det rent faktisk gratis at sende sms'er, men det var dog de færreste mobil-mennesker, der havde telefoner, der kunne sende de små tekstbeskeder.

Gennembruddet kom med den 13 år gamle Nokia 2110, hvor folk for første gang kunne sende sms'er i stor stil.

De gratis tider var hurtigt ovre, og der har siden været så heftig priskrig på det danske telemarked, at sms-priserne i Danmark er blandt de allerbilligste i den vestlige verden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere