I modsætning til de fleste andre markedsaktører, som betragter Internet i stikkontakten som en død sild, tror elselskabet NESA stadig på datakommunikation over elkabler.
?Teknologien virker, og den har fordele ? blandt andet er den mindre sårbar end andre adgangsteknologier, således er der langt færre nedbrud på elnettet end på telefonnettet, siger udviklingschef Villy Bergstrøm fra NESA.
I næste uge starter NESA feltforsøg med Ascoms udstyr i Danmark. I alt har det schweizisk-ejede selskab aftaler om den type forsøg med 13 elselskaber i Nordeuropa og et enkelt i Singapore.
?Det er helt klart en teknologi, vi satser på, og som vi regner med at levere til elselskaber, der enten selv etablerer sig som netoperatører eller som udlejer adgangsvejen til hjemmene til tele- og Internet-leverandører som alternativ til Tele Danmarks rå kobberforbindelser ud til kunderne, siger direktør Claus Kotasek fra Ascom.
Dyrt og besværligt
Ifølge lektor Lars Dittmann fra Danmarks Tekniske Universitet har teknologien foreløbig kun budt på skuffelser, og er ikke blevet til den revolution, som både IT-verdenen og elselskaberne havde håbet på. De seneste to år er der nærmest kun sket tilbageskridt.
?Nogle firmaer bruger stadig mange penge på at udvikle teknologien, fordi potentialet er så enormt, men vi tror ikke længere på det. Udstyret bliver for dyrt, fordi det hele tiden skal kunne tilpasse sig nye støjkilder på nye frekvenser, når for eksempel en ny håndmixer eller hårtørrer bliver sat i stikkontakten, forklarer Lars Dittmann.
Pioner trak i nødbremsen
Teknologien blev sat i venteposition sidste efterår, da det førende selskab, Nor.Web, standsede aktiviteterne. Der blev trukket i nødbremsen, fordi selskabets ejere mistede troen på de kommercielle muligheder i teknologien. Nor.web var ejet af den canadiske teleproducent Nortel og det engelske United Utilities.
Nor.Web var løbet ind i tekniske vanskeligheder ved feltforsøg i England. Man oplevede, at lysmaster til gadebelysning i nærheden af huse, hvor elkablerne blev benyttet til datatransmission, begyndte at opføre sig som antenner og forstyrrede forskellige former for radiokommunikation i området.
Da Nor.Web indstillede aktiviteterne, blev også et forsøg i Malmø stoppet.
Herhjemme har Tele2, som var med i det svenske forsøg sammen med Sydkraft, ikke gjort noget ved elkablerne siden. Teknisk direktør Michael Jackson ser det heller ikke som et område, der umiddelbart er interessant for selskabet.
Læs mere i dagens trykte Computerworld på side 6