Sønderjyder ændrer kurs i bredbåndssag

Sønderjyllands Amt erklærer nu at amtet og de lokale kommuner ikke selv står for etableringen af et omstridt bredbåndsnetværk. Dermed ændrer amtet forklaring i forhold til tidligere, efter at både Indenrigs-ministeriet og Erhvervsministeriet har erklæret projektet ulovligt.

Det omstridte projekt "Bredbånd i Sønderjylland" handler ikke længere om at Sønderjyllands Amt og 23 sønderjyske kommuner etablerer sit eget bredbåndsnetværk og lejer den overskydende kapacitet ud til en privat aktør.

Det var ellers den forklaring som projektleder Grethe Kjeldsen fra Bredbånd i Sønderjylland gav til IT-avisen ComON i midten af januar. Men efter at både Indenrigsministeriet og Erhvervsministeriet har erklæret projektet ulovligt, ændrer Sønderjyllands Amt nu forklaring.

»Det handler ikke om at etablere eget netværk, men om at indgå et partnerskab med en privat leverandør,« siger økonomidirektør Tom Ahmt fra Sønderjyllands Amt i dag til IT-avisen ComON.

Med kursskiftet håber Sønderjyllands Amt at rede sig ud af den juridiske klemme, som foreløbig har ført til, at statsamtet for Sønderjylland overvejer at rejse en tilsynssag mod amtet og de lokale kommuner.

Problemet for amtet og kommunerne er at Indenrigsministeriet klart har slået fast, at en offentlig myndighed ikke må støtte bredbåndsprojekter, og at Erhvervsministeriet mener det vil være i strid med loven at kalde bredbåndsudrulningen for erhvervsfremme. Her er det nemlig forbudt at lave aktiviteter, der konkurrerer med private aktører på et marked.

Amtet og kommunerne vil have en privat operatør til at etablere et bredbåndsnetværk mellem de offentlige institutioner. Med i handlen får den private operatør mulighed for at bruge bredbåndsnetværket som backbone i bestræbelserne på at levere bredbånd til private og virksomheder i konkurrence med de etablerede bredbåndsudbydere.

Men Torben Ahmt mener ikke den fremgangsmåde er konkurrenceforvridende.
»Det er ikke konkurrenceforvridende så længe de andre aktører får samme tilbud,« siger Tom Ahmt og peger på at Bredbånd i Sønderjylland-projektet forhandler med både TDC og de to lokale elselskaber ESS og Sydvest Energi om at blive operatør på nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere