Artikel top billede

Søren Rasmussen, direktør for reklamebureauet Rosenloeve, har skrottet virksomhedens exchange-server og fået mere plads på kontoret. Foto: Rosenloeve

Reklamemand: Sådan scorer jeg besparelser i skyen

Et mindre sjællandsk reklamebureau har scoret en månedlig besparelse og fået mere kontorplads ved at bruge Gmail.

Reklamemand: Sådan scorer jeg besparelser i skyen

"Skyen, siger du?"

"Ja, det er jo sådan lidt en tåget snak," konstaterer Søren Rasmussen, der er hurtigsnakkende reklamemand og direktør for reklamebureauet Rosenloeve i Slagelse.

Han mener, at verdens befolkning groft sagt kan deles op i to generationer. Generationen før og generationen efter Google.

Med sine 54 år erkender han blankt at tilhøre første kategori. Men da bundkortet røg på virksomhedens Exchange-server sidste sommer, valgte han alligevel at skifte til en Gmail-løsning.

Og det er ikke noget, han har gjort, fordi cloud computing bliver hypet som noget smart eller moderne.

"Jeg har valgt en cloud-løsning, fordi jeg kan se, at det er billigere end en ny Exchange-løsning, og i clouden slipper vi tilmed for at bekymre os om uforudsete udgifter, hvis serveren pludselig står af igen. Det er den slags, som jeg nu går og glæder mig over i hverdagen. Jeg ved godt, at der er nogen, der har travlt med at brande cloud computing som noget, der er helt unikt. Men for mig er det bare et værktøj, som jeg bruger i hverdagen, og så bekymrer jeg mig ikke så meget om, hvad det hedder," siger han.

Han forklarer, at det tilmed giver en ganske håndgribelig fordel, fordi virksomhedens gamle serverrum nu kan bruges til pulterkammer.

"Det var faktisk nogle rare kvadratmeter, som vi pludselig fik foræret der," siger han.

Var forberedt på nede-tide

Skiftet til Gmail var henlagt til den mest stille periode i sommerferien, hvor der var råd til et par "nede-dage", hvis noget skulle gå galt, fortæller Søren Rasmussen.

Men overgangen er gået glat, og på overfladen er der ikke  meget, der har forandret sig for den lille virksomheds tre fastansatte medarbejdere og de fem tilknyttede freelancere. 

Medarbejderne er nemlig ikke gået over til at bruge Gmails webinterface, men via mail-standarden Imap bliver mailen fortsat hentet ned på en e-mail-klient på virksomhedens Mac-computere.

"Vi bruger Gmails webløsning som fallback, hvis vi eksempelvis er ude af huset og ikke har vores computere med. Men vi har fravalgt Googles interface, fordi jeg mener, at vi skal have mulighed for at tage alle vores mails med os på farten." 

"Jeg vil gerne have mulighed for at kunne gå tilbage og finde en fire måneder gammel mail fra en kunde, når jeg er et sted, hvor jeg ikke har netforbindelse" siger han.

Men Søren Rasmussen tilføjer dog, at han muligvis vil udstyre medarbejderne med 3G-modemer og gå helt over til at bruge webinterfacet, når den danske 3G-dækning bliver bedre.

Microsoft er bare skarpere

Da han flyttede mailen ud i skyen, valgte han nemlig samtidig at skifte til Apples egen e-mail-klient, Apple Mail. Tidligere brugte Rosenloeve Microsoft Entourage, der i lang tid har været Microsofts eneste e-mail-klient til Mac.

"Det var jo sådan set en rigtige dejlig følelse at komme tilbage til Apples univers igen. Det er, som når man træder ned i nogle af sine gamle udtrådte sko," siger han.

Men skiftet af e-mail-klient er dog alligevel ikke en ubetinget succes, og han må erkende, at Microsofts e-mail-klienter har nogle fordele, som kan være svære at se bort fra.

"Især Outlook er bare lidt skarpere og mere optimeret til business, fordi kalender, kontakter og mails er integreret. Det kører bare super nice og er integreret med resten af forretningsverdenen, hvor Outlook og Exchange efterhånden er standard.

"Derfor overvejer jeg i øjeblikket også, om vi skal skifte til den nye version af Outlook, der netop er kommet til Mac," siger han og henviser til, at Microsoft for første gang siden 2001 har udgivet en ny version af Outlook til Mac.

Frygter ikke dårlig cloud-sikkerhed

Dyrt at være prøveklud

Den økonomiske krise bliver ofte femhævet som en drivkraft bag nye omkostningsminimerende teknologier som eksempelvis cloud computing. 

Men Søren Rasmussen forklarer, at det også er en tid, hvor det kan være særdeles risikabelt at skifte hest og kaste sig ud i nye projekter, der har potentiale til at dræne virksomheden for ressourcer. 

Derfor har Rosenloeve også lurepasset i en længere periode, før servernedbruddet i sommer fik virksomheden til at flytte mailen ud i skyen.

"Vi har ventet og ladet andre være prøveklude i et stykke tid, fordi vi i den nuværende situation ganske enkelt ikke har råd til at sætte produktivitet over styr."

"Hvis du havde spurgt os for fem år siden, hvor der var masser af penge i dansk industri, havde vi været meget mere tilbøjelige til at afprøve nye teknologier," siger Søren Rasmussen.

Det har han erfaret, da virksomheden i en periode eksperimenterede med Googles nu hedengangne cloud-baserede kommunikationsplatform Google Wave. 

I starten blev Google Wave udråbt til e-mailens afløser, og der var da også visse fordele forbundet med at bruge det, husker Søren Rasmussen.

Rosenloeve brugte eksempelvis Google Wave til at kommunikere med freelancere og kunder, og med Wave kunne du både kommunikere i realtime som i en chat eller lade beskederne vente til senere læsning som i en e-mail. 

Kommunikationen kunne også suppleres ved eksempelvis at vedhæfte billeder og pdf-filer.

"Vi brugte det som et projektstyringsværktøj, hvor freelancerne kunne lægge dagens arbejde ind. Det var meget sjovt at forsøge sig med. Men jeg er faktisk glad for, at Google lukkede Wave, fordi vi brugte for meget ikke-fakturerbar tid på det." 

"Det var en working beta-version, hvor der hele tiden blev ændret ting. Det var simpelthen for kompliceret. Jeg tror næsten, at jeg havde følt det som en mere overkommelig opgave, hvis jeg var blevet sat til at finde ud af, hvordan en rumfærge er konstrueret," lyder det fra Søren Rasmussen. 

Derfor er han også forsigtig med at erstatte den traditionelle kontorpakke med Google Docs, der ligeledes ligger i skyen. Rosenloeve bruger dog lejlighedsvis Google Docs, hvis nogle af kunderne sværger til det. 

"Det er sådan set også noget, som vi gerne vil gøre mere. Men vi har gjort op med os selv, at på den korte bane vil det koste os for meget produktivitet, hvis vi skal sætte konti op for vores kunder og i det hele taget bruge tid på at sætte os ind i, hvordan man deler filer og bruger programmet optimalt," siger han. 

Frygter at blive bombet

Sikkerhed er et emne, der ligger Søren Rasmussen på sinde. Allerede i starten af interviewet gør han det klart, at han ikke vil ud med alt for mange detaljer om sit it-setup. 

Eksempelvis har Rosenloev også sit økonomisystem liggende i skyen, men det ønsker han ikke at fortælle alt for meget om.

"Jeg kan sige så meget som, at vi bruger en af de store udbydere af økonomisystemer. Men jeg har ikke lyst til at give folk en opskrift på, hvordan de kan bombe os. Derfor er jeg forsigtig med at give alt for mange bits and pieces om vores system og min virksomhed," siger han. 

Men alligevel har Søren Rasmussen ikke nogen sikkerhedsmæssige kvaler ved at flytte fra virksomhedens serverlokale og ud i skyen. Tværtimod. 

"Jeg er fløjtende ligeglad med, om mine data ligger på en server i Atlanta eller i Tyskland. Jeg er til gengæld rigtig glad for, at de ikke længere ligger i mit serverlokale, fordi uanset hvor mange penge og ressourcer jeg bruger på sikkerheden, så kan jeg næppe hamle op med Googles ekspertise," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere