Fra den 1. oktober bliver det muligt at anvende den officielle digitale signatur på KMD's fællesportal, Netborger.dk, samt på en række af de KMD-løsninger, som kommunerne anvender.
Hidtil har det krævet en speciel pin-kode - "Den Fælles Pinkode" - for at komme til at søge om boligtilskud, komme på venteliste, søge om folkepension og lignende via Netborger.dk.
Med den digitale signatur vil der nu komme to adgangsmuligheder på Netborger.dk - nemlig den gamle pinkode og den nye digitale signatur.
Vil ikke tvinge
KMD ønsker nemlig ikke at tvinge de brugere, der forlængst har taget "Den Fælles Pinkode" til sig, over på den digitale signatur.
- Vi fjerner ikke adgangsmuligheden for dem, der ikke ønsker den nyeste adgangsmodel. Det ville jo være fjollet. Der var mange koder på markedet, inden den digitale signatur kom, og dem fjerner man jo ikke bare uden videre, siger pressechef i KMD, Kim Marquart.
Det er regeringens mening, at den offentlige digitale signatur - som TDC leverer - på sigt skal erstatte alle andre adgangsmodeller i det offentlige, der kun skal have en enkelt signatur.
Hidtil har det dog knebet med velviljen fra blandt andre bankerne, der fortsat satser på at udbrede deres egen signaturmodel, efter videnskabsminister Helge Sander (V) vragede dem i kampen om at blive den offentlige signatur-leverandør.
Blot 25.000 har aktiv signatur
Indtil videre har kun 41.000 danskere fået en digital signatur, mens blot 25.000 borgere har benyttet den aktivt. Målsætningen er 350.000 aktive signaturer til næste juni.
Den lave tilgang skyldes blandt andet, at signaturen fortsat fungerer som et supplement mange steder, hvor der - som på Netborger.dk - i forvejen findes en anden løsning.
Det er blandt andet tilfældet hos Told & Skat, der ellers skulle være motoren i udbredelsen af den digitale signatur.
Her kunne danskerne i forbindelse med selvangivelsen selv vælge, om de ville benytte en ny signatur eller taste deres tal ind via trykknap-telefonen eller en tast-selv-kode - begge modeller regnes for hurtigere, end det er at anskaffe sig en signatur fra TDC og efterfølgende rette selvangivelsen.
Hos KMD har man dog store forventninger til den digitale signatur.
- Flere undersøgelser har peget på, at kommunerne anså de manglende certifikater som en af de største barrierer for øget elektronisk selvbetjening. Nu er den barriere væk, så nu ser jeg frem til, at kommunerne griber bolden og markedsfører den digital borgerservice, siger Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør, KMD.