Artikel top billede

Gymnasier skal undervise i it-udvikling

Et nyt it-fag med fokus på kreative løsninger er indført som forsøgsordning i gymnasierne i de næste tre år.

Fra august ventes omkring en tredjedel af landets gymnasier at tilbyde et nyt it-fag, Informationsteknologi, som Undervisningsministeriet har godkendt som forsøgsfag i foreløbig tre år. Her skal eleverne lære at skabe kreative løsninger med it.

Målet med faget er at vise eleverne, hvordan de selv kan skabe it, der kan bruges til noget, og de skal opleve, at der med kreative it-løsninger er oplagte muligheder for at tænke it ind sammen med andre fag.

Desuden håber man at det nye fag kan inspirere flere unge til at vælge en videregående uddannelse inden for it, så Danmark undgår at der opstår større mangel på højtuddannet it-arbejdskraft i fremtiden.

"Faget Informationsteknologi er ikke et adgangskrav til bestemte it-uddannelser. Men vi ved, at det har stor betydning for de unges studievalg, hvilke fag de har haft succes med i gymnasiet. Og jeg er sikker på, at de med det nye fag vil opleve, at it er sjovt og kreativt, og at de kan få indflydelse på fremtiden ved at beherske it-teknologien," siger Gitte Møldrup, direktør for it-vest, som er et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.

Informationsteknologi er et forsøgsfag, som gymnasierne (STX, HTX, HHX og HF) kan tilbyde fra skoleåret 2011/12. Faget har fokus på it-udviklerkompetencer og henvender sig til elever med både naturvidenskabelige, merkantilt-samfundsvidenskabelige, tekniske og kreativt-humanistiske interesser.

Ifølge Undervisningsministeriet skal faget formidle til eleverne, at "med it kan mennesker skabe, dele og håndtere tanker, som skaber nye, effektive og grænseoverskridende muligheder, der er utænkelige uden den digitale teknologi".

Siden nytår har gymnasielærere og universitetsforskere arbejdet på at udvikle "open source" undervisningsmateriale til det nye it-fag - i stor udstrækning med frivillig indsats.

Materialerne bliver i disse uger præsenteret ved en række seminarer - det sidste holdes den 10. maj på Egaa Gymnasium. Her har man sammen med it-vest og forskellige samarbejdspartnere fået 1,3 mio. kr. i støtte fra Region Midt til at lave undervisnings-materiale og gennemføre pilotforløb med det nye fag. Der skal også udvikles og gennemføres efteruddannelse for gymnasielærerne.

"På Egaa Gymnasium opretter vi faget Informationsteknologi, fordi vi mener, det er almen dannelse for unge mennesker i 2011 at være gode til it. Faget er klart profileret på området skaberkompetencer, så det bliver elevernes skaberglæde og entusiasme, der kommer til at drive undervisningen, når de selv skal designe og udvikle til for eksempel computeren eller mobiltelefonen," siger Elisabeth Husum, der er lektor på Egaa Gymnasium og fra august underviser på det nye fag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere