I Sverige er der ingen problemer, men herhjemme har DSB vendt tommelfingeren nedad i forhold til at etablere trådløse netværk i togene.
Som en steppebrand breder muligheden for at koble sig trådløst op på nettet med sin bærbare computer eller PDA sig. Både på cafeer, hoteller, campingpladser og i lufthavne skyder de såkaldte Wi-FI zoner op.
DSB har vurderet omkostningerne ved at installere trådløst netværk i de nye IC4-tog og erfaret at det ville koste mellem en halv og en hel million kroner for hvert togsæt. Selvom vi bryster os af at skulle være en IT- og vidensnation på forkant med udviklingen, så er det for dyrt for Danmarks store jernbaneselskab og ideen er derfor skrinlagt.
I Sverige har man siden april kunne gå på nettet mens man har kørt med LINX-toget fra Gøteborg og ned mod Danmark. Forbindelsen ophører dog på de sidste 20 minutters togtur på dansk grund, fordi LINX-selskabet har fundet det for dyrt at etablere systemet på denne korte strækning. Det koster 80 svenske kroner for opkobling under hele turen, og 50 svenske kroner for 40 minutter på nettet.
Forbindelsen til og fra toget sker via mobiltelefonnettet eller via togets satellitantenne. Kapaciteten på satellitten er ca. 1 Megabyte per sekund (Mbps) og omkring 100 Kilobyte per sekund via mobilnettet. Forbindelsen internt mellem togets antenner og passagerernes maskiner er på over 10 Mbps. Direktør i LINX, Reidar Jignéus, oplyser til ComON, at det har kostet 520.000 svenske kroner at installere teknikken i hvert tog og at det koster 340.000 svenske kroner i drift og licensaftaler om året per togsæt.
SF har nu igennem Folketingets Trafikudvalg spurgt videnskabsminister Helge Sander hvem i regeringen, der arbejder med de strategiske perspektiver i mulighederne for at tilbyde hurtig internetadgang til blandt andet togpassagerer. SF vil desuden gerne have svar på om regeringen har formuleret en politik, der på sigt omfatter hurtig internetadgang i togene.