Hvor er E-mærket?

Blandt Danmarks tusindvis af handelssteder på Internet bærer kun ét det nye kvalitetsstempel, e-mærket. Kun erhvervministeren samt et par venner og forretningsforbindelser ved endnu hvilken, det drejer sig om. Hush, hush vi fortæller historien her.

Af Daniel Bergsagel, Computerworld Online

Vi kan her røbe at blomsterhandlernes ud-af-huset tjeneste, Interflora, onsdag den 6. december modtog e-mærket - Danmarks første og længe ventede kvalitetsstempel for Internetsider. Det er der ikke noget overraskende i. Interflora har altid gået højt op i at profilere sig som de første med det sidste. Blomsterne var først med Dankort til nettet, wap, Danske Banks betalingsløsning, etc. Det overraskende ligger i, at kun en meget lille gruppe af danskere bærer rundt på denne viden. Til lanceringen dukkede erhvervsminister Pia Gjellerup (S), tredive venner og forretningsforbindelser samt to journalister op.

En fuser
- Det var noget af en fuser at stå til lanceringen af det længe ventede mærke - minister og det hele - og så kun kunne tale med en eneste journalist fra HKs webside. Vi har ikke fået mange reaktioner på det e-mærke, siger markedschef i Interflora, Jan Oppermann.

HKs journalist Pia Kastberg bekræfter sin tilstedeværelse, men kan dog oplyse, at der var en anden journalist, nemlig en fra Dansk Handel & Service, der er en af medinitiativtagerne til hele projektet.

- Ja, jeg havde næsten ministeren for mig selv, og det undrede mig da også, at der ikke var flere, siger Pia Kastberg, der netop er begyndt som journalistpraktikant i HK.

Stille med vilje
E-handelsfonden står bag mærket, der skal skabe tryghed om indkøb på Internet. Bag fonden står regeringen og en lang række erhvervsorganisationer. Fonden har fået tre millioner kroner til at komme i gang på, og indtil videre sidder to personer, Michèle Albertsen og Lars Christensen, og gennemlæser hjemmesider med en tættekams nøjagtighed for at kvalificere danske e-handelsinitiativer til det nye stempel.

- Vi vil gerne gå lidt stille med dørene her i begyndelsen, indtil vi har lidt mere end én virksomhed at vise frem, siger e-handelsfondens direktør, Lars Christensen. Han havde inviteret venner og forretningsforbindelser samt lidt presse.
- Men da ministeren først kunne komme klokken 17, var det for sent for pressen, siger han.

Lars Christensen kan godt forstå kritikken af den manglende omtale af det længe ventede mærke, men han forsikrer, at det nok skal komme efterhånden.

156 års arbejde
Simpel hovedregning sandsynliggør dog, at det kan tage lang tid, før der kommer mange flere e-mærker på de danske websteder. Interflora skulle igennem en proces på halvanden måned, før stedet kunne godkendes. Og Lars Christensen siger, at målsætningen er, at en godkendelse tager en måned i gennemsnit per websted.

1873 websteder har en betalingsløsning hos PBS, og et ukendt antal driver e-handel uden kortbetaling. Uden at tælle andre betalingssteder med end dem, PBS har registreret, har e-handelsfonden 156 års arbejde foran sig med den nuværende bemanding.

- Alt blev tjekket. Hvert et komma blev rettet. De var sågar ude at undersøge vores blomsterbuketter, der blev bestilt over Internet, siger Interfloras Jan Oppermann.

I følge Lars Christensen har webstederne problemer med den forbrugerbeskyttende lovgivning.

- Vi finder stort set de samme fejl, som forbrugerombudsmanden fandt i sin rapport fra sidste måned. Det drejer sig om manglende forbrugerbeskyttelse og IT-sikkerhed, siger han.

200 i år
Lars Christensen indrømmer da også, at der på sigt skal ansættes mere personale i e-handelsfonden. Lige nu tjener de to medarbejdere lønnen ind via medlemskontingenter. Alt efter størrelsen på medlemsvirksomheden koster dette mellem 3000 og 9100 kroner. Desuden koster en godkendelse mellem 1500 og 5200 kroner.

Det er ikke nok til at dække omkostningerne, så e-handelsfonden har desuden ideer om at skabe en database over medlemsvirksomhederne til brug for reklame og markedsføring for udvalgte kunder. Som det fjerde ben skal virksomheden hvile på sponsorater.

I alt håber Lars Christensen, at et par hundrede danske e-handelsvirksomheder har fået e-mærket, når et år er gået.

Læs om, hvordan du bliver mærket og hvilke krav, der stilles her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere