Nu spiller it-afdelingen hos Københavns Kommune - virtualisering og support i top

Tidligere års høje priser på computerindkøb er også skåret ned.

Sidste år skulle Københavns Kommune forsvare, at der blev købt bærbare computere for over 40.000 kroner, som kunne købes for 6.000 kroner i almindelige handel.

Nu er der både ryddet op i de dyre indkøbsaftaler og generelt effektiviseret i it-afdelingen i kommunen, den såkaldte Koncernservice.

Det kan man læse i en Gartner-rapport, som kommunen selv har bestilt.

Gartner er blevet bedt om at se nærmere på, om kommunen er blevet tilstrækkeligt effektiviseret, efter der er indført en fælles it-afdeling i 2007 til at tage hånd om de 22.000 ansatte i kommunen.

Der er flere ting i rapporten, som kommunens it-folk kan roses for. Hver gang et firma eller organisation på samme størrelse bruger 100 kroner på it, så bruger Københavns Kommune kun 94 kroner. Og får vel at mærke lige så meget ud af pengene på trods af forskellen på seks procent.

En af de positive ting, som Gartner har fået øje på, at virtualiseringen af kommunens servere. Virtualiseringen af 700 store Windows-servere har haft den tilsigtede effekt, og kommunen har nu meget lave omkostninger i forbindelse med driften.
Koncernservice, der er kommunens fælles it-afdeling, bruger for eksempel halvt så mange årsværk på serverdriften som organisationer med lignende infrastruktur, siger Gartner.

 

Bærbare for 42.000?

Der er 22.000 ansatte i Københavns Kommune, som skal serviceres, og som der skal indkøbes hardware og software til. Dette punkt får kommunens også ros af Gartner for.

Prisen på en såkaldt pc-arbejdsplads i Københavns Kommune er 816 kroner lavere end i en sammenlignelig organisation. Prisen for en pc-arbejdsplads omfatter alt lige fra indkøb og klargøring af pc´en til programmer, netværk og servicedesk. Koncernservice mener selv, at besparelsen skyldes dygtige medarbejdere i it-afdelingen og gode indkøbsaftaler.

Gode indkøbsaftaler var der ikke tale om sidste sommer, da et fritidshjem fik en regning på 42.000 kroner for en bærbar. Den udlægning af historien vil kommunen dog gerne have modificeret.

"Prisen var lidt skævt regnet ud. For det første kan man ikke sammenligne en computer, som vi køber ind, med en man kan se i sin lokale butik. Der er en masse softwarelicenser, som er meget dyrere, når de købes som erhverv og med i prisen er også support, netværk og serviceaftaler. For det andet var prisen på 42.000 kroner for en treårig periode. Jeg mener, at vi nu har bragt den pris helt ned på 7.861 kr for en standard stationær pc-arbejdsplads – det tal vil blive endnu lavere i 2012," siger Lars Henningsen, der i starten af 2011 blev forretningschef for it i Koncernservice.

"Desuden har vi gjort en masse for at bringe mere gennemsigtighed i vores priser, så folk ved, hvad de betaler for. For det er klart, at de kan undre sig, hvis de ser computere til helt andre priser i deres lokale Netto-katalog."
 

God og billig support

Kommunens daglige support af de mange ansatte får også et "godkendt"-stempel af Gartner. Brugertilfredsheden ligger på 79 procent, hvilket svarer til Garters normale anbefalinger. Den høje tilfredshedsgrad hænger blandt andet sammen med, at når en skolelærer eller anden kollega ringer til Koncernservice, venter han eller hun gennemsnitligt kun et minut på at få hjælp.

”Vi er stolte af undersøgelsens resultater og glæder os over, at nogle af de mål, der blev opstillet for Koncernservice, da organisationen blev født i 2007, er blevet til virkelighed. Vi har været på en lang rejse for at blive dygtigere og optimere vores processer, og nu kan vi høste frugten af indsatsen”, siger adm. direktør Jan Gundersen.

Men han skal dog også optimere på sin afdeling. Gartner har fundet flere stedre til forbedringer. Slutbrugerne oplever stadig for mange it-forstyrrelser i det daglige, og så kan den omtalte servicedesk blive endnu bedre. Gartner anbefaler, at it-medarbejderne bruger mere tid på drift end udvikling.

Besparelsen på de seks procent svarer til 10,6 mio. kr. årligt, som altså i stedet kan anvende til velfærd som fx børnehaver, plejehjem og cykelstier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere