Artikel top billede

Big Blue fylder 100 år i dag

IBM's 100-årige historie er også fortællingen om den moderne computer-revolution.

Facebook, Twitter, Google, Amazon – de fleste af dagens unge it-kometer har ikke eksisteret i mere end 10-15 år. Hos IBM kan man se tilbage på en meget længere historie. Den 16. juni 1911 blev Computing Tabulating Recording Corporation (CTR) stiftet i Binghamton, New York. Dermed kan IBM fejre sin 100 års fødselsdag i dag.

CTR var en fusion af flere ældre selskaber, der fremstillede alt fra hulkort til vægte. Der fandtes selvfølgelig ingen rigtige computere på det tidspunkt. I 1924 skiftede CTR navn til International Business Machines Corporation eller forkortet IBM. Mange kender også virksomheden som Big Blue.

Den første kommercielle computer, IBM 701, kom i 1952. Det var Thomas J. Watson Jr., der gik gennemtruffet at virksomheden skulle satse sin fremtid på regnemaskiner. IBM fremstillede blandt andet computere til det amerikanske luftforsvar.

Den personlige computer kom i 1981 og IBMs oprindelige design blev hurtigt kopieret af utallige kloner, mens Microsoft og Intel fik næsten monopol på at levere henholdsvis operativsystem og mikroprocessor til pc'erne.

Dermed er IBM's historie altså også fortællingen om den moderne computerrevolution. Der er mange teknologiske milepæle i IBM's historie - fra investering i et forskningslaboratorium midt under Depressionen, til udvikling af den første harddisk, opfindelsen af UPC-koden (Universal Product Code), den personlige computer og senest Watson-computeren, der dystede i Jeopardy tidligere i år.

”Den teknologiske udvikling har været central i at skabe det samfund, vi lever i i dag, og den revolutionerer fortsat vores muligheder for at drive forretning, vores måder at arbejde på og vores fritidsliv. IBM har spillet en rolle i en lang række vigtige teknologiske milepæle her i Danmark, fra CPR-registret til Dankortet og frem, og vi har været med til at tegne den danske it-industri gennem mere end 60 år,” lyder kommentaren fra Lars Mikkelgaard-Jensen, der er adm. direktør i IBM Danmark.

En af de ældste nulevende, tidligere IBM'ere, Luis A. Lamassonne, er 105 år og bor i Miami i Florida. Han blev ansat i IBM i 1933, arbejdede i IBM i 38 år og endte med at blive direktør for Latinamerika.

"Virksomheden er speciel på grund af dens medarbejdere. Jeg er helt sikker på, at IBM vil overleve mange år frem i tiden – i endnu 100 år," siger Lamassonne.

I forbindelse med 100 års jubilæet udgives en bog med titlen ”Making the World Work Better: The Ideas That Shaped a Century and a Company”, der kommer en film med navnet ”Wild Ducks” og og IBM markerer jubilæet ved at ringe med klokken "Opening Bell" på børsen i New York.

Der holdes også seminarer og forelæsninger med IBM-topchefer i forbindelse med jubilæet. Læs mere om Big Blues historie og computerrevolutionen på denne side.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere