Artikel top billede

Model-/arkivfoto: Torben Klint

Microsoft deler bærbare pc'er ud til danske skolebørn

4. klasse-skoleelever modtager netbooks fra Microsoft, der er interesseret i, hvordan it bliver brugt i folkeskolen. Det er en blanding af branding, velgørenhed og forretning, siger Microsoft.

Når klokken ringer ind til time på Lindehøjskolen i Herlev nordvest for København, sætter eleverne sig foran deres egne, personlige netbooks frem for at hive penalhusene frem.

Det skyldes, at it-giganten Microsoft i februar forærede 28 sæt HP 2140-netbooks til elever og klasselæreren i 4. b som et led i det, hvad Microsoft selv kalder "Det digitale penalhus".

"Formålet med at uddele computerne er, at vi gerne vil teste flere pædagogiske tiltag af med digital læring. Og så nytter det altså ikke noget, at eleverne kun sporadisk sidder foran en computer," forklarer David Garde-Tschertok, der arbejder som pædagogisk uddannelseschef hos Microsoft.

"Der ligger en kæmpeværdi i at benytte it generelt, og vi er interesserede i, om det kan hjælpe eleverne i skolen," fortsætter han.

Producerer H. C. Andersen-eventyr

Blandt de ting, som Microsoft ønsker at finde ud af, er, hvorvidt eleverne benytter computeren som et naturligt arbejdsredskab i skolen og derhjemme, når der skal laves lektier.

Og på trods af flere indledende praktiske problemer som eksempelvis manglende strømstik i klasselokalet, tegner forsøgsordningen ifølge Microsoft sig lovende.

David Garde-Tschertok fremhæver især, at eleverne kan benytte computerens programmer til selv at producere viden om visse emner.

Eksempelvis skal eleverne ikke nødvendigvis kunne remse alle H. C. Andersen-eventyr op, men i stedet har de nu fået værktøjerne i form af blandt andet skrive-, tegne og video-redigeringprogrammer til selv at fabrikere deres egne eventyr.

"Multimedier er jo et meget effektivt værktøj for de mindre klasser til indlæring på et tidspunkt, hvor de måske ikke er så stærke til at skrive og læse," forklarer David Garde-Tschertok om pc-forsøget med 4. klassen på Lindehøjskolen.

Blanding af forretning og velgørenhed

Projektet med netbooks i én klasse på Lindehøjskolen skal snart foldes ud til flere skoler og klassetrin.

Det er nemlig meningen, at de fire laveste klassetrin inden længe skal udstyres med bærbare pc'er på Lindehøjskolen. Også på Hellerupskolen skal elever have udleveret netbooks til brug i undervisningen og derhjemme.

I alt 15 skoler spredt ud over hele landet indgår på nuværende tidspunkts i Microsofts netværk, hvor uddannelsesinstitutionerne videndeler om, hvordan eleverne kan udnytte it mest hensigtsmæssigt i skolen.

Branding, velgørenhed og forretning

Udover uddeling af de små bærbare computere og holde hånd i hanke med det 15 skoler store netværk stiller Microsoft programkonsulenter til rådighed, som især bliver brugt ved opstarten af et netbook-projekt.

Skolerne betaler derimod selv for deres software. I den henseende har langt hovedparten af de danske folkeskoler i forvejen en lukrativ aftale med Windows-fabrikken på styresystemer og kontorpakker.

Ingen kynisme bag projektet

David Garde-Tschertok fortæller, at Microsoft er med i projektet af pædagogiske årsager, men naturligvis også kan profilere sig på projektet.

"Man kan kalde projektet velgørenhed, og man kan kalde det, at en stor softwarespiller tager et ansvar for, at it bliver brugt på en fornuftig måde i skolerne, og der også bliver bevilliget penge til it næste år," siger David Garde-Tschertok, der kalder Det digitale penalhus for en sammensmeltning af velgørenhed og forretning.

Han understreger samtidig, at netbook-projektet ikke er et resultat af en kynisk tankegang.

"Vi binder ikke skolerne til at benytte Microsoft-produkter. Vi er bare en stor spiller på markedet, der kommer med et indspark til, hvordan eleverne kan lære pensum på en sjovere, mere social og effektiv måde," forklarer David Garde-Tschertok.

Han fortæller dog, at hvis en skole vælger at afinstallere Windows på samtlige netbooks og kun benytter open source-produkter i undervisningen, så vil Microsoft ikke længere føle ejerskab over projektet og på længere sigt helt miste interessen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere