Banedanmark klar til go for nyt trafiksystem

Projekt-føljeton: Efter en uges proof-of-concept er Banedanmark gået i tænkeboks om det videre forløb. Læs om projektforløbet og hvordan agil tænkning styrer uden om islandsk vulkan-aske.

Da fire it-folk fra Microsoft og fem it-folk fra Banedanmark mødtes hos Microsoft i Vedbæk mandag morgen 12. april, vidste de ikke præcis, hvad ugen ville bringe.

Der var dog nogle ting, der lå fast.

De havde en konkret opgave: Byg et system, der demonstrerer, at det er muligt at anvende Microsofts Azure-platform som basis for en ny version af Banedanmarks Trafikinformations-system på internettet.

Det lå også fast, at projektlokalet i Vedbæk de næste fem dage ville være stedet, hvor udviklingen fandt sted.

Deadline var også fastlagt. Fredag eftermiddag skulle systemet demonstreres for Banedanmarks it-beslutningstagere, der så ville vende tommelfingrene op eller ned for et videre projekt.

Hvad der ikke lå fast var, hvordan de skulle nå i mål.
De vidste heller ikke noget om den overraskelse, de ville få, med hensyn til datareplikering fra en Oracle-database til SQL Azure.

Uvidende var de også om, hvilken indflydelse islandsk vulkan-aske ville få på projektet.

Nu sidder Banedanmarks it-ledere og skal træffe beslutning om projektets videre forløb. Selvom pulsen banker hurtigere hos Banedanmarks CIO, Kenneth Lau Rentius, og it-udviklingschef Michael Kvistholm, når risikoen for scope-creep kommer på tale, så kan Computerworld allerede nu afsløre, at Banedanmark vil gå i gang med et egentligt projekt med at etablere Trafikinformations-systemet på Azure-platformen.

Men lad os vende tilbage til mandag morgen i projektlokalet hos Microsoft i Vedbæk.

Tror du på projektet?
"Vi lagde op til en meget åben kultur og meget åben kommunikation om tvivl og forbehold," siger Martin Born, der fungerede som projektleder.

Han var klar over, at det var en stor opgave, der skulle gennemføres på relativt kort tid.

At mange af projektdeltagerne ikke kendte hinanden, gjorde ikke udfordringen mindre.

"Mange havde en bekymring om, hvorvidt man som gruppe på så kort tid kunne nå at arbejde sammen og etablere løsningen. Ville teamet fungere?" opsummerer Martin Born projektdeltagernes bekymringer.

Der var en stor spredning i gruppen af it-folk. Banedanmark stillede eksempelvis med en .Net-udvikler, en Oracle-udvikler, en CMS-mand og arkitekt.

"Det var en broget flok med hver deres billede af verden," siger Martin Born.

Deltagerne blev bedt om at angive deres tro på, at projektet ville nå i mål - på en skala fra 1 til 5.

"1 indikerer, at man er sikker på, at projektet bliver en fiasko. 2 betyder, at man er alvorligt i tvivl, om projektet kan lade sig gøre," forklarer Martin Born.

Første tillidsmåling viste, at to projektdeltagere havde alvorlig tvivl om projektets succesmuligheder.

Selvom der således var tvivl om projektets bæredygtighed, var projektdeltagerne indstillet på at arbejde for at få det til at blive en succes.

Tillid vokser med veldefinerede opgaver
Fra Microsoft deltog blandt andre Süleyman Caglar. Han var lead developer på projektet og skulle udover at kode meget af backend-delen af systemet også sørge for at delene kom til at hænge sammen. Han var imponeret over alles indstilling til projektet.

"Alle var villige til at gøre en indsats for at få det til at lykkes. Det var også nødvendigt, når der kun var en uge til at nå det på med nogle mennesker, som ikke havde mødt hinanden før," siger han.

Deltagerne blev delt op i smågrupper, der hver især skulle tage sig af delelementer af det samlede system.

"De brugte et par timer i løbet af mandagen på at bestemme, hvordan deres opgaver skulle gribes an. De udarbejdede en liste over risici: Hvad kan gå galt og hvordan kan det afhjælpes. Det gav nok noget tro på projektet, da de selv kunne finde på løsninger til eventuelle problemer," mener Martin Born

Efter den lille øvelse var noget af skepsissen forsvundet. 2-tallerne var blevet til 3-taller.

Skepsissen blev generelt mindre og mindre, efterhånden som ugen skred frem.

Fra Banedanmark deltog blandt andre it-arkitekt Jesper Bergman. Han var indstillet på at give projektet en chance, men tvivlede på, at det hele kunne nås.

"Jeg var nok den, der var mest skeptisk til at starte med, men over dagene steg mine forventninger fra det negative til det positive, og til vores endelige demo var det en stor fornøjelse at opleve den meget positive reaktion fra Kenneth Lau Rentius og Michael Kvistholm," fortæller han.

Inden vi hører mere om Banedanmarks CIO, Kenneth Lau Rentius, og it-udviklingschef Michael Kvistholms meget positive reaktion, skal vi først se lidt nærmere på, hvad projektteamet nåede frem til.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Optimer din forretning med Microsofts splinternye Dynamics 365 Business Central

Microsofts nye generation af intelligente forretningsapplikationer indeholder med blandt andet Microsoft Dynamics 365 Business Central enorme muligheder for at høste værdi af virksomhedens komplekse it-miljø ved øget indsigt, optimering af processer og drift og automatisering. Kom og hør hvordan du høster størst værdi med Microsoft nye, sammenhængende administrations-system ved at optimerer virksomheden mange steder.

28. marts 2019 | Læs mere

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: Apples Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben / Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy / Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma / Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter

Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben. Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy. Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma. Tidligere Superliga-profil har succes med at sælge trådløse hovedtelefoner. Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter og så har HP udnævnt Edgemo til årets danske partner.

Ugen i tech: Stort læk - så kraftige bliver Intels grafikkort i efteråret / Ny dansk operatør er klar med eSIM / Apple på vej med smart trådløs funktion
2 Spiltest: The Division 2 lever op til de høje forventninger
Er dit nye job inden for it-support? Find dit nye job her blandt 10 udvalgte annoncer fra it-jobbank
Svindel med din telefon: Her er de kriminelles nyeste metoder, som du skal holde øje med
Morgen-briefing: Mellem 200 og 600 millioner Facebook-passwords opbevaret uden kryptering / Vestager ikke kandidat til en kommende EU-toppost / Porsches el-bil på hemmeligt besøg i Købenavn fanget på foto
1 Vestager bekræfter: Er i spil til EU-topposter
2 Morgen-briefing: Englænderne skal finde porno-passet frem / Regeringen, KL og Danske Regioner etablerer digitaliseringspagt / Er din printer gammel og dyr? / Volvos nye nøgle sænker teenageknægtens fart


Premium
Partnerskaber med verdens it-giganter er 'helt afgørende' for Ateas fremtid - men Apple mangler efter fyring af selskabet: "Apple har set mere firkantet på selskabets regler"
Interview: Atea har formået at fastholde selskabets partnerskaber med ni af verdens største it-virksomheder trods selskabets bestikkelsesdom, men blev fyret af Apple. "Apple har set mere firkantet på selskabets regler og vurderet, at når der har været tale om bestikkelse, så vil man ikke associeres direkte med vores selskab," lyder det fra topchef Morten Felding.
Computerworld
Her er Kinas næste stjernemobil: Huawei P30
Seneste lækkede detaljer om Huaweis næste toptelefon, Huawei P30, lader ikke meget tilbage til fantasien.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder
En ny stor rapport viser, at 100% af de virksomheder i undersøgelsen, som ikke bruger EDI i dag, mener, at det vil være en fordel for deres forretning, hvis de benyttede EDI. Undersøgelsen er foretaget af Vanson Bourne på vegne af TrueCommerce, som er baseret på besvarelser fra 300 detail- og produktionsvirksomheder. Virksomheder inden for især detail og produktion oplever i dag et marked og en supply chain, som er i konstant udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til leveringstid, priser, produktudvalg, lagertilgængelighed, m.v., og der kommer hele tiden nye købskanaler til. Det kan være en udfordring for detail- og produktionsvirksomheder at holde sig på forkant med udviklingen, både når det drejer sig om at være til stede i de rette kanaler og - ikke mindst - den teknologi, som understøtter en mere effektiv supply chain. Hent hele rapporten helt gratis her.