Artikel top billede

Ny digital valuta kan ikke spores

En ny global valuta er opstået på nettet. Den er helt anonym og værdien stiger hurtigt.

Mens Google, Paypal og andre kæmper om markedet for digitale betalinger, er der opstået en alternativ internet-valuta som er anonym, digital og global. Pengene kan ikke spores, man kan ikke blokere for betalinger eller forhindre at bestemte personer eller grupper modtager overførsler. Bloggeren Jason Calacanis kalder ligefrem den digitale valuta Bitcoin for ”det farligste open source-projekt nogensinde”.

Bitcoins er virtuelle penge, der gemmes i en krypteret fil på computeren. Pengene kan overføres til andre brugere direkte med peer-to-peer software der kan downloades på bitcoin.org, gennem en tjeneste som ClearCoin eller ved at veksle de digitale mønter til rigtige penge.

Faktisk kan enhver bruger lave sin egne Bitcoins – men den tid det tager at skabe én Bitcoin på en normal pc betyder at det næppe kan betale sig. Bitcoins bliver udstedt af særlige ”miners”, men der er en række begrænsninger i systemet – det er således kun muligt at fremstille 21 millioner mønter frem til 2140. En uddybende teknisk forklaring findes i bloggen og i dette dokument.

Jason Calacanis forudsiger at Bitcoins bliver forbudt i løbet af de næste 12-18 måneder. Der er allerede rygter om at Bitcoins bliver brugt til at handle ulovlige varer på nettet.

Det er svært at gennemskue om der er tale om en smart fidus som vil gøre nogle få personer rige eller et genialt koncept til internet-betaling. I starten var en Bitcoin kun nogle få cent værd, men nu er værdien steget til 7,50 dollar – og den fortsætter med at stige. Så hvis man har samlet Bitcoins i de seneste år, så har man sandsynligvis tjent godt på det.

Et af problemerne med den digitale valuta er at pengene er knyttet til en fil på din computer – så hvis du mister computeren eller harddisken brænder sammen, så har du tabt alle pengene.

Bitcoin er ikke den første virtuelle valuta der kan byttes til rigtige penge. I Second Life kunne man veksle Linden Dollars til rigtige penge – og Facebook har også sine Credits. Men i modsætning til disse betalingssystemer, fungerer Bitcoin som et rigtigt p2p-projekt helt uden central kontrol.

Indtil videre er der kun meget få steder hvor man kan betale ”lovligt” med Bitcoins – en liste findes her – men det ventes at antallet vil vokse støt. Ihvertfald indtil systemet bliver forbudt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere