Artikel top billede

Ny ballade om Microsofts Linux-blokering

Free Software Foundation protesterer mod Secure Boot-funktionen, der kan forhindre installation af Linux på Windows 8-computere.

Her på ComON har vi tidligere skrevet om, at Microsoft beskyldes for at blokere for andre styresystemer end Windows 8 på maskiner, der leveres med det kommende operativsystem. Det er den såkaldte Secure Boot-funktion i BIOS-afløseren UEFI (Unifed Extensible Firmware Interface), som skal sørge for at det kun er muligt at starte signerede boot-loadere. 

Microsoft kræver at computeren skal bruge Secure Boot for at den kan blive certificeret til Windows 8. Men softwarefirmaet afviser, at Secure Boot vil blokere for installation af andre operativsystemer, hvis brugeren ønsker det.

Hos Free Software Foundation (FSF) har man en noget anden opfattelse. Her har man startet en kampagne mod Secure Boot, som ifølge FSF måske snarere bør kaldes Restricted Boot.

Faktisk erkender FSF at funktionen kan beskytte mod malware ved at blokere for afvikling af uautoriseret kode. Men det afgørende er, om brugeren selv har mulighed for at autorisere de programmer, som man ønsker at køre.

FSF frygter at Microsoft og hardware-leverandørerne vil implementere Secure Boot på en sådan måde, at det ikke længere vil være muligt at installere alternative operativsystemer.

"Det er helt afgørende at UEFI bliver implementeret på den rigtige måde. For at værne om brugernes frihed og værne om deres sikkerhed, skal producenterne enten sørge for at det er muligt at deaktivere boot-begrænsningerne, eller sikre at man stadig kan installere sit eget operativsystem.

Ifølge bloggeren Matthew Garrett har flere pc-producenter bekræftet overfor Red Hat og andre Linux-leverandører, at de hverken vil tilbyde en mulighed for at deaktivere Secure Boot eller levere nøgler til andre operativsystemer end Windows 8.

FSF gennemfører nu en underskriftsindsamling mod Secure Boot på nettet og i løbet af de første par dage har 12.000 personer allerede tilsluttet sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere