Artikel top billede

Er dette årets bedste spil?

ComON-læsere kårer den bedste spil-oplevelse i 2011.

Selvom gentagelser, genbrug og nye versioner af gamle temaer er det gennemgående tema for årets høst af konsol- og computer-spil, så er 2011 alligevel et markant spil-år.

Spilbranchen cementerede sin position som den vigtigste underholdningsgren på planeten, da titlen som mest sælgende lancering blev overtaget af et spil - tidligere havde filmen Avatar haft æren.

Mange gamere vil også mene, at de enorme summer, som spilbranchen poster i en enkelt udgivelse, faktisk er pengene værd for dem, der sidder foran skærmen med det færdige, super-polerede produkt.

Kun et par nye titler - resten er nye versioner af eksisterende spil-titler - er der at finde på den liste over årets vigtigste spil, som ComON har samlet.

Vi beder læserne stemme på det spil, som efter flest forskellige parametre bedst lader sig kategorisere som "årets spil".
Stem på det, som du mener har haft størst betydning for spil-branchen eller for den enkelte gamer, eller stem på det spil, som du tror, flest vil huske, når de kigger tilbage på året 2011. Eller stem slet og ret på det, som du simpelthen bare synes er det bedste.

Listen over kandidater til titlen som årets bedste spil kommer på de følgende sider i alfabetisk rækkefølge. Selve afstemningsmodulet finder du på sidste side.

Til ære for de ComON-læsere, der deltager i afstemningen, udlodder vi en række fede præmier.

Førstepræmien er en Parrot AR Drone - af mange gadget-sites udråbt til årets bedste legetøj for voksne.

Andenpræmien er en Plextor SSD-disk på 128 GB, tredjepræmien er et sæt hørebøffer fra HIFI-mærket Audio Technica.

Afstemningen løber året ud, så du kan nå at afgive din stemme helt frem til den 31. december.

Assassins Creed Revelations

Det fjerde spil i Assassins Creed-serien, der blot bærer undertitlen "Revelations", var på forhånd udset en rolle som et af årets store spil. Men kan snigmorderspillet uden videre snige sig ind i rampelyset?

Assassins Creed Revelations fik en samlet score på 80 på Metacritic, og en bruger vurdering på 7,3.
Spillets salgs-tal synes dog ikke at opretholde ideen om en super-succes. De danske salgstal viser, at Assassins Creed Revelations er faldet fra en 3. til en 9. plads i den senest tilgængelige uge-periode, der sluttede 10. december.

Ønsker du at skære halsen over på spillets konkurrenter og lade Assassins Creed Revelations stryge til tops i denne kåring, kan du enten bladre frem gennem siderne med de øvrige spil - eller med et langt glidefald lande direkte på afstemningen her.

Batman: Arkham City

Spillet blev lanceret i den store spilmåned oktober, og nåede her at blive det andet mest solgte spil i USA.

Modtagelsen var så positiv, at mange spilanmeldere straks udråbte det til årets bedste spil. 

Det gjaldt eksempelvis australske PAGN, der kaldte Arkham City for et mestervæk i design, udførelse og behandling.

Spillet fik en samlet anmelder-score på 84 hos Metacritic, hvor bruger-vurderingen lød på et relativt positivt 8,4.

Batman tvinges i plottet til at hjælpe sin syge ærkemodstander, Jokeren. Ønsker du at hjælpe Batman med at besejre de øvrige kandidater til titlen som årets spil, bør du straks bladre videre til afslutningen på denne artikel og stemme på Arkham City.

Battlefield 3

Redaktionen havde sine overvejelser med dette spil: Skulle det overhovedet nomieres som kandidat til årets bedste, når det er så konceptmæssigt tæt på det bedre sælgende MW3?

Men man kan fremhæve flere specielle sider af Battlefield-spillet, som både kan retfærdiggøre en nominering, og måske endda en sejr.

Blandt de markante sider er spillets grafik, som især på pc-platformen skiller sig ud: Spilmagasinet Gameplay skriver i sin anmeldelse, at den laveste grafikindstilling i pc-versionen er på niveau med Xbox360 og PS3-versionerne.

"Skruer man indstillingerne i vejret, er spillet en sjælden smuk oplevelse med en detaljegrad, som ingen andre nuværende spil kan følge med i," skriver det danske magasin.

Battlefield 3 fik i pc-versionen en samlet kritiker-score på 89 på Metacritic, mens brugerne sammesteds gav spillet en score på 7,4.

Mener du, at scoren skal helt til vejrs, så Battlefield sønderbomber alle andre spil fra 2011, kan du afgive din stemme i slutsiden af denne artikel.

Call of Duty: Modern Warfare 3

Spillet er blevet kaldt verdens største underholdnings-release: Målt på salget de første 24 timer efter lanceingen er Modern Warfare 3 større end selv den største Harry Potter-film.

Og forleden kunne Activision fortælle, at MW3 har overhalet selv en så enorm blockbuster fra filmens verden som Avatar. Filmen var 17 dage om at indspille en milliard dollars. MW3 nåede milliarden på kun 16 dage. 

Også i Danmark er spillet populært. Ifølge GFKs Charttrack ( ), var MW3 det mest solgte spil I Danamark i ugen der sluttede den 10.december - ligesom spillet havde været det i mange af de foregående uger. 
(GFKs Chart Track er baseret på salgstal fra en række af spildistributørerne og rummer udelukkende det fysiske salg.) 

På Metacritic får MW3 en fin kritiker-score på 88, men overraskende nok får spillet en meget hård medfart af brugerne:  Ud af godt 7000 brugervurderinger er langt over halvdelen - i skrivende stund over 4.800 - direkte negative.
Det giver en samle score på 3,2 og synes at føre til den samlede konklusion, at de spillere, der har købt MW3, generelt hader spillet. 

En gennemgående kommentar i de negative bruger-vurderinger går på, at spillet er for meget kopi af forgængeren og har for lidt nyt at byde på.

Men alligevel: Verdens største spil, siger salgstallene. Der må da være noget om snakken, eller?

Giv din stemme på MW3 efter præsentationen af de øvrige kandidater slutningen af denne artikel.

Elder Scrolls V: Skyrim

Skydespil er generelt mere populære end rollespil. Alligevel er det lykkedes den 5. version af rollespils-serien Elder Scrolls at udmanøvrere selve skydekongen Modern Warfare og blive det mest solgte spil i England. Det viser den senest offentliggjorte ugestatistik over spilsalget.

Også når det gælder kritikernes kærlighed står Skyrim i forreste række. På Metacritic deles Skyrim med Batman Arkham City om topscoren 96 point ud af 100 mulige, når spilanmeldernes score på en lang række spilsites tælles sammen.

En ultrakort opsummering af de mange roser, Skyrim har fået af professionelle anmeldere, kunne gå på, at spillets univers er så stort, komplekst og gennemført detaljeret, at det overgår alt andet. Skyrim, der får en bruger-vurderings-score på 8,5 på Metracritic, har endda givet fødsel til et helt internet meme.
Takket være dette spils meget snakkende vagter kan man i mange af nettes debatfora støde på den indforståede kommentar: "I used to be a great xxx, but then I took an arrow in the knee."

Forsidefotoet til denne artikel stammer iøvrigt fra et af de mods, man kan hente til pc-versionen. Læs mere her.

Gears of War 3

Også Gears of War 3 voldte redaktionen kvaler: Er det overhovedet rimeligt at medtage et spil, der kun fås til én platform, i en dyst om den overordnede titel som det bedste spil på markedet? 

Siden Xbox-platformen ikke er nogen helt lille sekterisk spilplatform sammenlignet med de andre, lod vi os besnakke af den residerende GoW-fan og lukkede den tredje version af spillet med ind i valgkampen.

At dømme efter den hidtidige modtagelse burde det have gode chancer: En samlet anmelder-score på 91, og en userscore på 7,5 gør Gears of War til en af hovedkandidaterne til titlen som årets spil.

L.A. Noir

Otte ud af ti af årets største spil er nye versioner eller opdateringer af eksisterende spil - version to, tre eller højere af et allerede etableret spilkoncept.  

L.A. Noir er noget andet: Et budbringer af både nye koncept-mæssige ideer, og en ny, overbevisende spilteknologi, der kan gøre et computerspil endnu mere realistisk.

L.A. Noir er blevet hyldet for sine filmiske kvaliteter, hvor figurerne er tilført realistisk mimik og kropsbevægelser gennem teknologier som MotionScan, hvor levende skuespillere filmes med 32 forskellige kameraer, der fanger ansigtsudtryk m.v. fra alle vinkler. Afluring af ansigtsudtryk er en central del af gameplayet, hvor man skal forsøge at afgøre, om en person lyver eller ej.

L.A. Noir fik en samlet kritikerscore på 89 på Metacritic, hvor brugerne dog kun gav spillet en score på 7,5.
Spillets samlede salgstal er på nuværende tidpunkt ukendt.

Portal 2

Sidste år blev Portal2 udråbt til det mest lovende spil der ville komme i 2011. 

De høje forventninger blev indfriet et langt stykke hen ad vejen, mener hovedparten af anmelderne. Spillet, der kom i foråret, lagde sig på en høj anmelder-score på 95 på Metacritic, og en bruger-vurdering på  8,4.

Starwars: The Old Republic

Hvis du ikke aner ret meget om denne kandidat til årets spil-titlen, er du lovlig undskyldt. Spillet udkommer først den 20. december, så det er heldigt, at afstemningen her på ComON løber helt frem til 31. december.

Man kunne godt kalde det vovet af redaktionen at medtage et endnu ikke udkommet spil, men meldinger fra de første beta-spillere giver anledning til høje forventninger: Starwars: The Old Republic er et MMOPRG og en direkte konkurrent til mastodonten World of Warcraft.

Vil det virkelig lykkedes at udfordre Blizzarrd og skabe noget større og bedre - og måske endda årets bedste spil? 
Husk at stemme, så snart du kender svaret.

Uncharted 3: Drake's Deception

Her er feltets andet singleplatform-spil, og igen må redaktionen bekende, at det har været en overvejelse, om spillet overhovedet skulle med.

På listen over de mest solgte PS3 spil i Danmark er Uncharted 3 nede på en 8. plads. 

Spillets modtagelse hos anmelderne er dog ikke så ringe: En anmelder-score på 92 og en bruger-vurdering på 8,4 burde lune ganske godt - og måske endda give spillet chancer for at løbe med titlen som årets bedste spil overhovedet.

Så langt kan spilet nemlig godt nå, mener blandt andre The Guardians anmelder: "Måske for første gang har vi med Uncharted 3 et spil, der repræsenterer alt det, vi har håbet spil engang ville udvikle sig til. Kvalitetskravene igennem hele produktionen har været skyhøje. Spillet bringer dig i centrum for en vidunderligt detaljeret og uimodståelig verden, hvor du styrer en karakter, der både er heroisk og overbevisende menneskelig," skriver den britiske avis.

STEM HER

AFSTEMNINGEN ER LUKKET.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere