Artikel top billede

Dansk IT lunken ved statens kur mod it-skandaler

Selv om roserne er fremme, så mener Dansk IT ikke, at alt er fryd og gammen i statens plan for håndteringen af fremtidens offentlige it-projekter. Læs her hvorfor.

Dansk IT roser på den ene side den netop publicerede rapport fra Finansministeriet omkring den fremtidige håndtering af offentlige it-projekter for, at "den er solid", "har en masse gode initiativer", og for at "den er et stort skridt i den rigtige retning".

På den anden side minder medlem i Dansk IT's udvalg for "It i den offentlige sektor", Ejvind Jørgensen, om, at ingen roser er uden torne.

Slet ikke i dette tilfælde.

"Jeg savner mere fokus på gevinster i rapporten, og hvordan bevillingssystemet kommer til at køre i de fremtidige offentlige it-projekter," lyder det fra Ejvind Jørgensen.

Gevinst ved implementering

Interesseorganisationen Dansk IT udarbejdede selv i august 2009 5 holdninger til statslige it-understøttede forretningsprojekter som et indspark til Finansministeriets endelige rapport.

I den forbindelse gjorde Ejvind Jørgensen og resten af arbejdsgruppen det klart, at man fra starten af et it-projekt skal tænke over, hvordan løsningerne reelt set skal implementeres i en statslig organisation.

"Et af de vigtigste spørgsmål fra starten af et it-projekt er jo at spørge sig selv, om et givent projekt giver gevinst, når det bliver implementeret. Fint nok, at man kan håndtere it-projekter, men hvor ligger gevinsterne?" spørger Ejvind Jørgensen retorisk - og følger selv op med et muligt svar.

"Det er jo ikke kun økonomifunktionen, man skal tænke over i et it-projekt. Hele værdiskabelsen skal gennemsyre projektet fra dag ét. Det savner jeg i rapporten," pointerer han.

Kritik fra case-selskaberne

Og Dansk IT står ikke alene med kritik af rapporten Professionalisering af arbejdet med it-projekter i staten.

Hovedmanden bag udredningen, Finansministeriets digitaliseringschef, Lars Frelle-Petersen, erkender nemlig over for Computerworld, at rapporten med de private danske erhvervsvirksomheder som forbilleder har resulteret i en negativ feedback fra - ja, netop de private case-selskaber.

"Flere af de private virksomheder har givet udtryk for, at staten skulle være gået endnu længere med at centralisere beslutningskraften," siger Lars Frelle-Petersen, som dog understreger, at de forskellige ministerier og styrelser stadig er opdragsgiverne i de enkelte it-projekter.

Han satser samtidig stærkt på, at rapporten vil inspirere både de fem regioner og landets 98 kommuner, når de kaster sig ud i nye it-projekter.

Glæde hos IT-Branchen

Hos brancheforeningen IT-Branchen er direktør Morten Bangsgaard anderledes positiv, efter at have skimmet rapporten igennem.

"Rapporten sætter fingeren solidt på de mange problemstillinger, der har været med de offentlige it-projekter," siger Morten Bangsgaard til Computerworld.

Han hæfter sig ved, i lighed med ITEK, at arbejdsgruppen fremhæver mindre omfattende kravspecifikationer som et mål for fremtiden.

"Rapporten indeholder desuden en række gode og konkrete løsningsforslag med blandt andet IT-Projektrådet og en obligatorisk risikovurdering for at dæmme op for alt for komplekse it-projekter. Det tegner lovende," siger Morten Bangsgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere