Af Malene Grouleff, IDG Online
De handicappede risikerer at blive ladt i stikken i fremtidens digitale Danmark, hvis ikke det offentlige og erhvervslivet vælger at udforme websteder, så for eksempel blinde kan bruge dem.
Det mener konsulentfirmaet Sensus, som nu udgiver en dansk oversættelse af World Wide Web Consortiums (W3) standard for handicap-tilgængelige websteder.
- Det kræver kun få ting at gøre et websted tilgængeligt for handicappede. For eksempel at give billeder en beskrivende titel. Derfor er fuldstændig uacceptabelt, at meget både det offentlige og det private ikke gør det, når de designer websteder, siger konsulent i Sensus, Lars Ballieu Christensen.
Sensus har valgt at oversætte W3´s standard, fordi virksomheden vurderer, at den er så gennemarbejdet, at den tager hensyn til praktisk talt alt, hvad der er muligt at gøre.
- Jeg tror, det hjælper på situationen med standarden. For den utilgængelighed, der er i dag, skyldes overvejende uvidenhed. Min fornemmelse er også, at der klart er ved at ske noget på området, siger Lars Ballieu Christensen.
En undersøgelse foretaget af Center for Ligebehandling af Handicappede i 1998 viste, at kun syv ud af samtlig myndighedernes 144 websteder kunne bestå en "handicap-vurdering".
Sensus vurderer, at en stor del af de 500.000 danskere "med særlige behov" kan få glæde og gavn af websteder, der er designet med øje for deres begrænsninger.
Onsdag den 10. november afholder Forskningsministeriet en konference om tilgængeligt web-design i samarbejde med Center for Ligebehandling af Handicappede, Dansk Handicap Forbund, Dansk Blindesamfund og Statens Information.