Hvor er E-mærket?

Blandt Danmarks tusindvis af handelssteder på Internet bærer kun ét det nye kvalitetsstempel, e-mærket. Kun erhvervministeren samt et par venner og forretningsforbindelser ved endnu hvilken, det drejer sig om. Hush, hush vi fortæller historien her.

Af Daniel Bergsagel, Computerworld Online

Vi kan her røbe at blomsterhandlernes ud-af-huset tjeneste, Interflora, onsdag den 6. december modtog e-mærket - Danmarks første og længe ventede kvalitetsstempel for Internetsider. Det er der ikke noget overraskende i. Interflora har altid gået højt op i at profilere sig som de første med det sidste. Blomsterne var først med Dankort til nettet, wap, Danske Banks betalingsløsning, etc. Det overraskende ligger i, at kun en meget lille gruppe af danskere bærer rundt på denne viden. Til lanceringen dukkede erhvervsminister Pia Gjellerup (S), tredive venner og forretningsforbindelser samt to journalister op.

En fuser
- Det var noget af en fuser at stå til lanceringen af det længe ventede mærke - minister og det hele - og så kun kunne tale med en eneste journalist fra HKs webside. Vi har ikke fået mange reaktioner på det e-mærke, siger markedschef i Interflora, Jan Oppermann.

HKs journalist Pia Kastberg bekræfter sin tilstedeværelse, men kan dog oplyse, at der var en anden journalist, nemlig en fra Dansk Handel & Service, der er en af medinitiativtagerne til hele projektet.

- Ja, jeg havde næsten ministeren for mig selv, og det undrede mig da også, at der ikke var flere, siger Pia Kastberg, der netop er begyndt som journalistpraktikant i HK.

Stille med vilje
E-handelsfonden står bag mærket, der skal skabe tryghed om indkøb på Internet. Bag fonden står regeringen og en lang række erhvervsorganisationer. Fonden har fået tre millioner kroner til at komme i gang på, og indtil videre sidder to personer, Michèle Albertsen og Lars Christensen, og gennemlæser hjemmesider med en tættekams nøjagtighed for at kvalificere danske e-handelsinitiativer til det nye stempel.

- Vi vil gerne gå lidt stille med dørene her i begyndelsen, indtil vi har lidt mere end én virksomhed at vise frem, siger e-handelsfondens direktør, Lars Christensen. Han havde inviteret venner og forretningsforbindelser samt lidt presse.
- Men da ministeren først kunne komme klokken 17, var det for sent for pressen, siger han.

Lars Christensen kan godt forstå kritikken af den manglende omtale af det længe ventede mærke, men han forsikrer, at det nok skal komme efterhånden.

156 års arbejde
Simpel hovedregning sandsynliggør dog, at det kan tage lang tid, før der kommer mange flere e-mærker på de danske websteder. Interflora skulle igennem en proces på halvanden måned, før stedet kunne godkendes. Og Lars Christensen siger, at målsætningen er, at en godkendelse tager en måned i gennemsnit per websted.

1873 websteder har en betalingsløsning hos PBS, og et ukendt antal driver e-handel uden kortbetaling. Uden at tælle andre betalingssteder med end dem, PBS har registreret, har e-handelsfonden 156 års arbejde foran sig med den nuværende bemanding.

- Alt blev tjekket. Hvert et komma blev rettet. De var sågar ude at undersøge vores blomsterbuketter, der blev bestilt over Internet, siger Interfloras Jan Oppermann.

I følge Lars Christensen har webstederne problemer med den forbrugerbeskyttende lovgivning.

- Vi finder stort set de samme fejl, som forbrugerombudsmanden fandt i sin rapport fra sidste måned. Det drejer sig om manglende forbrugerbeskyttelse og IT-sikkerhed, siger han.

200 i år
Lars Christensen indrømmer da også, at der på sigt skal ansættes mere personale i e-handelsfonden. Lige nu tjener de to medarbejdere lønnen ind via medlemskontingenter. Alt efter størrelsen på medlemsvirksomheden koster dette mellem 3000 og 9100 kroner. Desuden koster en godkendelse mellem 1500 og 5200 kroner.

Det er ikke nok til at dække omkostningerne, så e-handelsfonden har desuden ideer om at skabe en database over medlemsvirksomhederne til brug for reklame og markedsføring for udvalgte kunder. Som det fjerde ben skal virksomheden hvile på sponsorater.

I alt håber Lars Christensen, at et par hundrede danske e-handelsvirksomheder har fået e-mærket, når et år er gået.

Læs om, hvordan du bliver mærket og hvilke krav, der stilles her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.