Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Datatilsynet tillader sms fra det offentlige

Nu er der regler for, hvornår det offentlige må sende sms-beskeder til borgerne.

”Husk din aftale [dato/kl.] på [X] Hospital, [adresse], Diabetesambulatoriet, indgang [Y]. Evt. afbud på [tlf.nr./e-mailadresse].”

Det er blot ét eksempel på en huskebesked, som det offentlige nu kan sende til borgerne pr. sms. De digitale prik på skulderen på 140 tegn vil fremover sandsynligvis kunne spare det offentlige penge, fordi borgerne sandsynligvis vil blive bedre til at huske deres aftaler. Samtidig føler borgeren, at han eller hun får en service fra det offentlige, lyder et argument.

Tidligere har Version2 skrevet, at Datatilsynet spændte ben for en sms-ordning i Københavns Kommune. Problemet var, at sms-beskeder sendes over et åbent netværk, og Persondataloven siger, at der ikke må sendes ukrypterede følsomme oplysninger over åbne net. Men Datatilsynet understreger, at datamyndigheden aldrig har givet et evigt nej til sms-huskebeskeder.

"Vi har faktisk aldrig sagt nej, og vi håber, at vi har fundet et fornuftigt snit med de retningslinjer, som vi nu har lagt frem," siger Lena Andersen, kontorchef i Datatilsynet, til ComON.

Reglerne for brug af sms fraviger de generelle krav for kommunikation mellem det offentlige og brugerne. Datatilsynet giver altså en form for særregler for sms-kommunikationen.

Krav til løsninger
Sms-løsningerne skal leve op til en række krav, før de er tilladte over åbne net.

For at få lov til at sende sms-beskeder skal den offentlige afsender have indhentet samtykke fra borgeren.

"Borgeren skal klart have sagt ja til, at sms eller e-post benyttes til servicebeskederne," skriver Datatilsynet i de nye retningslinjer.

Oplysninger om cpr-numre må ikke indgå i beskeden, og der må ikke være information om andre end borgeren selv eller dennes børn.

Der skal være sikkerhed for, at mobilnummeret vitterligt tilhører den rigtige borger, og derfor skal ordningen NemSMS benyttes - eller en anden ordning med et tilsvarende sikkerhedsniveau.

Hvis der er tale om indhentelse af oplysninger til en sagsbehandling, må det ikke være over en ukrypteret løsning, skriver Datatilsynet. Sms-beskeder er som udgangspunkt ikke krypterede.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere