Artikel top billede

Nok er Windows 7 en kende hurtigere end den udskælte Windows Vista, men installationen tager nu også sin tid.

Test: Så hurtig er den nye Windows 7 beta

Test: Microsoft har i en uges tid været klar med en download til de hurtigste par millioner nysgerrige. Vi har installeret og målt Windows 7 beta mod Windows Vista SPI og har dommen klar.

Da Microsoft i januar 2007, efter flere års forsinkelse, kunne lancere Windows Vista var hovedbudskabet, at brugerne skulle have en kollektiv wauw-oplevelse.

Det skulle være slut med gammeldags grå OK-bokse og goddag til Aero-brugerfladen med 3D, gennemsigtige vinduer og animerede menuer. Vista var, i Microsofts selvforståelse, det ypperste inden for styresystemer. Både når det kom til sikkerhed, hastighed og udseende.

Men ligesom den græske myte om Ikaros, hvis vinger faldt fra hinanden, da han fløj for højt og tæt på solen, måtte Microsoft erfare at man ikke ustraffet kan love og love - specielt ikke når de primære modtagere er kyniske it-chefer og teknik-elskende entusiaster.

For mens Vista måske nok var flot og mere sikkert end Windows XP, så var ydelsen, på specielt hardware med et år eller to på bagen, ikke imponerende.

Og mens Vista ikke kan kaldes en fiasko, så har kritikken uden tvivl været hård ved selvfølelsen hos en af it-verdenens giganter - specielt når Google og Apple i samme periode har oplevet en unik medvind. Ikke mindst i pressen.

Windows 7 allerede i år?

Så hvor Windows Vista var flere år forsinket så er Microsoft nu, to år efter den officielle lancering af Windows Vista, klar med en beta.

Og ifølge kilder i både Microsoft og vores egne vurderinger en meget moden beta. Så mens Microsoft har meldt ud, at Windows 7 kommer tre år efter Vista, er det et kvalificeret gæt, at de tre år er fra lanceringen af Windows Vista i 2006 - og dermed kan vi nok regne med at se Windows 7 inden udgangen af 2009.

Allerede den første Windows 7 beta fra oktober viste dog gode takter. Selv på en HP 2133 mininote, hvor oplevelsen var, at Windows 7 umiddelbart kørte mere ubesværet.

Med den officielle og offentlige januar-beta er det indtryk bevaret. På en HP HDX18 bærbar med en moderne Intel Core Duo processor med 2,53 gigahertz og tre gigabyte hukommelse kører Windows 7 ubesværet og er væsentligt hurtigere, når de for Vista så problematiske områder som Netværks- og delingscenteret eller Kontrolpanelet, skal åbnes.

Mærkbare forbedringer

De små, men mærkbare, forbedringer bliver også bekræftet af de test, der var kørt med både Windows Vista og Windows 7 beta.

Tydeligst var forskellen i boot-tid. På en HP HDX18 bærbar computer med 2,53 Core 2 Duo processor og fire gigabyte ram tog det 45 sekunder fra startknappen blev trykket, til vi var på skrivebordet.

På en tilsvarende maskine med Windows Vista tog det 65 sekunder at nå til samme sted.

I det omfattende testprogram PCMark Vantage var forskellen lidt mindre, men til stede med en forbedret ydelse på seks procent.

En del af testprogrammet er dog baseret på en score for 3D-ydelse, og her er Windows 7 driverne til Nvidia 9600M GT grafikkortet stadig i en tidlig fase, hvilket også blev understreget, da vi kørte 3DMark Vantage-programmet, som måler computerens grafikydelse.

Her lå Windows 7 en smule efter Windows Vista. Lige netop drivere til grafikkort er dog noget, som hardwareproducenterne optimerer på konstant med næsten ugentlige driver-opdateringer, hvorfor der ikke kan konkluderes noget endeligt på grafikydelsen i Windows 7 - endnu.

Vi kørte desuden at par andre test, hvor hukommelsesadgang, generel regnekraft og overførselshastighed blev målt. Det er test, som er helt afhængige af computerens hardware, men det centrale i resultaterne er, at ydelsen er uændret - og at selv beta-udgaven af Windows 7 fungerer som minimum på linje med Windows Vista.

Mest interessant, og en indikation af den optimering, som må havde fundet sted, så kræver en ren opstart af Windows 7 omkring 627 megabyte hukommelse, mens Windows Vista på nøjagtigt den samme computer med samme drivere installeret kræver 737 megabyte hukommelse.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at Window 7 selv i forbindelse med installationen fandt drivere til alle essentielle funktioner på vores Intel-baserede HP HDX18 testmaskine, hvor Windows Vista med Service Pack 1 manuelt skulle have installeret drivere til netkort, trådløst netkort samt grafikkortet.

Nænsomt renoveret desktop

Vi kiggede dog fortsat langt efter software til afspilning af BluRay-film i Windows 7, så her skal du fortsat ud og hente programmer fra tredjepart.

Det mest bemærkelsesværdige for nye brugere af Windows 7 vil sandsynligvis være, hvad ejendomsmæglere ville kalde, den nænsomt renoverede desktop.

For hovedparten af Windows 7 ligner Vista. Men hvor Vista hurtigt kunne blive både rodet og fuld af farvestrålende ikoner, er Windows 7 mere afdæmpet. Der er med andre ord mindre wauw og flere små finesser i designet.

Vores favorit er muligheden for at trække vinduer ud i siden af skærmen for at maksimere dem, men også små brugervenlighedsforbederinger i blandt andet netværksdelen gør dagligdagen for superbrugeren nemmere.

Man kan sige, at hvor Microsoft med Windows Vista prøvede at fortælle Windows-brugerne, at de havde brug for flotte 3D-funktioner, tagerWindows 7's forandringer i højere grad højde for, at mange brugere i dag anvender pc'en med store, højtopløselige skærme og mange åbne vinduer, hvor overskueligheden hurtigt kan gå tabt.

Fortsat en beta

Med Windows 7 har Microsoft tilsyneladende leveret den vare, som mange efterspurgte. Vista leverede måske nok bedre sikkerhed i forhold til XP, men samtidig føltes det tungt og mindre responsivt. Med en lancering senere i 2009 og en stabil beta er Windows 7 sandsynligvis på trapperne allerede i 2009.

Men selv med en lancering lige om hjørnet er der stadig tale om en beta-udgave. Microsoft kan fortsat tilføje eller fjerne funktioner, ligesom eventuelle sikkerhedshuller kan dukke op fra den ene dag til den anden.

Der vil højst sandsynligt også være dem, som gerne havde set Microsoft gå endnu mere radikalt til værks, når det kommer til skrivebordet.

Det kunne være en større integration med online-tjenester fra Google, Microsoft Live og sociale tjenester som Facebook - eller i det mindste bare i Microsofts forbruger-versioner. Men det er tilsyneladende Microsofts strategi, at Live-tjenesterne er en separat familie, som nok kan knyttes sammen med Windows 7 gennem Internet Explorer 8, men som ikke integreres i Windows-platformen.

Lars Jacobsen er chefredaktør på Computerworlds søstermedie PC World.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere