Facebook møder kritiske blikke fra hele norden

Datatilsyn i Skandinavien vil have Facebook til at makke ret.

I øjeblikket har Facebook travlt nok med at koncentrere sig om den nye trussel fra Google+. Men Facebook får andet at bekymre sig om.

De nordiske datatilsyn kræver nu, at Facebook får styr på sin håndtering af personoplysninger.

Datatilsynene, deriblandt altså også det danske, mener, at det er alt for uigennemskueligt, hvilke informationer, som Facebook hiver ud af brugerne, og hvad informationerne bliver brugt til.

Selv om det kan være svært som forbruger at se, hvilke informationer Facebook opbevarer, så tror myndighederne i de nordiske lande, at Facebook er til at tale med.

”Vi har et generelt indtryk af, at Facebook gerne vil give oplysninger til os som datatilsyn, og vi ser derfor frem til at få flere oplysninger om deres brug af personoplysninger. Det er vigtigt at få åbenhed om brugen af data, for på internettet sker der ofte dataindsamling i det skjulte, uden at vi som almindelige brugere kan se det,” siger kontorchef Lena Andersen i Datatilsynet i Danmark.

Det er det norske datatilsyn, der har stået for at samle trådene og sendt en bunke spørgsmål til Facebook. Man kan læse deres tekst her.

Tilsynene har krævet et svar inden udgangen af august.


Hvad skal de svare?

Men hvad vil de nordiske datatilsyn vide?

Spørgsmålene strækker sig over meget. Facebook skal blandt andet redegøre for, hvilke personhenførbare informationer, som Facebook deler med andre firmaer. Altså data som navn og adresser. Der skal også svares på, om der deles oplysninger, som i en kontekst kan afsløre identiteten på en person.

De nordiske tilsynsmyndigheder vil også vide, hvordan Facebook indsamler og deler oplysninger om cookies og IP-adresser. Helt specifikt vil datatilsynene gerne vide, om Facebook indhenter informationer, når en person klikker på en "Synes Godt"-knap på en ekstern hjemmeside.

De mange spørgsmål skal bruges til dataindsamling, datatilsynene har nemlig ikke kompetence til at irettesætte Facebook, der har europæisk base i Irland. Men den irske databeskyttelseslov bygger lige som den danske persondatalov på EU’s databeskyttelsesdirektiv.

Datatilsynet i Danmark er dog i kontakt med Facebook fra tid til anden, da danskere af og til kontakter tilsynet for at få rådgivning i Facebook. Men hvis den aktuelle henvendelse munder ud i en egentlig sag, ville det være det irske tilsyn eller den såkaldete §29-gruppe, der skulle før esagen videre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere