Danskere har lav risiko for identitetstyveri

Men vær varsom med at udlevere CPR-numre til gud og hvermand på nettet.

Der blev sat en tyk streg under danskernes afslappede forhold til at aflevere CPR-numre og kontooplysninger på nettet, da Forbrugerrådet i sidste uge lavede en falsk konkurrence.

Men i det store billede, så er der meget få eksempler på, at de personlige informationer misbruges til identitetstyveri her i landet.

Politikommissær og sektionsleder for området økonomisk kriminalitet under Københavns Politi, Asger Jensen, siger til Politiken, at misbruget af CPR-numre i Danmark "ikke er vildt og voldsomt". De fleste forsøg beskriver han som amatør-lignende.
Han er forbavset over, at de danske tyveknægte ikke har fået øjnene op for netkriminaliteten, da det for eksempel i USA er den hurtigst voksende type kriminalitet.

Det er næppe alle forekomster af identitetstyveri, der når frem til en politianmeldelse. Men det uregistrerede antal i Danmark er næppe alarmerende. 

"Der vil alt andet lige være flere forekomster end politiet får kendskab til," siger it-sikkerhedsekspert Lars Neupart til ComON.

"Men det bliver ikke mig, der råber ulven kommer. Nu arbejder jeg med riskovurdering til daglig, hvor vi arbejder med to faktorer: sandsynlighed og konsekvens. I de her tilfælde kan det have stor konsekvens for den enkelte person, men vi må også erkende, at sandsynligheden stadig er meget lille. Der selvfølgelig nogle enkelte tilfælde,og det er dem, der havner i tv-avisen," siger Lars Neupart. 

Ifølge it-sikkerhedseksperten er der flere ting, der holder problemet på et lavt niveau i Danmark. Sprogbarrieren og de forholdsvis få indbyggere i landet er med til at begrænse de kriminelles interesse. Og så er Nets og bankerne ofte hurtige til at opsnappe at kreditkortsoplysninger er blevet kompromitteret.

Han skønner, at antallet af identitetstyverier på årsbasis sandsynligvis skal tælles i hundrede frem for tusinde.


Enkelte grelle tilfælde 

Men selv om forekomsten i Danmark er lav, så er det sikkert kun et spørgsmål om tid, før flere tilfælde dukker op. 

»Det er jo glædeligt, at vi endnu ikke har set mange tilfælde af misbrug herhjemme, men så længe der er en risiko, anbefaler vi, at du er varsom med dine oplysninger«, lyder advarslen fra Forbrugerstyrelsen og jurist Henrik Lundgaard Sedenmark til Politiken.

Styrelsen og Datatilsynet oplever en stigende frygt blandt forbrugerne, der flere og flere steder bliver afkrævet deres CPR-nummer. Mange firmaer og netbutikker kræver CPR-numre udelukkende at praktiske årsager, for eksempel registrering i et kundekartotek. Men ifølge Datatilsynet er det kun firmaer, der indgår et længere betalingsforløb eller et kontigent, der har krav på at få CPR-nummeret udleveret. 

Der er ikke nogle danske tal for antallet af identitetstyveri. Politiet kender kun til enkeltstående tilfælde

Et af de få eksempler på id-tyveri er historien om Liselotte Lyngsø, der fik stiftet gæld og fik misbrugt sin identitet til kriminalitet. Tyvene oprettede en konto og solgte falske billetter til Roskilde Festival i hendes navn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere