Af Dorte Toft
En dansk underleverandør til bilindustrien har ingen chance for at overleve, hvis han ikke hurtigt melder sig på de elektroniske Business-to-Business markedspladser, ejet af bilproducenterne.
Sådan lyder spådommen fra både danske iagttagere af Business-to-Business udviklingen og fra en af underleverandørerne. De bebuder også, at udviklingen her blot er en smagsprøve på, hvad der vil ramme de fleste brancher senere.
- Det uhyggelige ved disse markedspladser er, at de ikke drives af underleverandørerne, men af dem, der køber produkterne, siger investoren Frank Ewald, der er involveret i flere B-t-B projekter.
Ewald er fortaler for e-markedspladser som sådan, da både sælger og køber vil få stort udbytte af automatiseringen af handelsprocesser. Han er også overbevist om, at virksomheder ønsker at kunne købe alt fra en og samme markedsplads.
- De vil have one-stop-shopping. Nøjagtig som forbrugerne gerne vil. Bare se på, hvor hurtigt Amazon også fik kunder til musikken og legetøjet, siger Ewald.
Herhjemme findes cirka 30 firmaer, der er fokuseret på leverancer til bilfabrikkerne. Visse af dem har allerede fået ordre fra General Motors om at oprette en elektronisk bod på GM TradeXchange. Ellers får de ingen ordrer. Også Ford og DaimlerChrysler presser.
Intet valg
- Man har intet valg. Man må meget hurtigt integrere sig, siger IT-chef hos Hydro Automotive Structures i Oslo, Cato Bunkholdt.
Norsk Hydro ejer cirka 20 selskaber, der leverer til automobilindustrien, heraf tre i Danmark. Bilprodukterne omfatter aluminiumsprofiler (chassisprodukter), aluminiumsrør og produkter til aircondition-anlæggene.
Ifølge Bunkholdt har GM´s underleverandører mindre end et år tilbage, før hammeren falder.
- Vi håber selv på at gå i drift om fire måneder, siger Bunkholdt.
Business-to-Business markedspladserne har typisk alle funktioner, der skal til, for at automatisere arbejdsgange i forbindelse med køb og salg. Det gælder både udbudsforretninger og auktioner, og omfatter også den elektroniske betalingsformidling, kreditvalidering og shipping.
Producenter går sammen
Toyota og VW overvejer lige nu at tilslutte sig GM´s markedsplads. Fords plads ventes at få tilslutning fra Renault og Nissan. Desuden har DaimlerChrysler gang i en markedsplads.
Cato Bunkholdt er overbevist om, at de europæiske bilfabrikker bliver lige så "hidsige" med deres krav, som de amerikanske.
I Holstebro, hos Vald. Birns Jernstøberi, har man dog endnu ikke hørt noget konkret. Herfra leverer man støbegods til blandt andre svenske Scania, der blandt andet producerer lastbiler.
- Vi er lidt konservative. Vi venter og ser. Det gjorde vi også med EDI (Electronic Data Interchange, red.), siger jernstøberiets økonomidirektør Leif Jensen.
Økonomidirektøren tilføjer, at når tilstedeværelsen på en elektronisk markedsplads bliver en betingelse for handelen, vil firmaet sørge for at få tingene på plads hurtigt, nøjagtig som det skete med EDI.
Fortroligt samarbejde
Både Vald. Birns Jernstøberi og Norsk Hydro leverer præcisionsprodukter, som forudsætter et nært samarbejde med ingeniører hos bilproducenten. Det er ikke hyldevarer, som enhver fabrikant fra et lavprisland uden videre ville kunne konkurrere på.
- Vi sælger på dette samarbejde og på andres erfaringer med os. I den sammenhæng gør den elektroniske markedsplads ingen forskel, siger Leif Jensen.
Hydros Cato Bunkholdt fortæller om fortrolige samarbejdsprojekter, der varer to til fem år og som gælder udviklingen af nye bilmodeller.
Her er Hydro Automotive Structures Tønder A/S godt inde i billedet. Det sønderjyske firma leverer aluminiumschassiser blandt andet til Lotus-fabrikkerne, til BMW og til den norske elbil Think.
- Markedspladserne gør os ikke mere synlige ude hos vore nuværende kunder. Men vi kan nok hurtigere opsnappe de såkaldte Invitation to Tender, udbudsforretningerne, når de lægges ud på nettet, end da de blev formidlet via møder, siger Cato Bunkholdt.
Men nye kunder kan finde frem til fabrikkerne, den dag firmaet vælger at gå bredt ud med et extranet (lukket eksternt net) eller på Internet i en form, hvor potentielle kunder kan søge direkte på produktionstekniske detaljer, siger Bunkholdt.
Advarer mod tøven
Hos Dansk Industri advarer chefkonsulent Yih-Jeou Wang danske underleverandører i alle brancher mod at tøve med at etablere sig på e-markedspladserne.
- Hvis man venter på, at det bliver et konkret krav, så kan løbet være kørt, siger Wang.
Han mener dog, at de danske firmaer har gode muligheder for at klare sig, fordi så mange allerede har standarder på plads på EDI-området. Dermed bliver skridtet til at skulle standardisere på XML (Extended Markup Language) eller lukkede standarder mindre.
Ifølge ham er amerikanerne i gang med at løbe fra europæerne, når det gælder etablering af markedspladser.
Europæernes chance
Men investoren Frank Ewald tror ikke, at amerikanerne får samme succes med at krydse Atlanten med B-t-B markedspladser, som de har med detailbutikkerne på nettet.
- Jeg tror, at det bliver europæerne, der kommer til at dominere Europa med Business-to-Business markedspladser.
Ifølge ham er det nemlig sværere at håndtere den type handel end forbrugerhandlen. Toldregler, sprog og kultur slår mere igennem, og derfor bliver det meget væsentligt for amerikanerne at opnå partnerskaber med spillere, der har stor indflydelse i Europa.
- Det største problem, vi har i Skandinavien, er, at de fleste stadig ser Internet som noget, man bruger til markedsføring, ikke som et strategisk redskab. Og hvis vi ikke ændrer holdning, kan vi blive overhalet indenom af handlen på de brancherelaterede e-markedspladser, siger Frank Ewald