Artikel top billede

IBM alfa-tester det automatiske mødereferat

Et automatisk genereret mødereferat fra video- og lydoptagelser bliver i disse dage afprøvet i IBM's forskningslaboratorier.

Hvis du mangler pen og notatblok til et fremtidigt møde, er der måske hjælp på vej fra IBM's forskningslaboratorium.

For IBM Research Lab er i samarbejde med Big Blues Lotus-gruppe gået i gang med at alfa-teste en teknologi, der skal gøre video- og lydoptagelser søgbare blandt andet ved hjælp af tale-til-tekst-teknologi, som it-giganten efterhånden har stor erfaring med at udvikle.

Servicen med det automatisk genererede mødereferat virker på den måde, at man kan søge eksempelvis i et videoklip på ét specifikt ord eller en slide, og derefter vil programmet automatisk vise, hvor i mødet eller præsentationen ordet optræder en, to eller flere gange.

Det søgbare møde, der lige nu går under betegnelsen collaborative recorded meeting, har til hensigt, at mødedeltagerne og andre interessenter efter et møde kan se samtalerne transskriberet og indekseret.

Det betyder, at man i en video kan søge efter specifikke ord og automatisk bladre hen til det sted, hvor der blev talt om de søgte emner - uden først at kalibrere mødedeltagernes stemmer.

Det fortæller research manager Ravi Konuru fra IBM Research Lab, hvor der i alt er 2.500 ingeniører, der arbejder med grundforskning i en myriade af forskellige teknologier blandt de knap 5.000 patenter, som IBM kaprede i 2009.

"Når du eksempelvis har holdt et møde på en time, vil det være muligt at søge efter teksten i videoen eller lydklippet fra mødet et kvarter efter, det er slut," forklarer han til Computerworld på IBM's Lotusphere.

Tag dig til bedre resultater

Indtil videre tøver han med at kalde det automatiske mødereferat et produkt, selv om det er blevet fremvist flere gange på Lotusphere 2010 som en del af LotusLive Labs, der består af morgendagens services i IBM's cloud-produkt.

"Vores tests viser, at transskriberingen ligger på omkring 75 procent korrekte ord fra samtalerne, og det kan gøres endnu bedre, alt efter, hvor man er placeret i rummet og mødedeltagernes udtalelse," siger Ravi Konuru.

Prøv tøj i virtuelt prøverum

For at gøre talestumper endnu mere søgbare er det også muligt for mødedeltagerne efterfølgende at tagge eller kommentere på specifikt udvalgte og vigtige tidsintervaller i optagelserne.

Ravi Konuru forklarer, at servicen er inddelt på fire forskellige services, der siden hen bliver samlet i den søgbare brugergrænseflade, hvor en player automatisk bladrer hen til det sted i mødet, hvor ordet bliver sagt første gang.

Der er transskriberingsservicen, hvor tale-til-tekst-algoritmen bliver udført. Dernæst er der en præsentationsserver, som kan søge på præsentations-slides i et bibliotek, hvorefter man kan se det tidspunkt på mødet, hvor den givne slide var oppe på storskærmen.

For det tredje er der en video-streaming-service med playeren og slutteligt Lotus-web-konferenceproduktet Unyte, som fungerer som brugergrænsefladen og platformen for udveksling af mødereferatet.

Det virtuelle prøverum

IBM Research Lab arbejder også med en lang række af andre genkendelsesteknologier - blandt andet tekst i video, hvor det vil være muligt at søge på ord og sætninger i en videooptagelse fra eksempelvis Berlinmuren.

Også ansigtsgenkendelse er på laboratorie-agendaen samt afkodning af kropssprog på den helt lange bane.

"Vi taler om, at det skal være muligt, at man kan prøve forskelligt tøj virtuelt," forklarer Ravi Konuru.

Det virtuelle omklædningsrum vil i praksis betyde, at man eksempelvis kan sidde foran et webcam og virtuelt prøve det tøj, som man finder i forskellige butikker på nettet, inden man køber det. Men det projekt er dog endnu ikke nået helt op på tegnebrættet endnu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere