Sådan fik vi it-bekymringerne til at fordufte i skyen

Jysk femmandsfirma nyder godt af helhjertet hop mod cloudcomputing. Læs om deres erfaringerne her.

To timer.

Så kort tid gik der fra flyttemændene ankom hos det østjyske webfirma Innovisio til der igen kunne arbejdes for fuld kraft i de nye lokaler. En komplet flyning af møbler og it-infrastruktur.

Den lynhurtige flytning var en sidegevinst ved, at Innovisio i år målrettet har arbejdet på at flytte så mange it-opgaver som muligt ud i skyen. Nu kommer de fleste tjenester via stikket i væggen.

Innovisio i Hinnerup beskæftiger kun fem personer, men firmaet ser alligevel store besparelser og ikke mindst fordele ved at hopppe i skyen. Også selv om supporten nu er en amerikaner i et telefonrør, og data ligger i hænderne på eksterne partnere, fortæller direktør Carsten Dollerup.

Farvel til serveren

Webbureauet, der laver hjemmesider og digitale magasiner, havde som udgangspunkt ét mål med cloudcomputing. At slippe for den lokale snurrende server.

"Vi har haft vores egen server stående i flere år. Bare det at holde den opdateret med patches og sikkerhedsindstillinger er et kæmpe arbejde. Vi er heller ikke sådan nogen, der synes, det er sjovt at gå og sparke til en server, så vi skal have ekstern hjælp hver gang," siger Carsten Dollerup.

"Så det er egentlig en pratisk beslutning om, at det gider vi ikke at bruge så meget tid på. Nu er det nogle andres problemer," ler han.

Exchange, C5 og CRM i skyen

Den lokale server er ikke længere nødvendig, fordi Innovisio har skiftet sin lokale mailløsning ud med en hosted-Exchange-løsning via Microsoft Online Services.

"Det er jo fantastisk i forhold til at drive sin egen server. De sørger for backup og bare det at vide, at man har 25GB plads på hver konto betyder jo, at man ikke gider at sidde og pille efter store filer, som man gjorde tidligere."

Kundestyringen og bogholderiet er også fløjet op i skyen.

"Før havde vi også C5 liggende på vores egen server. Den lagde vi også ud i en hosted version hos ITeffect.

De forskellige leverandører har mange forskellige addons. Vi valgte dem, fordi de har et modul til timeregistring, der spiler sammen med Outlook. Før skulle vi logge helt ind i C5, som ikke lige frem er det mest brugervenlige interface for menigmand," siger Carsten Dollerup.

Innovisio har ligeledes købt CRM 2010 i en hosted version hos en Microsoft-partner.

Ud over de administrative værkstøjer Dynamics C5, Exchange og CRM vil firmaet også forsøge at skubbe udviklernes daglige arbejdsredskaber op i skyen. For eksempel Photoshop og Dreamweaver. Men det er ikke helt mulig endnu. Adobe har først i dag offentliggjort en kommende cloud udgave af sine kreative værktøjer- Adobe Creative Cloud. Indtil videre nøjes Innovisio med at købe CS5-pakken på lejebasis.

Dropbox er det nye fællesdrev

Den pensionerede lokale server fungerede også som fællesdrev. Den opgave har DropBox overtaget. På trods af at flere sikkerhedeksperter har advaret mod at bruge Dropbox til kritiske data.

"Jeg ved, der har været meget skriveri om deres rettigheder. Men jeg synes, at de har lyttet til kritikken og rettet ind. Vi lægger selvfølgelig ikke personfølsomme oplysninger derud, men hvis det bare er nogle filer til kunder, så gør det ikke noget. Og det kører fantastisk upåklageligt. Jeg har ikke oplevet nogen belastning af linjen, når der synkroniseres," siger Carsten Dollerup, der overvejre at købe en lille NAS-boks til lokal hukommelse.

Hvor er faldgruberne?

"I det store og hele har jeg ikke oplevet noget træls," lyder konklusionen fra Carsten Direktøren. Men går man ham på klingen, så har der alligevel været et par uventede oplevelser ved at lægge sin æg i kurven i skyen.

"Der har været nogle enkelte gange, hvor vores passwords er blevet nulstillet. Men det er småting i forhold til den tid, vi selv brugte på vores eget setup," mener direktøren.

"Vi havde også nogle problemer med at få dokumenter ud af systemet til revisioren. Det er løst nu, og det handler nok mere om, at man skal lave en ordentlig afstemning, inden man flytter, og få snakket ordentlig igennem, hvordan setuppet skal være, og hvad man har brug for. Det havde vi nok ikke fået gjort helt ned til mindste detalje," indrømmer Carsten Dollerup, der også har tænkt over, at han ikke længere har fuld kontrol over sine data..

"Man skal selvfølgelig gøre sig det klart, hvem man vil arbejde med og hvem man stoler på. Vi har selv valgt at lægge os hos Microsoft og nogle af deres partnere. Det kræver, at man har tillid til dem, man samarbejder med, når man bevæger sig ud i skyen. Hvem er de, og er de der også om x antal år? Det er ulempen, når man lægger det ud, så det er meget klogt at få tænkt i gennem".

En anden uforudset ændring er, at helpdesk og support nu ligger tusindvis af kilometre væk - i USA.

"Men jeg er positiv overrasket over, hvor let det er gået. Det er jeg lidt overrasket over, for kundeservice er nok et punkt, hvor mange ellers vil være bekymret."

Sparer 20 procent på it-budgettet

Men hovedparten af firmaets it i skyen kan Carsten Dollerup allerede konstatere en besparelse på mindst 20 procent om året på it-budget.

Onlinebackup af mail på 8.000 kroner om året er væk. Det samme er udgifter til opdateringsaftalen C5 og løbende udgifter til it-assistance.

"Men udgangspunktet har ikke været, at det skulle være meget billigere, end det vi havde. Hvis det bare kunne gå hen og blive lidt mere enkelt for os, så var vi tilfredse. Bare det at vi ikke har den der server at bekymre os over længere. Det betyder meget mentalt. Det er en  ting mindre, vi behøver at bekymre os om på driften. Med en på barsel er vi kun fire i øjeblikket, så er det klart, at hvis der er noget vi som ejere gerne vil undgå at bruge en masse tid på, så er det drift og administration. Det tilfører ikke noget værdi. Så hellere lue ud i det for at holde fokus på det, som det egentlig handler om," siger han.

Derfor opfordrer han andre små firmaer til at spejde mod skyen. Også selv om manøvren kan virke omfattende.

"Vores barriere har måske ikke været så stor, fordi vi sidder med it til dagligt, men jeg tror, at mange små og  mellemstore firmaer kunne få nogle nemmere og bedre løsninger at arbejde med uden, at de skal investere i en masse. Man skal lige sætte sig ind i det. Men der ligger gode ting og venter."<div id="-chrome-auto-translate-plugin-dialog" style="opacity: 1 !important; background-image: initial !important; background-attachment: initial !important; background-origin: initial !important; background-clip: initial !important; background-color: transparent !important; position: absolute !important; top: 0px; left: 0px; overflow-x: visible !important; overflow-y: visible !important; z-index: 999999 !important; text-align: left !important; display: none; background-position: initial initial !important; background-repeat: initial initial !important; padding: 0px !important; margin: 0px !important;"><div style="max-width: 300px !important; color: #fafafa !important; opacity: 0.8 !important; border-color: #000000 !important; border-width: 0px !important; background-color: #363636 !important; font-size: 16px !important; padding: 8px !important; overflow: visible !important; background-image: -webkit-gradient(linear, left top, right bottom, color-stop(0%, #000), color-stop(50%, #363636), color-stop(100%, #000)); z-index: 999999 !important; text-align: left !important;"><div class="translate"></div><div class="additional"></div></div></div>




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere