Artikel top billede

Microsofts status er dalende

Microsoft glider langsomt længere og længere væk fra sin tidligere status som tech-verdenens supermagt.

Selvom Microsoft i torsdags kunne fremlægge endnu et flot kvartalsregnskab, er selskabets aktiekurs siden da gået nedad.

Og selvom Xbox Kinect ligner en fed succes, og Windows 7 fortsætter med at skovle penge ind, har investorerne dalende tiltro til firmaet.

Microsoft havde førhen en stor del af it-branchens mindshare. Men når det gælder opmærksomhed bliver Microsoft i dag konstant overstrålet af andre og nyere tech-stjener: Apple, Google og Facebook.

Processen begyndte at gå hurtigt sidste år:

I april måtte firmaet annullere alle videre planer for det ellers lovende dobbelt-skærmede tablet-koncept Courier.

I maj overhalede Apple Microsoft som mest værdifulde techfirma på børsen.

Ray Ozzies exit

En markant række af topchefer – profiler som Ray Ozzie, der af Bill Gates blev kaldt en verdens bedste programmører – forlod Microsoft i 2010. Ray Ozzie var oprindeligt hjernen bag det skelsættende Lotus Notes og tegnede senere Microsofts igangværende cloud-stragei.

Af ukendte grunde meddelte han 18 oktober, at han trækker sig posten som Chief Software Architect i Microsoft uden at have noget andet job.

Også i oktober blev Windows Phone 7 lanceret som en hel ny konkurrent til de førende på toppen af det måske vigtigste it-segment, mobilmarkedet. Men iPhone og Android blev ikke udfordret sælig hårdt.

Da Kinect blev sendt på markedet den 4. november blev strømmen af negative nyheder brudt.

Kinect har solgt over forventning - otte millioner ved starten af januar - og med åbenheden overfor hacks har Microsoft i realiteten skabt en bredtfavnende interface-platform.

På CES 2011 flyttede aktiekursen sig lidt op, da Steve Ballmer tilsynladende tog iPad-udfordringen op og bekendtgjorde, at Microsoft vil udvikle en ARM-version af Windows.

CES-skuffelse

Danske aktieinvestorer fik imidlertid det råd, at de hellere skulle sælge deres Microsoft-aktier end købe flere til, da Jyske Bank udsendte sine anbefalinger. Det skyldes skuffelse over, at Microsoft ikke havde noget konkret at vise frem, forklarede banken.

Og selv da Microsoft i torsdags fremlagde et kvartalsregnsskab med rekord-høje indtjeningstal fastholdt anktieanalytikere deres negative vurdering af Microsoft-aktien, og eksempelvis Jyske Markets fastholdt ”sælg”-anbefalingen.

En stor del af de image-mæssige problemer, som Microsoft møder på markedet, har form som en iPad.

Apples andele af pc-markedet er selv med den seneste tids succes trods alt små. Men hvis iPad’en blev regnet for en personlig computer, ville Apple være verdens næststørste pc-producent og en enorm udfordring for det gamle Win-tel duopol. Hvis smartphones betragtes som computere, ser billedet endnu værre ud set fra Steve Ballmers sysnspunkt.

Men hvad har de egentlig af muligheder i hovedkvarteret i Redmond, når linjerne for et Microsoft-modangreb skal udstikkes?

Microsoft lækkede i sidste uge en præsentation rettet mod partnere, der skulle overbevises om, at selskabet rent faktisk har tænkt sig at komme med en form for modtræk, der kan holde Apples iPad ude af Microsofts kerneområde: virksomhederne.

Mere IBM end Apple

Præsentationen, der kan ses her, rummer ikke de store overraskelser: Microsofts partnere bør blandt andet slå på sikkerhedsproblemerne med at integrere iPads i enterprise-systemer, og i stedet benytte Microsoft-teknologier, kunne et ultrakort (og ikke helt retfærdigt) koncentrat lyde.

Måske skal en af forklaringerne på Microsofts faldende mindshare i techverdenen findes i selve selskabets kultur. For et år siden trak Microsoft-chef Dick Brass sig fra sin stilling med en af de hidtil mest bidende beskrivelser af hvad han kaldte en destruktiv innovovations-kultur. Han skrev en opsigtsvækkende klumme  i New York Times, hvor Microsoft med interne magtkampe og intriger og en fastgroet gammeldags organisation blev fremstillet som svært hæmmet når det gælder om at sende nye teknologier på markedet.

Men innovationskultur og iPads-udfordringer til trods, så er der ingen udsigter til, at Microsoft forsvinder lige med det samme.

Microsoft henter kun mellem 20 og 25 procent af sin omsætning fra salget af Xboxe og Zune-spillere til forbrugere, og hovedparten af sin enorme indtjening fra operativsystemer og business-software.

”Microsoft er i høj grad et virksomhedsrettet firma. De vil gerne være Apple, men er mere som IBM,” siger Forrester-analytikeren Andre Bartels til New York Times.

Verdens virksomheder kan umuligt skifte alle deres Windows-pc’ere ud med iPads og smartphones i løbet den næste sommer – den faste fede strøm af penge fra Windows-succes’en begynder ikke at tørre ud lige med det samme. Men processen kan gå i gang hurtigere end Microsoft synes om.

Foto: Bill Gates fremviser Microsofts første tavle-pc. Året er 2001.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere