Norske Statoil vil optimere olieproduktionen på virksomhedens to olieraffinaderier, i Kalundborg og i Mongstad i Norge. Derfor har Statoil netop underskrevet en kontrakt med det amerikanske softwarefirma Aspen Technology, der skal levere software til planlægning og styring af olieproduktionen på de to raffinaderier. Ordren lyder på 10 millioner dollars.
Aspen Technology er stort set ukendte i Danmark, men ifølge Statoil er selskabet førende på markedet for software til produktionsplanlægning og processtyring.
- Der er ingen tvivl om, at det er en investering, der hurtigt tjener sig hjem, fordi vi får en mere effektiv planlægning og produktion. Det er jo ret store mængder olie vi raffinerer hver dag, siger Svend-Aage Nielsen, der er program direktør hos Statoil og ansvarlig for implementeringen af den nye software.
Han ønsker dog ikke oplyse, hvor meget Statoil venter at tjene på en effektivisering af forretningsgangen på de to raffinaderier.
Hidtil har produktionen været styret af forskellige softwaresystemer, så der er ikke tale om, at Statoil skifter leverandør, men snarere om, at selskabet nu samler planlægnings- og styringssystemerne under én softwareleverandør.
Statoil arbejder nu på at analysere de mange forretningsprocesser, der vedrører olieproduktionen. Derefter skal Aspen Technologys kerneprodukt, Plantelligence, skæres til, så det passer til produktionsfaciliteterne på det to raffinaderier og til Statoils øvrige systemer, for eksempel virksomhedens SAP-løsning.
Implementeringen af Plantelligence kører som ét projekt, med tilnavnet Ramses, der involverer de to raffinaderier og Statoils hovedkontor i Stavanger i Norge.
I forbindelse med Ramses-projektet har Statoil og Aspen Technology etableret en fælles projektbase i Manchester i England, hvorfra implementeringen foreløbig styres i tæt samarbejde med de to raffinaderier. Der arbejder nu 15-20 ansatte på opgaven, men på længere sigt er det ikke nok.
- Vi forventer, at når projektet tager fart i starten af det nye år, så vil der være omkring 45 fuldtidsansatte på projektet, forklarer Svend-Aage Nielsen fra Statoil.
Implementeringen af det nye system ventes at vare cirka to år.