Artikel top billede

Lovlige musiktjenester slår luften ud af pirateri

Så meget er pirateri faldet.

I Sverige er omfanget af pirateri faldet med 25 procent siden 2009. Og det skal Spotify have æren for.

Det mener en svensk organisation, der har kigget på svenskernes musikvaner. (Se rapporten nederst).

Musik Sweden, der har betalt rapporten, er en samlende organisation for den svenske musikbranche, hvor både STIM (den svenske søsterorganisation til KODA), den svenske pendant til musikerforbundet og syv andre foreninger er medlemmer.
Blandt andet IFPI der har en konkret interesse i Spotifys succes. Flere pladeselskaber har nemlig ejerandele i Spotify.

Spotify har været tilgængelig i Sverige siden 2008, og musiktjenesten har fået mange svenske brugere. Det får Music Sweden til at konkludere, at Spotify har en betydelig aktie i, at svenskerne ikke længere henter og deler så meget, fortæller TorrentFreak.

Antallet af svenskere, der siger, at de henter musik ulovligt på nettet, har været faldende i de seneste kvartalsvise rapporter. Det seneste år var faldet ni procent. Siden 2009: 25 procent.

Hvorfor?

I Sverige har fildeling længe været meget udbredt, men de lovlige alternativer har for længst overtalt svenskerne. 

40 procent af de medvirkende siger, at de bruger en eller anden form for musiktjeneste. Kun 10 procent indrømmer, at de henter musik ulovligt.

Den overvejende årsag til, at forbrugerne i Sverige har lagt ulovlig fildeling bag sig er udvalget af musik. 40 procent svarer, at det er adgangen til ny musik, der er afgørende for deres beslutning. En anden tungtvejende årsag er bredden i det samlede tilgængelige udvalg.

24 procent svarer, at de er skiftet til lovlige alternativer, fordi de er blevet lettere og billigere at bruge.

Spotify/Facebook-brylluppet har knaster

Men selv om Spotify udråbes som en af løsningerne på fildelingsproblematikken, så har tjenesten selv sit at kæmpe med i øjeblikket.

I foråret var Spotify nødt til at stramme betingelserne i et forsøg på at konvertere gratis-brugere til betalende brugere. Utilfredse brugere flyttede i stor stil videre til andre konkurenter, hvilke der er kommet mange af de seneste år (fx. MOG, Rdio, Wimp og Rhapsody).

I denne måned kom Spotify så i ny modvind efter sit tætte samarbejde med Facebook. Hvis nye brugere vil oprette sig hos Spotify, skal de have en Facebook-konto. Det har fået mange eksisterende Spotify-kunder til at droppe musiktjenesten, fordi de ikke ønsker at aflevere informationer til Facebook, Facebooks milliarder af brugere eller tredjeparts-selskaber med udvekslingsaftaler med Facebook.

Spotify forsøgte at gyde olie på vandene ved at sige, at man ikke var tvunget til at dele sine lyttevaner med Facebook men blot skulle bruge Facebook-login.

Spotify har i denne uge tilføjet en anden ting, der skal komme utilfredse bruger i møde.
Private listening giver mulighed for at afspille musik uden, at det bliver delt med andre - for eksempel på Facebook.

Musiksverige Svenskarnas Internet Van Or Q2 20111




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere