Banedanmark klar til go for nyt trafiksystem

Projekt-føljeton: Efter en uges proof-of-concept er Banedanmark gået i tænkeboks om det videre forløb. Læs om projektforløbet og hvordan agil tænkning styrer uden om islandsk vulkan-aske.

Da fire it-folk fra Microsoft og fem it-folk fra Banedanmark mødtes hos Microsoft i Vedbæk mandag morgen 12. april, vidste de ikke præcis, hvad ugen ville bringe.

Der var dog nogle ting, der lå fast.

De havde en konkret opgave: Byg et system, der demonstrerer, at det er muligt at anvende Microsofts Azure-platform som basis for en ny version af Banedanmarks Trafikinformations-system på internettet.

Det lå også fast, at projektlokalet i Vedbæk de næste fem dage ville være stedet, hvor udviklingen fandt sted.

Deadline var også fastlagt. Fredag eftermiddag skulle systemet demonstreres for Banedanmarks it-beslutningstagere, der så ville vende tommelfingrene op eller ned for et videre projekt.

Hvad der ikke lå fast var, hvordan de skulle nå i mål.
De vidste heller ikke noget om den overraskelse, de ville få, med hensyn til datareplikering fra en Oracle-database til SQL Azure.

Uvidende var de også om, hvilken indflydelse islandsk vulkan-aske ville få på projektet.

Nu sidder Banedanmarks it-ledere og skal træffe beslutning om projektets videre forløb. Selvom pulsen banker hurtigere hos Banedanmarks CIO, Kenneth Lau Rentius, og it-udviklingschef Michael Kvistholm, når risikoen for scope-creep kommer på tale, så kan Computerworld allerede nu afsløre, at Banedanmark vil gå i gang med et egentligt projekt med at etablere Trafikinformations-systemet på Azure-platformen.

Men lad os vende tilbage til mandag morgen i projektlokalet hos Microsoft i Vedbæk.

Tror du på projektet?
"Vi lagde op til en meget åben kultur og meget åben kommunikation om tvivl og forbehold," siger Martin Born, der fungerede som projektleder.

Han var klar over, at det var en stor opgave, der skulle gennemføres på relativt kort tid.

At mange af projektdeltagerne ikke kendte hinanden, gjorde ikke udfordringen mindre.

"Mange havde en bekymring om, hvorvidt man som gruppe på så kort tid kunne nå at arbejde sammen og etablere løsningen. Ville teamet fungere?" opsummerer Martin Born projektdeltagernes bekymringer.

Der var en stor spredning i gruppen af it-folk. Banedanmark stillede eksempelvis med en .Net-udvikler, en Oracle-udvikler, en CMS-mand og arkitekt.

"Det var en broget flok med hver deres billede af verden," siger Martin Born.

Deltagerne blev bedt om at angive deres tro på, at projektet ville nå i mål - på en skala fra 1 til 5.

"1 indikerer, at man er sikker på, at projektet bliver en fiasko. 2 betyder, at man er alvorligt i tvivl, om projektet kan lade sig gøre," forklarer Martin Born.

Første tillidsmåling viste, at to projektdeltagere havde alvorlig tvivl om projektets succesmuligheder.

Selvom der således var tvivl om projektets bæredygtighed, var projektdeltagerne indstillet på at arbejde for at få det til at blive en succes.

Tillid vokser med veldefinerede opgaver
Fra Microsoft deltog blandt andre Süleyman Caglar. Han var lead developer på projektet og skulle udover at kode meget af backend-delen af systemet også sørge for at delene kom til at hænge sammen. Han var imponeret over alles indstilling til projektet.

"Alle var villige til at gøre en indsats for at få det til at lykkes. Det var også nødvendigt, når der kun var en uge til at nå det på med nogle mennesker, som ikke havde mødt hinanden før," siger han.

Deltagerne blev delt op i smågrupper, der hver især skulle tage sig af delelementer af det samlede system.

"De brugte et par timer i løbet af mandagen på at bestemme, hvordan deres opgaver skulle gribes an. De udarbejdede en liste over risici: Hvad kan gå galt og hvordan kan det afhjælpes. Det gav nok noget tro på projektet, da de selv kunne finde på løsninger til eventuelle problemer," mener Martin Born

Efter den lille øvelse var noget af skepsissen forsvundet. 2-tallerne var blevet til 3-taller.

Skepsissen blev generelt mindre og mindre, efterhånden som ugen skred frem.

Fra Banedanmark deltog blandt andre it-arkitekt Jesper Bergman. Han var indstillet på at give projektet en chance, men tvivlede på, at det hele kunne nås.

"Jeg var nok den, der var mest skeptisk til at starte med, men over dagene steg mine forventninger fra det negative til det positive, og til vores endelige demo var det en stor fornøjelse at opleve den meget positive reaktion fra Kenneth Lau Rentius og Michael Kvistholm," fortæller han.

Inden vi hører mere om Banedanmarks CIO, Kenneth Lau Rentius, og it-udviklingschef Michael Kvistholms meget positive reaktion, skal vi først se lidt nærmere på, hvad projektteamet nåede frem til.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Dibs Payment Services A/S
Betalingssystemer til e-handel og detailhandel.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Udbetaling Danmark skal forhandle om mulig kompensation med Netcompany til efteråret
Interview: Inden årsskiftet står det klart, om Netcompany skal kompensere Udbetaling Danmark for de startvanskeligheder, der har været i forbindelse med det nye boligstøttesystem. "Jeg kan hverken be- eller afkræfte, at vi kommer til at bede om et pengebeløb fra Netcompany," lyder det fra Søren Eismark, underdirektør i ATP, som står bag Udbetaling Danmark.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.