1.379 håbefulde studerende startede sidste efterår på den 2 ¼ årige datamatikeruddannelse. Midt i maj 2001 ? mod slutningen af andet semester ? var 413 af dem ikke længere at finde på skolebænken.
Det viser en undersøgelse, som SAM-DATA/HK har fået foretaget. Undersøgelsen dækker 15 af de 17 uddannelsesinstitutioner, som tilbyder uddannelsen.
? Jeg synes, det er lidt interessant, at man på en så kort uddannelse så hurtigt har et så markant frafald. Når politikerne læser i aviserne, hvor mange der er blevet optaget, så har de måske også en eller anden forventning om, at der er flere, der gennemfører den, siger Finn Hansen, sekretariatschef i SAM-DATA/HK.
Han har to bud på, hvordan man kan øge andelen af studerende, som fuldfører. Dels at finde frem til en bedre metode til at afgøre, hvilke ansøgere, der er egnede. Dels at ændre taxametertilskudet, så skolerne i højere grad får penge efter, hvor mange elever som fuldfører uddannelsen, fremfor hvor mange, der starter på den.
Kravene skal ikke skrues ned
De IT-akademier i landet, som er hårdest ramt af frafald, ligger i Horsens, Lyngby, Vejle og Skive. Her taler vi om et frafald på henholdsvis 45, 43, 43 og 41 procent.
EDB-Skolen i Vejle er med 150 optagne på den undersøgte årgang blandt de skoler i landet, som uddanner flest datamatikere. Her finder studievejleder Knud Torntoft også, at et frafald på 43 procent er uacceptabelt. Skolens erklærede mål er at nå en gennemførselsprocent på 70.
? Men det er et problem, som er meget, meget svært at håndtere uden at man skal røre ved kvaliteten og niveauet på uddannelsen. Og det er os meget imod. Så går det galt over for vores afsætningskanal, erhvervslivet. De ved, hvad en datamatiker er, og hvis uddannelsen begynder at blive noget, der ligner en udvidelse til pc-kørekortet, så duer det altså ikke, siger han.
Knud Torntoft mener heller ikke, at skolen kan skydes i skoene, at den ikke forbereder de kommende studerende på studiets sværhedsgrad.
? Vi kører hver gang fire informationsarrangementer, hvor vores frafaldsstatistikker bliver fremlagt, og der bliver overhovedet ikke lagt skjul på, at det her er et knaldhårdt og meget komprimeret studie. Vi har også studerende inde til informationsmøderne, som redegør for frafaldsårsagerne og hvorfor studiet er så hårdt, siger han.
Går bedre nu
Knud Torntofts erfaring er, at frafaldet skyldes mange ting. Som skiftet fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse uden mødepligt, meget tekst på teknisk engelsk, programmering på højt niveau og at de studerende benhårdt sorterer knapt så mødestabile medstuderende fra som partnerne i projektsamarbejde.
Derfor har skolen nedsat mængden af projektarbejde på første semester og har indført en ?buddies?-ordning. Hver elev får fra studiestart en makker, og de to skal så støtte hinanden gennem uddannelsen.
? Den opstramning har vi gennemført på indeværende semester, og det ser ud til at virke. Vores frafald efter første semester denne gang ser ud til at havne på 30-32 procent, fortæller Knud Torntoft om semestret, som er oppe til stopprøver netop nu.
SAM-DATA/HK har tænkt sig at undersøge udviklingen i frafaldet til bunds. Fagforeningen vil om et halvt år atter måle, hvordan det går årgangen, som startede i august/september 2000.