Køb en mobiltelefon for 499 kroner, inklusive et taletidskort med 20 enheder. Sådan lokker Sonofon mobilkunderne indenfor i sommervarmen.
Annoncen sælger. Flere end 50.000 taletidskort har Sonofons forhandlere langet over disken. Men annoncen fortæller ikke, at når taletidskortet er brugt op, så er det umuligt at skifte til et andet mobilselskab.
Sonofon har låst mobiltelefonen, så den kun fungerer med SIM-kort fra selskabet selv. Skal telefonen kunne bruges sammen med andre mobilselskaber, kræver det en kode. Den kan kunden få udleveret i Sonofons kundeservice, men først efter 12 måneder. Vil kunden have koden inden da, koster det et beløb, der svarer til, hvad Sonofon har givet i forhandlertilskud til mobiltelefonen. Det er typisk mellem 500 og 700 kroner.
Også Telia og Mobilix bruger den slags operatørlås på deres mobiltelefoner. Telia benytter ligesom Sonofon låsen, når kunderne køber en mobiltelefon og et taletidskort. Hos Mobilix er alle telefoner låst, men koden udleveres når som helst uden beregning.
Forhindrer frit forbrugsvalg
Forbrugerrådet har haft nogle henvendelser fra kunder, som havde brændt fingrene og ikke kunne skifte mobilselskab. Selve princippet bag operatørlåsen strider dog mod lovgivningens intentioner, og Forbrugerrådet vil have gjort låsen ulovlig.
– Den forhindrer et frit forbrugsvalg og dermed konkurrencen, fastslår økonom Ole Just, Forbrugerrådet.
Han har derfor henvendt sig til Konkurrencestyrelsen, som skal se på, om de låste mobiltelefoner er i strid med konkurrenceloven.
– Desuden tager vi problemet op, når bekendtgørelsen om udbud af telenet og -tjenester skal revideres til efteråret, fortæller Ole Just. Den bekendtgørelse regulerer de kundeaftaler, som mobilselskaberne indgår.
Reglerne foreskriver i dag, at mobilselskaberne højst må binde kunderne til sig i seks måneder med abonnement.
– I forhold til abonnementer er problemet med de låste telefoner, at der ved købet sker en overdragelse af ejendomsretten til selve telefonen, pointerer Ole Just.
Han tilføjer, at taletidskortene netop er møntet på småbrugerne. For dem er 500 kroner en for stor barriere, hvis de vil skifte mobilselskab.
Ifølge Debitel, der ligesom Tele Danmark ikke benytter operatørlås, er problemet dog snarere, at kunderne ikke kan finde ud af at låse telefonen op.
– 99,8 procent smider telefonen ud eller tror, at den kun virker med Sonofon-kort - også efter de 12 måneder, siger administrerende direktør Per Nielsen.
Roden til alt ondt
Vicedirektør Allan Koch fra Sonofon oplyser, at der ikke har været vrede reaktioner fra kunder med taletidskort.
– Vi bruger låsen på grund af forhandlertilskuddet, der startede alt uskik i den danske mobilbranche, forsvarer han sig.
– Når vi sælger taletid sammen med en telefon, har vi intet abonnement til at dække vores investering i forhandlertilskuddet til telefonen. Derfor sikrer vi, at vi får noget tilbage, med operatørlåsen, forklarer Allan Koch.
Sonofon annoncerer ikke med, at telefonerne er låst. Det står kun uden på pakken, hvor det bliver beskrevet som SIM-lock, der ret beset er noget andet.
– Man kan give mange budskaber i en annonce, men jeg håber, at vores forhandlere fortæller kunderne, hvilke konsekvenser låsen har, siger Allan Koch.
Også Telia benytter forhandlertilskuddet som argument for at binde kunderne til sig med operatørlås, når de køber taletid. Informationsdirektør Thomas Boe Bramsen mener, at forbrugerne bliver frataget en valgmulighed, hvis operatørlåsen forbydes. Så bliver det umuligt for Telia at sælge taletidskort til det nye GSM 1800-net, som danskerne ikke har telefoner til i forvejen.
Konkurrenter pudser glorien
Til gengæld ser Telia ingen undskyldning for at bruge operatørlås med almindelige abonnementer. Det gør Mobilix med selskabet talemoduler, der ifølge konkurrenterne minder mere om traditionelle abonnementer end taletid.
Salgsdirektør Fabien Gustafsson begrunder låsen med, at Mobilix ikke forlanger betaling for talemodulerne, når kunden køber telefonen. Derfor giver operatørlåsen Mobilix håndfast sikkerhed for, at kunderne også benytter selskabet i et halvt år, når de har købt en telefon, sådan som de forpligter sig selv. Uden operatørlås kunne kunderne blot have proppet et kort fra et andet selskab i telefonen.
Debitel og Tele Danmark har kun hånlige ord til tilovers for konkurrenternes forskellige begrundelser.
– Vi mener det, når vi siger, at vi støtter et frit marked, siger informationschef John Jørgensen, Tele Danmark.
– Det vigtige er, om kunderne vil være hos os. Vi skal sikre, at vi ikke over-skubber kunderne ind i forretningen, supplerer Per Nielsen, Debitel.