Artikel top billede

Virusjæger stod bag botnet

Microsoft har udpeget en tidligere medarbejder hos et antivirus-firma som hjernen bag botnettet Kelihos.

I september sidste år fik Microsoft ram på botnettet Kelihos, også kendt som Waledac 2.0. Det bestod af omkring 42.000 computere, som blev brugt til at sende spam. Nu fortæller Microsoft i sin blog, at man har udpeget Andrey N. Sabelnikov som hovedmand bag botnettet. Microsoft mener at han har skrevet koden til botnettet og haft kontrollen over alle inficerede computere.

Den russiske programmør har tidligere arbejdet for et firma i Skt. Petersborg, der sælger antivirus- og sikkerheds-programmer. Altså netop de programmer, som skal beskytte computeren mod at blive indlemmet i et botnet. Denne viden har Sabelnikov angiveligt brugt til at konstruere sin egen botnet-software.

Microsoft udpegede sidste år Dominique Alexander Piatti som medansvarlig for Kelihos. Han står som ejer af domænet cc.cz, der er brugt til botnettets "command-and-control" servere. Men i oktober indgik Piatti et forlig med Microsoft, og han har nu leveret de oplysninger, der har ført på sporet af Sabelnikov.

Russeren har ifølge Microsoft købt mere end 3.700 subdomæner under cc.cz, som er brugt til at styre Kelihos-botnettet.

Ifølge Microsoft er cc.cz også blevet brugt til at sprede andre former for malware og scareware, herunder et falsk sikkerhedsprogram til Mac-platformen, MacDefender. Google har tidligere blokeret dette domæne.

Den 22. september sidste år fik Microsoft en amerikansk domstol til at udstede en kendelse, der gjorde det muligt at "kappe hovedet" af botnettet ved at afbryde forbindelsen mellem serverne og de enkelte inficerede computere. Microsoft har anvendt de samme metoder, der også blev brugt til at få ram på botnettene Waledac og Rustock.

Sagen afslører et grundlæggende problem med håndteringen af sub-domæner. I øjeblikket er der ingen krav om, at domæne-ejere skal kræve oplysninger om de personer der bruger deres sub-domæner - og det åbner døren for misbrug.

Selv pantelånere i USA skal bede om kundernes navn og adresse, men domæne-ejere kan altså frit uddele sub-domæner uden at registrere, hvem der bruger dem, påpeger Microsoft.

Microsoft fortæller at Kelihos var i stand til at sende omkring 3,8 milliarder spam-beskeder om dagen. Der er stadig nogle tusinde inficerede computere og Microsoft har en supportside hvor man kan få hjælp til at rense computeren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere