Artikel top billede

Telia i hård kamp om roaming-regning på 34.000 kr.

Strandvejs-danskere bliver ofte fanget i roaming-krydsild. Nu står en privatkunde med kæmperegning efter data-roaming over Øresund til Sverige.

Teleselskabet Telia har det seneste år været ude i et juridisk slagsmål med Shahzad Riaz.

Det skyldes, at Shahzad Riaz kæmper en regnings-kamp på vegne af sin fætter Fida Hussein, der har tegnet Telia-erhvervsabonnementet, og ikke mindst sin bror Shahbaz Riaz, som har brugt for knap 33.000 kroner mobilt bredbånd.

Årsagen til sammenstødet er, at broderen, Shahbaz Riaz, i flere måneder i slutningen af 2008 var indlagt på Rigshospitalets Neurocenters Klinik for Rygmarvsskader, der ligger i Hornbæk, hvor han lå og surfede rundt på fætterens 3G-dongle (USB-modem) fra Telia.

Her hævder brødreparret, at på grund af de ringe modtagerforhold i Hornbæk, er 3G-donglen roamet til Sverige, hvor Shahbaz Riaz så har surfet rundt til en megabyte-pris på 20 kroner.

Efter et par måneders forbrug var regningen inklusive den efterfølgende inkasso-omkostning røget op på over 34.000 kroner.

Telia undersøger sagen

Shahzad Riaz fik i marts et klage-afslag fra Telia, som mener, der er tale om et reelt forbrug.

Telia oplyser til Computerworld, at den nuværende opfølgning på klage-afslaget sandsynligvis ikke vil falde ud til Riaz-brødrenes fordel.

"Kunderne modtager tre advarsler på sms samt en advarsel på pc-skærmen," forklarer Telias kommunikationschef, Felicia Jackson, om kundens ansvar i sagen.

Hun forklarer, at Telia formoder, at 3G-abonnementet er blevet registreret på flere forskellige master i Sverige og vurderer, at kundens sag under alle omstændigheder falder fra hinanden, hvis ikke alle masterne står ude ved den svenske kystlinje.

"Vi er stadig i gang med at undersøge sagen i Sverige og vender tilbage med et svar hurtigst muligt," lyder fra Telias kommunikationschef.

"Jeg vil rigtig gerne se deres dokumentation på mobilmasternes placering," lyder modsvaret fra Shahzad Riaz, som ikke er tilfreds med Telias klageafgørelse fra marts.

Problemer i det danske grænseland

Problemer med roaming er da også et velkendt problem langs Danmarks grænser.

Danske mobilbrugere langs Strandvejen nord for København døjer dagligt med svenske mobilmaster, der hiver mobilsignalet hinsidans til højere roamingpriser.

Problemet gælder stort set alle teleselskaber, og er mest kendt på mobiltelefonen.

Roaming-problemet kan løses på pc'en og mobilen

"Mobilsignalet går totalt dårligt igennem. Hver gang jeg kører mellem Hornbæk og Helsingør, ryger jeg stort set altid over på det svenske net," fortæller Telenor-kunde Shahana Devantier, som til daglig arbejder som frisør i Hornbæk.

"Rigtig mange af mine kunder i frisørsalonen oplever det samme, og de er derfor konstant i kontakt med deres teleudbyder," forklarer Shahana Devantier, som selv prøver at undgå advarsels-sms'erne fra de svenske teleudbydere ved at køre inde i landet frem for ude ved kysten.

Travlhed hos Telenor i Helsingør

Telenor er bekendt med problemerne og har i lighed med andre danske teleselskaber forsøgt at dæmme op for den ufrivillige roaming ved blandt andet heftig oplysning samt radiobøjer i Øresund.

Lige omkring Hellebæk må teleselskaberne dog give op på grund af stejle skrænter ned til Strandvejen.

"Oppe ved Helsingør har vi en del kunder, der simpelthen går ind i Telenor-butikken og får slået roamingen fra," siger Telenors pressechef Peter Glüssing, der understreger, at det kun er erhvervskunder, som kan roame på det mobile bredbånd.

"Der vil givetvis blive strammet endnu hårdere op i marts, når der kommer et lovkrav om kontakt til kunder med et meget stort forbrug, så kunderne undgår chokerende regninger," fortæller Peter Glüssing.

Slå automatisk roaming fra

Professor Knud Erik Skouby fra Aalborg Universitets Center for Teleinfrastruktur fortæller til Computerworld, at roaming-flimmeret er et kendt problem fra den dansk-tyske grænse i Sønderjylland og på Lolland-Falster samt langs den dansk-svenske Øresundsstrækning fra Amager Strand og op til Helsingør.

"Især ved Strandvejens mondæne kvarterer er det svært at få sat master op til det danske mobilnet, og derfor roamer mange over til Sverige, fordi der er åbent hav uden signalforhindringer og ganske kort til Sverige visse steder," forklarer Knud Erik Skouby.

Også civilingeniør Henry Galle Stech fra IT- og Telestyrelsens tekniske kontor kender til roaming-problematikken på mobiltelefonen.

Han forklarer, at det også kan overføres til det mobile bredbånd.

"Når der først er etableret signal til den svenske mast, så vil 3G-donglen forblive på det fremmede net, selv om man skulle rykke sig nogle meter," siger Henry Galle Stech.

Den danske IT- og Telestyrelse har aftalt frekvenser med den svenske Post- og Telestyrelse, men det hindrer altså hverken danskere eller svenskere i at hoppe over grænsen og ind på hinandens mobilnet.

Henry Galle Stech forklarer, at der ikke er nogen formelle regler på området. Han opfordrer derfor kunderne i grænseområder til at være meget opmærksomme på problemstillingen.

"På både telefonen og via menuen til 3G-donglen kan man slå den automatiske roaming fra. Det vil selvfølgelig være upraktisk, hvis man rent faktisk skal bruge data i udlandet, men så kan den slås til igen," siger Henry Galle Stech




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere