Artikel top billede

Dansk forskning vækker opsigt i Silicon Valley

Forskere fra Danmark er med helt fremme inden for udviklingen af fremtidens internet.

Forleden kunne danske og tyske forskere præsentere en ny verdensrekord for dataoverførsel over lysledere. Forskere fra det tyske Fraunhofer Heinrich-Hertz-Institut i Berlin har med hjælp fra Danmark opnået en hastighed på 10,2 terabit i sekundet over en afstand på 29 kilometer. Det svarer til at overføre indholdet fra 240 dvd'er på ét enkelt sekund.

Det nye forskningsresultat blev præsenteret i sidste uge på en konference i Los Angeles. Dermed er de danske forskere nu med helt fremme inden for udviklingen af fremtidens internet. Der har været stor opmærksomhed omkring forskerne og deres arbejde i Silicon Valley. Det fortæller Lars Beer Nielsen, der er udsendt af Videnskabsministeriet til afdelingen Innovation Center Denmark i Silicon Valley.

”I dag er viden global og Danmark skal kunne indgå partnerskaber med de bedste for hele tiden at kunne følge med. Det kræver, at vi er attraktive. Og verdensrekorder som disse er meget attraktive i en verden, hvor it-motorvejene er akut ramt af trafikpropper", siger Lars Beer Nielsen.

Det er ikke første gang, at DTU-forskerne kan præstere en rekord. De danske forskere har sat en række rekorder inden for fotonik. Her bruges fotoner til at transportere store mængder af data gennem lysleder-kabler. Allerede i 2004 satte DTU Fotonik en Europarekord med en overførsel på 640 gigabit i sekundet.

I november 2010 lykkedes det at sende data trådløst med en hastighed på 40 Gbit/s. Det er 400 gange hurtigere end en normal trådløs forbindelse, og svarer til at downloade en dvd-film til en iPad via trådløst netværk på mindre end ét enkelt sekund.

Også i 2009 blev det til en verdensrekord. Her brød forskere fra DTU verdensrekorden for seriel dataoverførsel med 5,1 terabit per sekund. Det  er cirka en million gange hurtigere end traditionelt bredbånd og svarer til at downloade 80 fulde DVD-film uden kompression på bare ét sekund. 

”Denne succes er blevet til som resultat af  de rigtige ressourcer og viljen til at tænke stort. Vi er i en unik situation her på DTU, hvor vi har haft mulighed for at samle de bedste professorer og Ph.D’ere fra hele verden," siger professor Idelfonso Tafur Monroy, der leder fotonik-teamet på DTU.

Innovation Center Denmark fortæller at den danske forskning inden for fotonik har fået stor opmærksomhed i Silicon Valley. Det har blandt andet ført til et tæt samarbejde med eliteuniversitetet Stanford og UC Berkeley. Gennem årlige workshops og gæsteforsker-ordninger arbejder de tre universiteter nu intensivt sammen på at udvikle fremtidens internet.

Men også uden for forskningens verden er de danske forskeres højhastigheds-forbindelser blevet bemærket. Store it-giganter som Google følger også med i den danske forskning.

”Overgangen fra opkaldsmodem til bredbånd førte til online video, cloud computing og utallige applikationer. Vi er meget spændte på at se, hvilke innovative nyskabelser der vil følge med denne udvikling af  højhastigheds-forbindelser,” siger James Kelly, der er product manager ved Googles hovedkontor i Mountain View.

Hvert år i januar mødes forskere fra bl.a. Stanford, UC Berkeley, DTU, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet til en workshop med fokus på udvikling af fremtidens internet.

Læs mere om den nye verdensrekord i dataoverførsel over lysledere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere