Her er teleselskabernes principper for det åbne internet

Telebranchen er blevet enige om spilleregler for netdiskrimination.

Når en dansker køber en internetforbindelse, så må udbyderen ikke pludselig rive båndbredden væk under tjenester som Skype eller konkurrerende video-tjenester.

Det fastslår telebranchen i et nyt sæt principper.

"Det vigtige er, at forbrugerne ved hvad de får, og at de ikke pludselig får skjulte prioriteringer på forbindelsen - at der er fuld gennemsigtighed," siger Jakob Willer, direktør for brancheorganisationen Telekommunikationsindustrien, til ComON.

I Sverige har kunder på eksempelvis 3's net været forbudt at benytte Skype på dataforbindelsen. Det ville sandsynligvis være i strid principperne i den danske brancheaftale, der dog ikke er bindende for teleselskaberne. Målet med de nye principper er at sikre fri konkurrence og at undgå vildledte kunder.

Samtidig har telebranchen netop etableret et nyt "Forum for netneutralitet," hvor både teleselskaberne, IT- og Telestyrelsen og eksempelvis Forbrugerrådet inviteres til at sidde. I forummet skal parterne diskutere, hvordan udviklingen inden for netneutralitet går.

Hvis de ønsker det, kan teleselskaberne bryde principperne uden straf. Videnskabsministeren kan dog med den nye telelov altid udstede en bekendtgørelse, som fastlægger stramme principper for netneutralitet. Branchen håber at kunne slippe for statsstyring ved at holde sig til en selvregulering, som politikerne er tilfredse med.

De nye principper gælder kun for almindelige "best effort"-internetforbindelser. Det vil sige alle de internetprodukter, som de almindelige privatkunder køber i dag. Den gælder ikke for særlige internetforbindelser, der går under betegnelser som "managed networks" eller "specialised services". Det er tjenester, der er dedikeret et specielt produkt. Dermed åbner aftalen for, at internetudbyderne vil kunne udbyde specielle produkter med begrænsninger. Det vil dog kræve, at de tydeligt oplyser kunderne om, at det et begrænset internetprodukt.

De fem principper er her:

  1. Brugerne har ret til en internetadgang med deklareret kapacitet og kvalitet
  2. Brugerne har ret til at tilgå lovligt indhold og at anvende applikationer og tjenester efter eget valg forudsat, at det ikke påvirker netintegritet
  3. Brugeren skal have adgang til gennemsigtighed, dvs. brugerne skal kunne få indsigt i, hvilke relevante trafikstyrings principper en internetudbyder anvender
  4. Brugerne skal sikres adgang til konkurrerende udbud af tjenester og indhold
  5. Internetudbyderne skal ikke diskriminere i forhold til bestemte tjenester, indhold eller applikationer
     

En uddybning af principper kan læses i .docx-dokumentet nedenfor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere