Betaler Google vild overpris for Motorola?

Er Motorolas patenter kun småværdiløse eller kostbare kronjuveler? Og hvad er oppe og nede i den store handel? Læs fem bud.

Tech-verdenen summer stadig efter at være blevet ramt af nyheden om Googles overtagelse af Motorola Mobility i går eftermiddag.

De fleste analytikere peger generelt på ét element, som de anser som drivkraft for det overaskende opkøb: Patenter.

Mens selv om der generelt er enighed om, at Motorola ikke blev taget for sin krops skyld, men for sin hjerne (patenterne), så er der meget forskellige forklaringer på, hvordan opkøbet rationaleres, viser en gennemgang af kommentarerne på tech-nyhedsmedier verden over.

Hos The Register anfører Andrew Orlowsky, at Motorolas patenter i virkeligheden kun har begrænset værdi, og at Google tilsyneladende kastede sig ud i kæmpehandlen uden at have gennemført en ordentlig due dilligence (gennemgang af virksomheden før opkøb, red.).

Patent-beholdningen omfatter nemlig primært radio-systemer og design – områder, hvor de vigtigste patenter allerede er dækket i eksisterende aftaler (patent pools), skriver han.

Som underbygning for sin påstand henviser forfatteren til Nokia, der for nylig indgik et patentforlig med Apple. Nokias patent-beholdning var mindst på størrelse med Motorolas og formentlig større og mere værdifuld, og Nokia-ledelsen havde længe ment, at patenterne var nok til at holde Apple i skak. Alligevel måtte Nokia nøjes med sølle 430 millioner pund (cirka 4 milliarder kroner) som engangskompensationen, da Apple-sagen blev afsluttet i sidste måned.

Med Motorola-handlen løber Google desuden en stor risiko for at rage uklar med de øvrige Android-hardware-partnere, siger Forrester-analytikeren John McCarthy til Wired. Han påpeger, at det kan blive meget vanskeligt for Google at agere neutral, og overbevise Android-partnerne om, at de alle har lige vilkår.

Den problemstilling – på godt dansk kaldet kanalkonflikt, får andre til at foreslå, at Google slet og ret frasælger hardware-delen af Motorola Mobile:

Ingen har nogensinde haft succes med sælge licenser til et operativsystem og samtidigt konkurrerer med dem, der køber licenserne,” siger Gartner-analytiker Michael Gartenberg til AllthingsD. 

Blandt de mere positive tilgange til købet finder man denne sag i Forbes, der mener, at Google nu kun mangler at overtage telegiganten Sprint for at have sikret sig en totalt dominerende og attraktiv position i centrum af mobil-verdenen.

Lidt mere seriøst påpeger GigaOM, at Google køber meget andet end mobiltelefoner. Men overtagelsen af Motorola Mobility får Google en gevaldig vitaminindsprøjtning på nogle områder, hvor søgegiganten i den grad har manglet succes:

“Hvis Google vil bruge Android som murbrækker på markedet for hjemmelektronik, så er Motorolas home automation, set top bokse og bredbåndsudstyr en god platform at starte fra. Mobiltelefonen er på vej til at blive tidens interface til den digitale verden – det gælder også den teknik, der tænder og slukker for lyset, stereoanlægget og hjemmets varme og kulde,” hedder det i GigaOM-analysen. 

Prisen for Motorola Mobility, som har været sat til salg i tre år, er høj – også målt på andre måder end lige overtagelsesummen. Google har også indvilget i at betale en skyhøj ”fortrydelsesafgit”, skriver Bloomberg. Hvis handlen går i vasken, skal Google betale 2,5 millarder dollars i breakupfee.

Giver Google-Motorola-handlen god mening? ComON vil gerne høre læsernes vurdering. Brug kommentarfeltet herunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere