Digitalt i overhalingsbanen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. april 2003.


Den hurtige pc-kultur støder sammen med foto-traditionerne i et konvergerende foto-marked, hvor pc'en anses for besværlig, og megapixel er det bedste markedsføringsord.

Foto-konvergens
Set i den store søger er der to typer af kamerafabrikanter på det danske marked. De traditionelle med en lang analog baggrund og den nye generation, der aldrig har fabrikeret et filmkamera.
De klassiske fabrikanter tæller Canon, Nikon (DFA), Olympus, Konica, Leica, Pentax, Minolta og Contax. De har solgt kameraer i årevis gennem fotohandlere, og i de senere år er der solgt lavpriskameraer gennem detailhandlen.
De nye er fabrikanter som Sony og HP, der opererer gennem elektronikbutikker og it-forhandlere.
De nye kameraleverandører, med HP i front, har et naturligt kendskab til de tre traditionelle elementer ved et digitalkamera, nemlig kamera, pc og printer. Fotohandlerne har derimod skullet gennemgå en fase, hvor specielt pc-kendskab skulle etableres.

Pc'en er upopulær
Netop pc'er anses for at være et problem i dagens digitalkamera-marked, hvor det store salg er rettet mod kunder, der ofte ikke er specielt interesseret i at bruge tid og energi ved et pc i forbindelse med fotografering.
Det har givet kraftigt vækst i salget af printere, der enten kan sættes direkte til et digitalkamera eller har indbygget læser for rammoduler fra et digitalkamera.
- Vi oplever stor interesse for netop den type printere og specielt A4-printere. Brugeren udskriver flere billeder på en side og klipper dem siden til i albumformat. Dockingstationer med udgang til printer og tv er også populære, siger produktchef Morten Rishøj fra HP.
Han ser denne type enheder som en komplementær mulighed til pc'en.
- Det er en valgmulighed for brugeren. Vi ser brugere, der nogle gange rediger på en pc og andre gange bare vil printe billederne ud. Og vi har planer om pc'er med indbygget dockingstation til vores kameraer. Vi ser kamera, pc, scanner og printer som en hel produktcyklus.

Megapixel-markedsføring
Denne tendens ser Canon også. Produktchef Carsten Andersen fra Canon siger:
- Forbrugerne går meget efter de nemme løsninger, hvor der printes uden om en pc. Og vi kan se, at der printes meget i 10 x 15 format med en tendens til 13 x 18 billeder. I langt de fleste tilfælde er det at få et papirbillede nok for forbrugeren.
Her er pointen, at et kamera med 1,3 millioner billedpunkter (megapixel) er rigeligt til en udskrivning i det normale fotohandlerformat 10 x 15 centimener, mens dagens 3,3 megapixel-kameraer klarer A4 uden problemer.
Produktchef John Hudson fra Canon siger:
- Vi gør vores yderste for at holde hele megapixel-debatten nede. Det er optisk kvalitet og kameraets andre kvaliteter, der batter. Men vi ser stadigvæk, at det er antallet af megapixels, der har forbrugernes opmærksomhed.
Canon sælger både igennem fotohandlerne og igennem it-kanalerne, idet man anvender en mærkevarestrategi. Her siger John Hudson:
- Vi går ikke efter det helt lave marked, hvor det kun er prisen, der tæller. Vi har et godt navn på markedet og bruger fotohandler-kanalen til at udbrede et kvalitetsbudskab
Også Nikon, der i Danmark repræsenteres ved Dansk Foto Agentur mener, at der er for meget fokus på tal-markedsføring.
Marketing/pressekoordinator Michael E. Mørk fra DFA siger:
- Det er de klassiske kameradyder, der sælger - også i dag. Pixels er altså ikke alt Vi har et godt brand, og det er vigtigt. Specielt da vi sælger igennem både fotohandlere og it-forhandlere.

Fotobranchen i opbrud
HP har ikke været i stand til at trænge igennem til fotohandlerne.
Det skyldes ifølge HP, at fotohandlerne ikke har villet acceptere den lavere fortjeneste og hurtigere omsætning, som er normen for it-forhandlerne.
Også mulighederne for bundling, hvor et kamera sælges med en printer har været svært at fange for fotohandlerne.
En stor del af deres indtjening er nemlig genereret af filmfremkaldelse og kopiering af filmbilleder.
Derfor har fotohandlerne netop set disse sampakninger som en trussel.
Omvendt er alle enige om, at elektronikbutikkerne er gode til denne type af mersalg, men dårlige til at sælge det traditionelle kamera-ekstraudstyr som tasker, stativer og flash. Her er den traditionelle fotohandler ifølge Canon og Nikon langt bedre.
Spørgsmålet om, hvorvidt fotohandler-branchen overlever er åbent. I USA, der er verdens støreste marked for digitalfoto, peger det mod specialisering, men amerikanerne har aldrig haft store mængder af specialbutikker, som det er tilfældet i Europa.

Billedtekst:
- Forbrugerne går efter de nemme løsninger, hvor der printes uden om en pc, siger produktcheferne Carsten Andersen og John Hudson fra Canon.

Billedtekst:
- Vi ser kamera, pc og scanner og printer som en hel produktcyklus, siger HP's produktchef Morten Rishøj og tilføjer, at HP har planer om pc'er med indbygget dockingstation til kameraer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere