Artikel top billede

Danskudviklet stof lader telefonen op

Dansk designpris gik til nyudviklet stof, der erstatter den klassiske mobiloplader.

Fire studerende fra Aalborg Universitet modtog torsdag en pris på 50.000 kroner for deres opfindelse, som bruger induktion til at oplade mobiltelefoner, computere og andet udstyr. Der findes allerede mange produkter på markedet som bruger induktion – det mest kendte og udbredte er nok den elektriske tandbørste.

Men de danske studerende har som de første designet et stykke stof, der bruger induktion. Det betyder, at der ledes elektrisk spænding fra bomuldsstoffet og ind i din mobiltelefon eller bærbare computer, når du placerer den på stoffet.

Den danske opfindelse har fået navnet Powertex. Det kan f.eks. udformes som en lille måtte, en bordløber, en dug eller som et stykke møbeltekstil.

Powertex vandt førstepræmien i en international designkonkurrence med fokus på intelligente tekstiler, der blev holdt i forbindelse med arrangementet ”Future Textiles” i Herning. Her er der også en udstilling med fremtidens højteknologiske beklædningsgenstande og en konference, hvor bl.a. virksomheder som Bestseller, Kvadrat og Gabriel deltager.

Prisen på 50.000 kr. gik altså til Hans Christian Thiesen, Mads Gydegaard, Morten Ydefeldt og Marius Koppang, der læser Industrielt Design i Aalborg.

”Vores mål er at blive fri for en masse ledninger og forskellige opladere og at give folk mulighed for at oplade deres gadgets ’on the go’,” siger de i en fælles udtalelse.

På andenpladsen kom et tysk projekt. To studerende fra Hochschule Niederrhein i Mönchengladbach har udviklet et særligt tekstilmateriale kaldet Glow-Green, der kan få planter og afgrøder til at gro i områder uden vand.

Stoffet indeholder nemlig de nødvendige næringsstoffer til at skabe vækst – det eneste, der er behov for, er at tilsætte frø og vand i forbindelse med den indledende plantning. Det kunne bruges i ørkener og andre områder hvor det er svært at dyrke afgrøder.

I alt har konkurrencen modtaget omkring 50 bud på designs, der bygger på en kombination af tekstiler og teknologi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere