Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Er piraterne virkelig blevet mere stuerene?

Piratgruppen modtager stort set ingen henvendelser fra fildelere i det juridiske fedtefad. Måske skyldes det bare, at AntiPiratGruppen barsler med en helt ny strategi i piratjagten.

Forhandlinger om oprettelsen af et privat anti-piratvagtværn bestående af teleselskaberne og rettighedshaverne kører på højtryk i den danske andedam.

Men samtidigt er det årlige antal piratretssager på fem år ifølge advokat Per Overbeck faldet fra 12 til én, og Piratgruppen melder om ganske få forespørgsler til juridisk bistand, når piraterne er røget i AntiPiratGruppens (APG's) net.

"For få år siden var der mange flere henvendelser, men vi er ikke blevet spurgt om hjælp i et halvt år. Vores retshjælp til advokatbistand er ikke blevet udbetalt i et år, og der er kun en håndfuld nye diskussioner om APG på vores debatforum," oplyser Piratgruppens talsmand Troels Møller til Computerworld.

Piratjægerne skifter strategi

Så er spørgsmålet jo bare, om danskerne i højere grad holder sig til dydens smalle sti og benytter sig af udbydertilbud som TDC Play, videosites som YouTube og det stigende antal digitale plade- og videobutikker på nettet, eller om APG simpelthen har sluppet tøjlerne i piratjagten.

APG bedyrer dog, at den ikke ligger på den lade side, men samtidigt er den i gang med at skifte strategi med fødslen af piratnævnet.

Kursskiftet skyldes givetvis, at det er mere effektivt at automatisere overvågningen af folks fildeling på teleudbydernes netforbindelser frem for at foretage stikprøvekontrol på fildelingstjenesterne, sådan som APG opererer nu.

Henvendelsen til piraterne bliver også anderledes. I stedet for at sende trusselsbreve ud som første led til en efterfølgende retssag, vil piratnævnet advare om ulovlig fildeling på telekundens netforbindelse i såkaldte informationsbreve.

"Vi synes, det er en rigtig god ide, hvis man sender informationsbreve ud til fildelere frem for bare at kaste sig ud i retssager. Hvis informationsbreve kan bidrage til at løse piratproblemerne, så er det et forsøg værd," siger Peter Schønning fra AntiPiratGruppen.

Tvivl om effekten af pirat-information

Han understreger samtidigt, at piratkopiering i Danmark har været og stadig er et rigtig stort problem, som skader rettighedshaverne.

Virker informationsbreve?

APG ønsker dog ikke at give et bud på, hvor mange pirater der formodes at være i Danmark. Advokat Peter Schønning fra gruppen fortæller samtidig, at gruppen heller ikke fører statistik med antallet af trusselsbreve, som der årligt bliver sendt ud til danske pirater.

Brevene kan som nævnt også snart være historie og blive afløst af informationsbreve, der så siden hen kan munde ud i egentlige erstatningskrav og retssager, hvis folk ikke følger opfordringerne til at stoppe den ulovlige fildeling efter tre skriftlige henvendelser på emails eller snailmails.

Om informationsbrevene skulle gøre en forskel er dog lettere tvivlsomt, da en engelsk undersøgelse foretaget af medieadvokater fra advokatvirksomheden Wiggins viser, at kun 33 procent ud af 1.500 englændere vil stoppe deres fil-hærgen på nettet, hvis de fik en advarsel med posten.

80 procent svarer dog, at de ville stoppe med de ulovlige aktiviteter, hvis de blev truet med at få klippet internetforbindelsen som straf for pirateriet, skriver BBC.

Engelsk anti-pirat-rapport på vej

Den engelske undersøgelse kommer en uge før den engelske regering spytter en rapport på gaden, hvor den kommer med sine forslag til at bekæmpe pirateri.

I Frankrig er det netop blevet afgjort, at rettighedshaverne har løbet panden mod den franske forfatning, da forfatningsrådet (Conseil Constitutionnel) i onsdags vendte tomlen nedad for den meget omstridte 3-strikes-model med forklaringen om, at adgangen til internettet er en menneskeret.

I Danmark er det endnu ikke afgjort, hvornår og om piratnævnet bliver en realitet.

Forbrugerrådet har dog indtil videre meldt ud, at det er meget betænkelig ved oprettelsen af nævnet, fordi det truer retssikkerheden og skræmmer familien Danmark væk fra nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere