Overdreven frygt for job-udflytning til Indien og Kina

Der er ingen tegn på, at der i de sidste par år er sket en stigning i antallet af arbejdspladser, der rykker ud af Danmark og til lavtlønslande som Kina og Indien. Det fastslår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Avisspalterne flyder nærmest over med historier om udflytningen af danske arbejdspladser til lavtlønslande som Indien og Kina og især farerne for at de højtuddannede skal forlade landet. Men i virkeligheden er der ikke tale om, at de seneste par år har budt på at danske arbejdspladser har rykket ud af landet i stor stil.

Der er derimod tale om en glidende udvikling, som har fundet sted i mange år. Det fastslår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en ny analyse.

»Ser man på de forskellige statistikker, som belyser omfanget af globaliseringen - de danske investeringer i lavtlønslandene samt handelen med disse lande, er der intet, der tyder på, at vi er vidne til en helt ny og mere eksplosiv udvikling,« siger direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen.

Han mener at den stigende arbejdsløshed har været med til at sætte diskussionen om udflytning af arbejdspladser på dagsordenen.

»Når globaliseringsdiskussionen fylder så meget i den offentlige debat for tiden, skyldes det nok især, at vi de sidste to år har oplevet faldende beskæftigelse. Vi har altså været i den situation, at der er blevet nedlagt flere jobs, end der er blevet oprettet,« understreger Lars Andersen.

I 1980'erne og starten af 90'erne var det især produktionsjobs, der rykkede østpå. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger på, at det i disse år i stigende grad også er it- og ingeniørjobs, der udflages. Det skyldes at befolkningerne i lande som Indien og Kina får stadig bedre uddannelser.

»De udflytningstruede jobs er rykket fra fabriksgulvet og ind på kontorgangene. Uddannelsesniveauet i lavtlønslandene er steget, hvorfor der efterhånden også findes et stort udbud af billig arbejdskraft med en faglært eller videregående uddannelse i lavtlønslandene,« påpeger Lars Andersen.

For at finde nyt arbejde til de danske arbejdere, peger erhvervsrådet på vigtigheden af fortsat at sikre fuld beskæftigelse. Det er således vigtigt at de medarbejdere, der mister deres arbejde, som led i en udflytning, får noget nyt at rive i. På længere sigt understreger erhvervsrådet vigtigheden af, at hver ny ungdomsårgang får et højere uddannelsesniveau end de foregående.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere