Artikel top billede

Videnskabsminister Helge Sander (V) kan ikke garantere, at hans kommende bredbåndskomite er klar med forslag, inden teleselskaberne køber LTE-licenserne via en auktion. (Foto: Torben Klint)

Mobilselskaber efterlyser klar besked fra Sander

De danske teleselskaber skal i årets fjerde kvartal købe en licens til mobilnettet, men først bagefter er videnskabsministerens bredbåndskomite klar med sit udspil til fremtidens infrastruktur.

Senere på året udbyder IT- og Telestyrelsen licenser til fremtidens mobilnetværk baseret på LTE-teknologien, som nogle kalder 4G. Nettet vil tilbyde datahastigheder, der er langt hurtigere end på dagens tilgængelige netværk.

Ifølge telebranchen er det dog uheldigt, at videnskabsminister Helge Sander (V) nu nedsætter en bredbåndskomite, der muligvis først kommer med forslag til en fremtidig kommunikationsinfrastruktur, efter at teleselskaberne har købt LTE-licensen i fjerde kvartal.

De to teleselskaber Telia og TDC melder begge, at de gerne ser de endelige forslag fra bredbåndskomiteen på bordet, inden de byder på LTE-licensen.

Ifølge public affairs chef Anders Thomsen fra TDC er bredbåndskomiteen en af i alt tre knaster, som bør være belyst inden en LTE-auktion. Derfor kan det ifølge ham være fornuftigt at rykke auktionen til 2010 i stedet.

"Man skal passe på med vold og magt at gennemtvinge en tidsplan, hvis det viser sig, at der er nogle usikkerhedsmomenter, der gør det klogere at vente," siger Anders Thomsen.

De tre usikkerhedsfaktorer er ifølge Anders Thomsen omfordelingen af frekvenser på 900 megahertz-båndet, finanskrisen og bredbåndskomiteen.

Telia ønsker også en afklaring fra bredbåndskomiteen, inden selskabet byder på LTE-licensen.

"Jeg har det håb, at hvis man går ud og laver den her auktion i slutningen af 2009, så er man afklaret inden da," fortalte administrerende direktør Jesper Brøckner, Telia, forleden til Computerworld.

Minister bekendt med sagen

Videnskabsminister Helge Sander er bekendt med utilfredsheden hos teleselskaberne.

"Det signal har jeg også modtaget fra flere sider, og det forstår jeg udmærket godt," siger Helge Sander.

Men kommer det også til at blive effektueret sådan?

"Nu vil jeg ikke gå for langt, fordi jeg vil lige have komiteen nedsat," siger ministeren videre.

De Radikale: Komite uden stor betydning

Anders Thomsen fra TDC mener, at det er værd at overveje, om auktionen er placeret rigtigt i årets fjerde kvartal. Tre usikkerhedsmomenter er for mange, fremhæver chefen for public affairs i TDC.

"De tre til sammen gør, at det måske er relevant at være fleksible med tidsplanen, når vi nærmer os. Det er for tidligt at sige nu, om fjerde kvartal er det bedste eller ej," siger Anders Thomsen.

Det er usikkert, om Helge Sander ønsker at tage kritikken fra teleselskaberne til sig, og derfor kunne selskaberne måske håbe på støtte fra den anden side af Folketinget.

Penge i 4G eller ej?

Det virker dog ikke til, at oppositionen ønsker at lægge pres på ministeren for at skabe afklaring inden LTE-auktionen. It- og teleordfører Morten Helveg Petersen fra Radikale Venstre mener, at teleselskaberne ikke skal være alt for bekymrede.

"Det er at tillægge den der komite for stor betydning. Auktionerne finder sted uanset hvad, og det må selskaberne indstille sig på. Jeg synes, at diskussionen om højhastigheds bredbånd skal tages uanset hvad, og selskaberne skal forholde sig til deres forretningsmodeller og vurdere, om der er penge at hente i 4G eller ej," siger Morten Helveg Petersen.

Hos SF ser teleordfører Hanne Agersnap teleselskabernes udmelding som et tegn på, at de ikke ønsker teknologineutralitet.

"Teleindustrien beder os hele tiden om sikre, at den hele tiden kan tjene penge, men jeg synes ikke, at det er helt perspektivrigt. De vil gerne have os til at låse os fast på en teknologi, så selskaberne kan tjene deres penge hjem," siger Hanne Agersnap.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere