Af Daniel Bergsagel, IDG Online
London: Verdens mest kendte stormagasin, Harrods i London, har valgt en meget forsigtig Internetstrategi. Strategi er måske så meget sagt, for i en samtale med kommunikationsdirektøren på femte sal i det enorme røde indkøbspalads, skinner det tydeligt igennem, at Internettet har meget lidt at tilbyde det traditionsrige stormagasin. Efter et besøg, hvor ens sanser for alvor er udsat for egyptiske statuer i fem etager, marmorhaller, flygelmusik, nellike-, appelsin- og kaneldufte og bukkende dørmænd, er man lige ved at give ham ret. Alligevel har huset følt sig presset udi et forsigtigt Internetprojekt. Samtidig med at juleudsmykningen blev afsløret i London, åbnede Harrods en onlinebutik med salg til kunderne i USA og i Canada. Og kun med et begrænset udvalg på 200 af husets egne varer.
- Der vil altid kun være ét Harrods, og det er huset her, siger Peter Willasey, kommunikationsdirektør i Harrods. I sidste ende sælger vi en oplevelse. Og den fås kun her i bygningen. Historie, top produkter og ypperlig betjening, siger han. Peter Willasey forklarer, at en af grundene, at Harrods gik på nettet mest var af nød. I dag sælges der varer på alle kvadratmetrene i huset, så hvis der fortsat skal være vækst, bliver det nødt til at være via elektronisk salg. For der vil altid kun være et Harrods. En kædeforretning er utænkelig, siger Peter Willasey.
- Men vi ser jo flere og flere store velrenommerede stormagasiner lukke om ørerne på os. Og med al den snak om Internet synes vi, at det er værd at gøre et forsøg. Vi betragter det dog som et eksperiment endnu, siger han.
Peter Willasey har langt mere styr på tweed, kashmir og silkeslips end på computere og Internet.
- Jeg har aldrig handlet på Internettet og vi har først fået e-mail i huset for et halvt år siden. Det er muligt, at man kan sælge bøger og musik via en elektronisk kanal. Men sig mig hvordan du bestemmer, hvilken vævning i kashmir du foretrækker til dine bukser eller til din trøje. Vi har for eksempel 100 forskellige typer af kashmir sweaters i 20 forskellige damestørrelser. De skal da prøves, føles og sanses, siger han, læner sig frem og gnidder fingrene let mod hinanden, mens han snuser til det stof, han forestiller at have i hånden.
Af samme grund sælger Harrods også kun, hvad Peter Willasey kalder husets egne gaveartikler over nettet. USA er valgt fordi, amerikanerne er den største kundegruppe udenfor England.
Gennemsnitligt omsætter Harrods for 17 millioner kroner om dagen. Peter Willasey mener skråsikkert, at der vil gå meget lang tid før end omsætningen i den elektroniske butik nogen sinde kommer op på de højder.
- Det har taget og 150 år at nå til, hvor vi er i dag i denne myteomspundede forretning. Det kan godt tage 150 år yderligere at fuldendte Harrods´ websted, men det bliver aldrig helt det samme. Hvad med historierne, siger Peter Willasey og begynder på en gammel slager, idet han viser hen til udgangen:
- På andensalen solgte vi engang en alligator til en kunde der skulle forære den til skuespilleren Noel Coward. Og i 1967 bestilte Prince Leka, søn af Kong Zog, der var den daværende eksilkonge af Albanien, en babyelefant her der skulle sendes til Ronald Reagan.
Udover dyreafdelingen har Harrods en lille afdeling for elektronik. Gemt bag en søjle står husets eneste computer til salg. En Compaq kollos. For grim til at blive vist frem til de eksklusive kunder.