Fokus på mail-etikette i danske firmaer

Erhvervslivet har strømlinede koncepter for deres image på brevpapir, reklamer og i telefonen. Nu begynder ledere at blive opmærksomme på, om email-kommunikationen sender de rigtige signaler. Syrede signaturer, lange svartider eller sjusket sprog er i søgelyset.

Af Malene Grouleff

Spam, overvågning, virus, mailstorm, spildtid, stress, fejlafsendelser, mailmani, kædebreve, vitser, fyringssager og læk af forretningskritiske oplysninger. Risikofaktorerne ved internettets emailteknologi er utallige. Ikke mindst når omdømme og omsætning står på spil. Derfor begynder flere og flere danske firmaer at minimere risikoen ved at opstille regler for medarbejdernes brug af email. Et af dem er forsikringsselskabet Topdanmark. Læs om hvordan reglerne bliver.

Arbejdsgiverne søger i stor stil råd og vejledning hos blandt andet Forskningsministeriet og Dansk Industri. Forskningsministeriet udgav tilbage i 1996 en vejledning om "God brug af e-post". Selvom den er gammel, er den stadig noget af en "sællert" og stort set ikke forældet , oplyser chefkonsulent Poul Bernt Jensen i ministeriets IT-politiske kontor. Som forfatter til email-vejledningen bliver han jævnligt ringet op af arbejdsgivere, der søger råd.

- Der er forholdsvis få problemer med email i betragtning af, hvor meget værktøjet bliver brugt nu om dage. Men det er på tide, at vi får opstillet nogle regler for god brug i det offentlige, ikke mindst fordi mængden af uønsket, ligegyldig og måske uovervejet cc´et e-post er til stor irritation for mange, siger Poul Bernt Jensen.

I Dansk Industri, som rådgiver blandt andet danske IT-virksomheder, oplever man stor efterspørgsel fra arbejdsgivere på bogen "Internet og email - Hvordan sikrer arbejdsgiver en fornuftig brug af Internet og e-mail?". Organisationen udsender en ny revideret udgave om få uger.

Email-pli halter bagefter
Der er også virkelig gode grunde til at ofre virksomhedens emailpraksis lige så stor opmærksomhed som breve, telefonkultur og markedsføring, mener advokat Anne Kathrine Schøn. Hun er forfatter af Dansk Arbejdsgiverforenings bog om emnet. Desuden har hun tidligere rådgivet arbejdsgivere i IT-sikkerhed i bred forstand som ansættelsesretschef i DA. I dag arbejder hun også med området som advokat i firmaet Landwell.

Hun oplever, at når arbejdsgivere formulerer politik for brug af mail og internet, er de typisk fokuserede på, om medarbejderne spilder arbejdstid med privat mail eller om de surfer efter porno.

- Men især store firmaer i Danmark går op i, hvordan de kan gardere sig mod uhensigtsmæssige signaler i email. Det handler jo om deres image. Hvis medarbejdere for eksempel bruger signaturer med sjove tegn og citater i arbejdsmæssige mails, kan det give omverdenen det indtryk, at det er en useriøs virksomhed, siger Anne Kathrine Schøn.

Saftig mail gav hak i lakken
Hun giver et eksempel fra det virkelige liv, hvor et britisk advokatfirmas navn stod som afsender af en særdeles saftig mail, som blev videresendt i stor stil - først i Londons finanskredse og advokatbranchen, senere til omkring to millioner netbrugere kloden rundt. Desuden kom miseren til pressens kendskab og dermed blev firmaet eksponeret i offentligheden i Europa, USA , Asien og Australien.

Hele balladen udsprang af, at en pige sendte den frække mail til sin kærestes arbejds-email. Han blev så begejstret, at han videresendte mailen til to-tre venner. Disse venner klikkede imidlertid også på videresend og således rullede snebolden.

- Det er jo et superskrækeksempel på, hvor hurtigt et anerkendt firma kan blive til grin. Herhjemme vi jo haft sagen hos Haldor-Topsøe, som fik sat sit image på spil, da en medarbejder blev fyret for at rundsende en måske racistisk email, siger Anne Kathrine Schøn.

Hun peger på, at det eksempelvis for et IT-firma, der har brug for at rekruttere udenlandske programmører, kan være særdeles uheldigt med netop rundsendte rascistisk betonede vitser. Vitserne kan skade mulighederne for at tiltrække dygtige IT-folk med en anden hudkulør.

Relevante links:
Et websted udelukkende om den famøse email, der sværtede et britisk advokatfirmas navn til

Ledernes hovedorganisations råd om god mail-pli

Forskningsministeriets vejledning om brug af email i organisationen

TDCs råd om god mail-pli

Råd om mail-pli i virksomheder fra et amerikansk konsulentfirma på sitet Busines Start Page

Artikel om "Email og sprogbrug" i bladet Sprogforum




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere