Artikel top billede

Dansk IT lunken ved statens kur mod it-skandaler

Selv om roserne er fremme, så mener Dansk IT ikke, at alt er fryd og gammen i statens plan for håndteringen af fremtidens offentlige it-projekter. Læs her hvorfor.

Dansk IT roser på den ene side den netop publicerede rapport fra Finansministeriet omkring den fremtidige håndtering af offentlige it-projekter for, at "den er solid", "har en masse gode initiativer", og for at "den er et stort skridt i den rigtige retning".

På den anden side minder medlem i Dansk IT's udvalg for "It i den offentlige sektor", Ejvind Jørgensen, om, at ingen roser er uden torne.

Slet ikke i dette tilfælde.

"Jeg savner mere fokus på gevinster i rapporten, og hvordan bevillingssystemet kommer til at køre i de fremtidige offentlige it-projekter," lyder det fra Ejvind Jørgensen.

Gevinst ved implementering

Interesseorganisationen Dansk IT udarbejdede selv i august 2009 5 holdninger til statslige it-understøttede forretningsprojekter som et indspark til Finansministeriets endelige rapport.

I den forbindelse gjorde Ejvind Jørgensen og resten af arbejdsgruppen det klart, at man fra starten af et it-projekt skal tænke over, hvordan løsningerne reelt set skal implementeres i en statslig organisation.

"Et af de vigtigste spørgsmål fra starten af et it-projekt er jo at spørge sig selv, om et givent projekt giver gevinst, når det bliver implementeret. Fint nok, at man kan håndtere it-projekter, men hvor ligger gevinsterne?" spørger Ejvind Jørgensen retorisk - og følger selv op med et muligt svar.

"Det er jo ikke kun økonomifunktionen, man skal tænke over i et it-projekt. Hele værdiskabelsen skal gennemsyre projektet fra dag ét. Det savner jeg i rapporten," pointerer han.

Kritik fra case-selskaberne

Og Dansk IT står ikke alene med kritik af rapporten Professionalisering af arbejdet med it-projekter i staten.

Hovedmanden bag udredningen, Finansministeriets digitaliseringschef, Lars Frelle-Petersen, erkender nemlig over for Computerworld, at rapporten med de private danske erhvervsvirksomheder som forbilleder har resulteret i en negativ feedback fra - ja, netop de private case-selskaber.

"Flere af de private virksomheder har givet udtryk for, at staten skulle være gået endnu længere med at centralisere beslutningskraften," siger Lars Frelle-Petersen, som dog understreger, at de forskellige ministerier og styrelser stadig er opdragsgiverne i de enkelte it-projekter.

Han satser samtidig stærkt på, at rapporten vil inspirere både de fem regioner og landets 98 kommuner, når de kaster sig ud i nye it-projekter.

Glæde hos IT-Branchen

Hos brancheforeningen IT-Branchen er direktør Morten Bangsgaard anderledes positiv, efter at have skimmet rapporten igennem.

"Rapporten sætter fingeren solidt på de mange problemstillinger, der har været med de offentlige it-projekter," siger Morten Bangsgaard til Computerworld.

Han hæfter sig ved, i lighed med ITEK, at arbejdsgruppen fremhæver mindre omfattende kravspecifikationer som et mål for fremtiden.

"Rapporten indeholder desuden en række gode og konkrete løsningsforslag med blandt andet IT-Projektrådet og en obligatorisk risikovurdering for at dæmme op for alt for komplekse it-projekter. Det tegner lovende," siger Morten Bangsgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere